Fordonstekniker El/IT - Personbil

YH-program, distans, 2 år

En fordonsmekaniker med fokus på el och IT inom personbilar är en viktig resurs för att säkerställa att moderna fordon fungerar korrekt och är utrustade med de senaste teknologiska funktionerna. Deras arbete bidrar till att fordonsägare har pålitliga och säkra bilar med fungerande el- och IT-system.

Fler vill ha elbilar, såväl privat som inom företagsmarknaden och kollektivtrafik. Teknikskiftet fossildrivna fordon till främst eldrift fortgår så efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar. Arbetsförmedlingen förutspår en stor brist på kvalificerade bilmekaniker med kompetens inom el-,
hybrid- och gasbilar de kommande åren.

Utbildningens innehåll och omfattning är framtagen utifrån branschens krav på kompetens.

Mål med utbildningen

  • Självständigt utföra diagnosticering, mätning och analys av fordons delsystem och dess funktionalitet.
  • Självständigt bevaka utvecklingen av ny teknik inom området fordon och ansvara för sin egen kompetensutveckling.
  • Självständigt övervaka och kvalitetssäkra reparations- och uppgraderingsprojekt med tillhörande tids- och resursplanering samt dokumentation.
  • Ansvara för att arbetsprocesser utförs säkert enligt gällande lagstiftning och arbetsplatsens föreskrifter samt kunna identifiera och kommunicera förbättringsåtgärder.
  • Självständigt ansvara för kundrelation med hänsyn till kundlojalitet och varumärke.

Möjliga yrkesroller

  • Elfordonstekniker
  • Fordonstekniker el/hybrid

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om/ i

  • Fordonsbranschens teknikskifte mot el- och hybridfordon, hur dessa är uppbyggda och fungerar samt hur infrastruktur påverkas och utvecklas.
  • Elektronik i fordon, inbyggda och uppkopplade IT-system; dess funktionalitet, uppbyggnad och hur de kommunicerar.
  • Matematiska beräkningar inom ellära och datakommunikation.
  • Säkert arbete inom el/hybridfordon enligt lagstiftning och riktlinjer.
  • Kvalitetssäkring och dokumentation av arbetsprocesser från diagnosticering till reparation.
  • Kundrelationer och intern kommunikation

Längd 

Utbildningen omfattar 300 YH-poäng, motsvarande ca 1,5 års heltidsstudier.

Utbildningens upplägg

Du studerar på plats hos Movant Göteborg. Under utbildningen varvas teori och praktik. Undervisningen sker i huvudsak av lärare med pedagogisk utbildning, arbetslivserfarenhet och spetskunskap inom relevant område. Dessutom förekommer externa föreläsare.

LIA genomförs som näst sista kurs i utbildningen och examenarbete som avslutande kurs. Dessa två kurser kopplas ihop genom att de studerande genomför exempelvis en observation, ett förbättringsarbete eller en fördjupning kopplat till ett för transportledare avgränsat arbetsområde
som har behandlats under utbildningen.

Engelska

Utbildningen innehåller inslag av engelska. Exempel är manualer och driftinstruktioner, webbaserat material (t ex information om produkter och anläggningar), tekniska och vetenskapliga artiklar samt undervisning i engelsk terminologi inom området. Examensarbetet kan redovisas på svenska eller engelska och i bägge fall ska abstract/sammanfattning presenteras på engelska.

