×

Efter ansökan

Grattis till inskickad ansökan! Vill du har mer information om vad som händer nu? Här har vi satt ihop de kommande fyra stegen i din ansökningsprocess. Du kan alltid kontakta oss om det är något du undrar över, hör av dig till yhansokan@movant.se eller ring 019-100 080.

Efter inskickad ansökan

Grattis, ansökan är inskickad! Nu är du på god väg att börja studera. Är du nyfiken kring vad som händer härnäst? Här finns information och påminnelser som kan vara bra att ha med sig.

Bild på siffran 1

Vi granskar din ansökan för att se om du är behörig. Du får ett meddelande från oss i yh-antagning.se. Är du behörig behöver du inte göra något. Saknar du behörighet behöver du komplettera.

Bild på siffran 2

Ska du göra ett urvalsprov får du inbjudan via yh-antagning.se. Vi rekommenderar att du gör provet oavsett om du är behörig eller ej.

Bild på siffran 3

I slutet av juni får du ditt antagningsbesked. Har du skickat in en komplett ansökan och blivit bedömd behörig samt ev. deltagit i urvalsprov behöver du bara vänta in beskedet.

Bild på siffran 4

Glöm inte att tacka ja till din plats.

Om du blivit antagen måste du tacka ja till platsen (via yh-antagning.se). Glömmer du det går platsen vidare till nästa person i kön.

Vanliga frågor efter ansökan

Vad innebär preparandkurs?

Har du sökt en utbildning med särskilda förkunskapskrav du saknar och vill gå en preparandkurs får du särskilda instruktioner om detta. Vi erbjuder preparandkurser inom alla de särskilda förkunskaper som krävs 

Anmälan till preparandkurser görs i samband med ansökan och kursen genomförs på distans. Varje kurs brukar ta uppskattningsvis 2-5 veckor beroende på dina förkunskaper. När du genomfört och klarat den eller de kurser som krävs är du behörig.  

Även om du klarat en preparandkurs och har fått rätt behörighet innebär det inte att du är garanterad en plats till utbildningen. Om du blir klar med dina kurser efter sista ansökningsdag har du fortfarande chansen att efteranmäla dig. Då hamnar din ansökan i en annan urvalsgrupp.  

Har du frågor? Skicka ett mail till epost@movant.se så hör vi av oss till dig. 

Vad innebär reservplats?

Reservplats innebär att du inte kommit in på utbildningen men kan göra om någon väljer att tacka nej till sin plats. Får du besked om reservplats anges också vilket platsnummer du har. Det brukar vara några som tackar nej till sin studieplats så det finns en chans att du blir antagen.

Vad menas med urval?

Alla ansökande till en utbildning blir urvalsgrunden för utbildningen och läggs in i olika urvalsgrupper beroende på behörighet och meriter. Om det kommer in fler ansökningar än det finns studieplatser gör vi en rangordning. Denna kan vara olika för olika utbildningar beroende på urvalsgrundÄr exempelvis betyg urvalsgrund avgör dina betyg var i rangordningen du hamnar.  

I något fall genomför vi ett urvalsprov för att avgöra rangordning. I sådana fall får du en kallelse till detta, provet genomförs under maj månad och du kommer få ett par tider att välja mellan. Provet beräknas ta ca 2 timmar. 

 

Kontakt

Du kan alltid höra av dig till oss om du har frågor.