Installationselektriker

Elektriker arbetar inom många områden och bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Som elektriker kan du arbeta med att dra ledningar i nya bostäder, en yrkesroll som ofta kallas installationselektriker eller elinstallatör. Att vara elektriker är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen.

Förutom kabeldragningen jobbar elektriker och elinstallatörer också med att montera elcentraler. Säkerheten är viktig och kräver att du är noggrann. En elektriker gör även en teknisk beskrivning av installationen så att andra kan se hur den är gjord.

Förkunskapskrav

  • Grundläggande svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande kunskaper.
  • Grundläggande matematik eller motsvarande kunskaper.
  • Matematik 1a på gymnasial nivå är rekommenderat.

Mål 

Utbildningen till elektriker ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling. Utbildningen följer Skolverkets rekommendationer på utbildningsplan samt de kvalitetskrav som ställs av Elbranschens Centrala Yrkesnämnd - ECY.  

Utbildningens längd 

Utbildningens längd är beroende av dina förkunskaper men tar generellt 62 veckor.

Viktigt att veta om utbildningen

Efter yrkespaketet följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen erhålls genom en anställning i ett installationsföretag och under tiden utgår lärlingslön enligt gällande avtal. Den som genomgått yrkespaketet måste själv söka anställning som lärling. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal kan certifikat er­hållas efter 1 600 timmar som lärling.

Elsäkerhetsverkets krav för begränsad auktorisation (B) innebär att kurserna Praktisk ellära och Elkraftteknik ska ha genomgåtts med godkänt resultat samt minst totalt två års praktisk erfarenhet av elinstallationsarbete i elinstallationsföretag eller annat arbete med el. Ansökan om auktorisation görs till Elsäkerhetsverket.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Praktik - APL

APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15% av utbildningen förlagd på ett företag.

ECY-certifikat

För att få ett ECY-certifikat kräver branschen att du gör minst 1 600 timmars lärlingstid på ett företag efter avslutad utbildning. Branschen kräver även att du ska ha godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, Matematik 1a, Engelska 5 – eller motsvarande. Om du saknar dessa betyg har du möjlighet att läsa in dem efter dina studier hos oss. Läs mer på ECY - Elektrikernas Centrala Yrkesnämnd webbplats

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Du betalar själv för kurslitteratur och för resor till och från APL-plats samt för skyddsutrustning, arbetskläder och skor, cirka 4 000 kronor.

Du kan ansöka om studiemedel på csn.se

Om ansökan

Är du folkbokförd i Sverige och har fyllt 20 år kan du ansöka till våra vuxenutbildningar via din hemkommun. Ansökan sker via Eskilstuna kommun. Läs mer om hur du ansöker här.

Frågor

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Fyll gärna i en intresseanmälan med dina frågor.

Snabba fakta

Utbildningstyp Komvux - gymnasial yrkesutbildning

Poäng 1540

Omfattning 62 veckor

Studieort(er) Eskilstuna

Förkunskaper Godkänt betyg i svenska grundläggande/svenska som andraspråk grundläggande och matematik grundläggande