Snabba fakta

Status Stängd för ansökan

Studiestart(er) Ingen start under 2024

YH-poäng 300

Förkunskaper E/3/G i Ellära 1 samt Matematik 2a

Omfattning 1,5 år

Studieform Klassrum

Studieort(er) Göteborg

Studietakt Heltid

LIA Ja

Fordonstekniker El/IT Personbil

300
Kurs
Kurskod
Poäng
Introduktion - el-/hybridfordon
10
Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om det snabba teknikskifte som sker inom fordonsbranschen med fokus på eldrift, fordons inbyggda system och uppkopplade fordon. Vidare ska den studerande få kunskap om olika typer av el/hybridfordon med dess för- och nackdelar. Den studerande får även kunskap om infrastrukturen kring hybrid/elfordon gällande laddstationer och olika typer av påfyllningsstationer samt om elfordonets framtid och miljöaspekterna inom området. Kursinnehåll: - Fordonsbranschens teknikomvandling. - Olika fordonstyper; el, hybrid, laddhybrid. - Andra tekniker med miljöfördelar t ex vätgas- Batterier och dess miljöpåverkan. - Säkerhet och risker vid arbete med el- och hybridfordon. - Branschengelska.
Tillämpad matematik
25
Kursen syftar till att ge den studerande kunskaper om matematik tillämpad på tekniska områden inom ellära och telekommunikation. Kursen ger kunskaper i matematiska begrepp och metoder samt färdigheter i att använda dataprogram för matematiska problemställningar. Kursinnehåll: - Talsystem som binära, oktala och hexadecimala. - Representation av tal och aritmetik. - Boolsk algebra, logik och funktioner. - Algebra, t ex hantering av formler vid mätning och omvandling. - Storheter och enheter, prefix. - Ekvationer.
Ellära och elektronik i fordon
55
Kursens syfte är att ge den studerande kunskap kring elektronik inom fordonsteknik. Målet med kursen är att ge de studerande kunskaper inom analog elektronik och omvandling digital/analog och analog/digital. De studerande får också kunskaper om tillämpad fysik och mätteknik samt beräkningar och belastningsdiagram. De studerande får färdigheter att omvandla digital/analog och analog/digital teknik samt kompetenser att självständigt tillämpa fysik och mätteknik samt göra beräkningar och belastningsdiagram. Kursinnehåll: - Analog elektronik. - Digitalomvandlare. - Dioder och transistorer. - Seriella bussar. - Ellära och strömförsörjning. - Ohms lag. - Kirchoffs lagar. - Belastningsdiagram. - Tomgångsspänning. - Kortslutningsström.
Säkerhet och elsäkerhet
20
Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper i hur ett säkert arbete på och i elfordon går till utifrån MSB:s framtagna riktlinjer avseende såväl el, brand och kemi. Den studerande får färdigheter i att identifiera och analysera risker, exempelvis vid hantering av krockskadade elfordon samt hur den egna arbetsplatsen säkras inför arbete med el/elhybridfordon. Den studerande utvecklar kompetens att självständigt ansvara för systematiskt arbetsmiljöarbete. Kursinnehåll: - Arbetsmiljö och systematiskt arbetsmiljöarbete, - Brandrisker, brandskydd och släckningsarbete. - Kemiska risker och åtgärder. - Riskanalys. - Elsäkerhet.
Kommunikation och bemötande
10
Kursen syftar till att ge den studerande kunskaper och färdigheter i kommunikation mellan medarbetare och mot kund. Kursen ger färdigheter i muntligt bemötande, presentation och gruppdynamik. Vidare behandlas skriftlig kommunikation via t ex mail samt språkbehandling. Den studerande utvecklar kompetens att hantera kundrelationer utifrån ett långsiktigt perspektiv med hänsyn till kundlojalitet och varumärkesbyggande. Kursinnehåll: - Effektiv kommunikation. - Informationsteori; att förebygga kommunikationsmissar. - Kundbemötande. - Kommunikationsmodeller. - Presentationsteknik. - Skriftlig kommunikation. - Att skapa kundlojalitet. - Kunden som ambassadör för varumärket.
System och integration - el/hybrid
40