Studieform Klassrum

Studietakt Heltid

Studiestart 2024: 19 feb, 29 apr, 16 sep, 25 nov

Studietid Dagtid

Elektriker Eskilstuna

1540
Kurs
Poäng
Orienteringskurs
40
Introduktion inom olika kunskapsområden
Datorteknik 1a
100
Datorsystems uppbyggnad, komponenter och kringutrustningar. Grunderna i OSI-modellen (Open Systems Interconnection) och gällande standarder för datorkommunikation. Program, till exempel enklare kommunikationsprogram och applikationsprogram för mobila enheter. Enklare rit- och simuleringsprogram. Begreppen filer, filformat, komprimering och kryptering. Fältbussars användning inom till exempel industri-, el- och andra teknikområden. Rutiner för säkerhetskopiering och installation av virusskydd. ESD-säker hantering av mikroprocessorer och minnen (Electro Static Discharge). Planering, montering, konfigurering samt driftsättning av datorsystem för något av användningsområdena mätning, styrning, övervakning eller dokumentation. Installation och konfigurering av applikationsprogram. Installation och konfigurering av datorer i ett befintligt nätverk. Installation av skrivare och andra enheter i nätverk.
Praktisk ellära
100
Elsystemets uppbyggnad och funktion från transformator till belastning. Elektriskt material, till exempel ledare, halvledare och isolatorer. Elektriska storheter och samband. Mätinstrument och metoder för att mäta elektriska storheter. Likströmskretsars och enfasväxelströmskretsars funktion. Skillnader mellan symmetrisk och osymmetrisk belastning. TN-C-systemets och TN-S-systemets uppbyggnad, funktion och användning. Elektriska och magnetiska fälts uppkomst och verkan. Skyddsledarens funktion och verkan. Säkerhetsfrågor, bestämmelser och standarder inom elområdet.
Elkraftteknik
100
Anslutning, losskoppling och funktionsprovning av apparater och utrustning. Montering och flyttning i befintliga gruppledningar. Elmotorer med enklare tillhörande startutrustningar. Kopplingsutrustningar, apparatskåp och enklare styrutrustning. Förläggning och anslutning av ledningar. Ritning och schemaläsning inom området. Föreskrifter, standarder och bestämmelser enligt gällande auktorisation. Olika materials egenskaper och kapslingsklasser. Mätning av vanligt förekommande elektriska storheter. Begreppet elkvalitet och installationer för elektromagnetisk kompatibilitet. Felsökning och underhåll av befintlig elutrustning. Personligt skydd vid arbete med spänningssatta föremål och arbete nära spänning samt elfara för personer och egendom. Kontroll inför drifttagning.
Elektromekanik
100
Elarbete, till exempel losskoppling och anslutning av apparater samt funktionsprovning. Enklare verkstadsarbete, till exempel mjuklödning, skruvförband och popnitning. Ritningsläsning inom verkstadstekniken. Pressverktyg för olika kontakttyper som används inom yrkesområdet. Fästteknik, materialkunskap och mekanisk mätning. Handverktyg som används inom de olika yrkesområdena. Elsäkerhet för personer och egendom. Egenkontroll, ergonomi, elsäkert arbete, kvalitetskrav, arbetsmiljö och säkerhet. Säkerhet i heta arbeten, ställningsbyggande och arbete från stege.
Energiteknik 1
100
Grundläggande systemförståelse inom tillämpliga energiområden samt effektiv energihantering. Energiinnehåll i olika bränslen. Förnybara energikällor: sol, vind, våg, värmepump, energigaser, biobränslen samt alternativa drivmedel för fordon. Energianvändning inom EU. Processkännedom om kärnkraft, vattenkraft, värmekraft, fjärrvärme och fjärrkyla. Processkännedom om vattenrening för dricksvatten och förorenat vatten samt miljö- och kretsloppstänkande. Hantering, montering, mätning och enklare underhåll av energiteknisk utrustning. Säkerhetsföreskrifter inom energiområdet. Måttsystem för energi och effekt samt enheter och förkortningar för energi och effekt. Användning och skötsel av utrustning och verktyg. Säkerhetstänkande och yrkesetik. Arbetsmiljö och ergonomi. Lagar och andra bestämmelser.
Fastighetsautomation
100
Grundläggande systemfunktioner, tekniska begrepp, beteckningar, symboler och enheter inom området värme och ventilation, till exempel luftbehandling, värmeväxlare, panna, varmvattenberedare, spjällmotor, radiatorslinga, tidkanal, fjärrvärme, varmvattencirkulation, shuntventil, expansionskärl, säkerhetsventil, närvarostyrning, koldioxidstyrning, datorhuvudcentral och datorundercentral. Grundläggande systemfunktioner, tekniska begrepp, beteckningar, symboler och enheter inom området fastighetsstyrning, till exempel konstantljusreglering, kopplingsur, tidkanal, närvarostyrning, skymningsrelä, ljusrelä och ljussensor. Vanligt förekommande informationstekniska standarder inom fastighetsautomation. Vanligt förekommande automationsenheter och drifttekniskt övergripande system inom fastighetsautomation. Vanligt förekommande systemlösningar för olika funktioner inom fastighetsautomation samt hur de kan integreras och samverka. Utveckling och framtid inom fastighetsautomation. Planering, installation, konfigurering, programmering och driftsättning av vanligt förekommande automatiseringar långt ut i fastigheter, till exempel belysning eller solavskärmning. Behörigheter och sociala aspekter vid arbete i fastigheter, till exempel vilka arbeten som kräver vilken behörighet samt tolkning av kundkrav och översättning av dessa till en teknisk lösning. Metoder för att mäta ljusstyrka och vindstyrka samt funktioner hos regnsensorer. Vanligt förekommande spänningar och standardiserade analoga signaler i fastigheter. Risker och säkerhet vid arbeten i fastigheter, till exempel brandrisker och risken att lösa ut brandlarm eller inbrottslarm. Tolkning av kravspecifikationer och dokumentation. Dokumentation av arbeten i fastigheter. Förebyggande och avhjälpande underhåll inom fastighetsautomation.
Servicekunskap 1
100
Kännetecken för målinriktad och kundanpassad service samt hur målinriktad och kundanpassad service kan planeras och genomföras. Hur kundbemötande kan anpassas till olika kundtypers förväntningar på bemötande och service vid olika typer av kundmöten samt i olika försäljningskanaler, däribland digitala plattformar. Introduktion till hur olika målgruppers attityder, värderingar, kommunikationsmönster och förhållningssätt kan påverka kundmöten och kundrelationer. Arbete med service och kundsupport i olika försäljnings- och servicesituationer och med anpassning till olika kundtyper och kundbeteenden. Konsumentlagar samt andra relevanta lagar och avtal. Säkerhet i digital handel och digitala betalningslösningar. Säkerhetstänkande och säkerhetsregler inom handelssektorn. Hur arbetet inom området service kan utföras ergonomiskt, miljöanpassat och resurssnålt. Metoder för att utvärdera arbete med service. Interaktion och kommunikation i olika kund- och servicesituationer.
Belysningsteknik
100
Olika typer av ljuskällor för olika miljöer. Installation av olika ljuskällor. Lagar och andra bestämmelser om säkerhet inom området. Standarder. Enklare ljusberäkningar med hjälp av olika hjälpmedel, till exempel datorprogrammet Dialux. Val av ledningar med hänsyn till störningar och olika miljöer. Installation av styrutrustning och styrsystem. Driftsättning och underhåll av belysningsinstallationer. Dokumentation inom belysningsområdet. Felsökning och felavhjälpning av belysningsinstallationer.
Elinstallationer
200
Installationer av kraft- och belysningsanläggningar. Elmaterials olika egenskaper och användningsområden. Apparaters kapslingsklass och placering i olika miljöer. Lagar och andra bestämmelser om säkerhet inom området. Standarder. Val av ledningssystem och förläggningssätt med hänsyn till ledningsburna störningar. Förläggning av kabel på olika underlag och i mark samt installation av rör och kanalisation. Installation av kopplingsutrustning med tillhörande skydd. Dokumentation och anvisningar rörande elinstallationsarbete, till exempel Allmän material- och arbetsbeskrivning för elektriska arbeten (AMA EL). Avbrottsfri krafts (UPS-systemens) användning och funktion. Säkerhet vid elinstallationsarbete. Ergonomins betydelse vid elinstallationsarbete. Kontroll inför drifttagning och elarbetsansvar. Dokumentation inom belysningsområdet. Felsökning och reparation av befintliga elinstallationer.
Elmotorstyrning
100
Installation av elmotorer med tillhörande skyddsanordningar. Installation av styrutrustning för styrning av elmotorer. Installation av varvtalsreglering och mjukstartare. Lagar och andra bestämmelser om säkerhet inom området. Standarder. Val av ledningar med hänsyn till störningar och olika miljöer. Driftsättning och underhåll av elmotorer med tillhörande skyddsanordningar, styrutrustningar och automatikutrustningar. Dokumentation gällande elmotorer, styrutrustningar och automatikutrustningar. Felsökning och felavhjälpning av elmotorer med tillhörande skyddsanordningar, styrutrustningar och automatikutrustningar.
Kommunikationsnät 1
100
Kabel-tv-nätens uppbyggnad, komponenter, signaler och arbetssätt. Data- och medienätens uppbyggnad, komponenter, signaler och arbetssätt. Planering, installation och driftsättning av kommunikationsnät för tele, data och media. Installation och funktionskontroll av ett mindre kabel-tv-nät. Installation och funktionskontroll av ett mindre data- och medienät med fiberkabel. Kontaktering av fiberkabel, partvinnad kabel och koaxialkabel. Andra applikationer för kommunikationsnät, till exempel larm och övervakning. Lagar och andra bestämmelser om säkerhet för kommunikationsnät. Standarder för kommunikationsnät. Val av förläggningssätt med hänsyn till ledningsburna störningar vid samförläggning av kablar. Överlämningspunkter och ansvar på kommunikationsnät för tele-, data- och mediesignaler. Inmätningsteknik och registrering av mätdata. Registrering och dokumentation av arbetet. Enklare felsökning och reparation.
Komvuxarbete el- och energiprogrammet
100
Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem
100
Uppbyggnad och funktion hos vanliga larm-, övervaknings- och säkerhetssystem. Risker vid installation av larm och säkerhetssystem. Försäkringsbolagens krav på installationer och installatörer. Planering och genomgång av ritningsunderlag inför installation av anläggningar för larm-, övervaknings- och säkerhetssystem. Krav på registrering och dokumentation av utfört arbete. Installation, driftsättning och provning av mindre anläggningar för inbrottslarm, brandlarm och passerkontroll. Installation, integrering, driftsättning och provning av mindre trådlösa system och enheter för larm och övervakning. Olika typer av verktyg, instrument och övrig utrustning. Vanliga mätinstrument och hjälpmedel för felsökning. Metoder för felsökning och reparationer i larm-, övervaknings- och säkerhetssystem.
Mekatronik 1
100
Elarbete, mekaniskt arbete och enklare programmering av styrenheter. Tolkning av ritningar och manualer. Uppbyggnad av mekatroniska system från sensor, via styrenhet, till aktuator. Hur logiska grundfunktioner kan användas för olika styrtekniska lösningar. Tekniska lösningar i vardagen för omvandling av energi, materia eller information. Grundläggande mekaniska begrepp, till exempel hävstång, block, lutande planet, fackverk och balk. Grundläggande elektriska storheter och begrepp, till exempel laddning, ström, spänning, resistans och sluten krets. Mätning av olika mekaniska och elektriska storheter.
Summa 1540

Håll mig uppdaterad!

Lämna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande event, starter och ansökningstillfällen. Observera att det här inte är en ansökan.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.

 

Movants kvalitetsarbete

Movant AB är ISO-certifierade inom kvalitet och miljö

Movant AB är certifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015. Detta innebär att vi arbetar med att systematiskt förbättra vår kvalitet och överträffa våra kunders förväntningar, och att vi lever upp till konkreta och erkända miljökrav.

Almega utbildningsföretagen

Movant AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som följer deras kriterier för kvalitetsauktorisationen de har ställt upp.