Kursens syfte är att ge den studerande kunskap om fordons digitala och elektroniska komponenter och mjukvara. De studerande får fördjupade kunskaper om elmotorer, elektroniska och digitala driv- och styrsystem. Vidare ges kunskaper om regenerering, växellådor och övriga system i el- och hybridfordon. Färdigheter utvecklas i mätning och analys av kommunikationssystem och funktioner i delsystem. Kursinnehåll: - El- och hybridfordons delsystem. - Olika batterityper. - Styrsystem och drivlinor. - Datakommunikation. - Funktioner hos olika komponenter. - Samverkan mellan olika system. - Terminologi och symboler. - Uppkopplade fordon. - Mätning och analys.
Diagnostisering och reparation
60
Kursen syfte är att ge ge den studerande fördjupade kunskaper och färdigheter avseende felsökning, diagnos och reparation. Målet med kursen är att ge den studerande färdigheter att analysera elmotorer, styrsystem, batterier, växellådor och övriga komponenter och inbyggda system i el-/hybridfordon ur funktionsaspekt. Kursen behandlar vanliga fel, felsökningsmetodik, diagnosticering, åtgärdsplan och dokumentation (loggbok). Vidare ges utvecklade färdigheter i mätning och analys. I kursen ingår att den studerande utvecklar färdigheter att självständigt utföra reparationer av fordonets ingående delar/system och innehåller praktiska moment. De praktiska momenten utförs i Movants verkstadslokaler. Den studerande utvecklar kompetens att tidsplanera, upprätta åtgärdsplan och loggbok och säkerställa att nödvändiga säkerhetsåtgärder upprätthålls. Kursinnehåll: - Felsökningsmetodik. - Mätning och analys av elektroniska och digitala komponenter. - Loggbok och dokumentation. - Olika reparationsmoment och åtgärder vid fel. - Säkerhetsåtgärder.
LIA
70
Kursen syftar till att knyta samman och omsätta kunskaper, förmågor och kompetenser från de inledande kurserna inom fordons inbyggda system i en arbetsplatskontext. Syftet är att bilden av yrkesrollen skall bli tydligare för den studerande samtidigt som praktisk övning av förmågor och kompetenser möjliggörs genom att tidigare förvärvade kunskaper befästs. Syftet är även att den studerande skall utveckla sin självkännedom och kunna värdera sina nuvarande kunskaper inom yrkesrollen samt identifiera egna utvecklingsmöjligheter. Syftet med kursen är att den studerande skall få möjlighet att praktiskt tillämpa de kunskaper och färdigheter som förvärvats under tidigare kurser. Den studerande skall få möjlighet att utveckla färdigheter i reparation av el/hybridfordon och vidareutveckla kunskaper om yrkesrollen. Målet är att den studerande självständigt skall kunna genomföra vanligt förekommande arbetsmoment.
Examensarbete
10
Examensarbetet syftar till att den studerande självständigt fördjupar sig inom ett område med anknytning till el/hybridfordon. Målet är att skapa en helhet av tidigare kurser och ge den studerande tillfälle att utnyttja sina teoretiska och praktiska kunskaper inom utbildningens olika delar. Examensarbetet kan redovisas på svenska eller engelska. Vid redovisning på svenska måste en sammanfattning presenteras på engelska. Kursinnehåll: - Undersöknings- och utredningsmetoder. - Fördjupning inom ett valt delområde. - Planering, genomförande och utvärdering. - Skriftlig och muntlig teknisk kommunikation i praktiken. - Presentationsteknik och praktisk erfarenhet av presentation.
Summa 300

Hos oss får du

Individuella förutsättningar för att nå drömjobbet

Har du svårt att ta dig vidare i karriären? Vi kan skapa individuella förutsättningar för att ta dig till drömjobbet.

En väg till högre, mer avancerade titlar

Har du stagnerat i din karriär? Vi är vägen in till högre och avancerade titlar.

Närmaste vägen till jobb

Har du tröttnat på ditt yrke? Vi är närmsta steget till jobb genom omskolning och ser dig hela vägen.

Lärande i teori och praktik

Vill du varva teorin med praktik? Det ingår LIA (lärande i arbete) i våra längre utbildningar.

CSN-berättigade utbildningar

Undrar du över om våra yrkeshögskoleutbildningar är CSN-berättigade? Det är de, du får även ett examensbevis efter avslutad utbildning.

Håll mig uppdaterad!

Lämna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande event, starter och ansökningstillfällen. Observera att det här inte är en ansökan.

Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.