KomvuxVVS och fastighet

VVS-montör

Vill du utbilda dig till VVS-montör och arbeta med installation, service och underhåll av värme- och vattensystem?

Hos oss får du en praktisk och yrkesinriktad utbildning som ger dig rätt kompetens för att installera, underhålla och felsöka värme- och vattensystem i bostäder, kontor och industrier. Med vår utbildning blir du redo för ett yrke med hög efterfrågan och varierande arbetsdagar.

En glad VVS-montör i rutskjorta och keps arbetar med rör och ventiler i ett industriellt utrymme. Vatten droppar från en koppling medan han justerar installationen VVS-montör komvux

Efter utbildningen

Nästa steg mot yrkeslivet – så här tar du dig vidare

När du är klar med utbildningen behöver du själv ansöka om en lärlingsanställning hos ett VVS-företag. Det är ett viktigt steg i din väg mot att bli certifierad VVS-montör. Under lärlingstiden arbetar du under handledning och samlar på dig den praktiska erfarenhet som krävs för att kunna avlägga branschprovet. Kollektivavtalen styr bland annat lärlingstidens längd och ersättningsnivåer. Målet är att du efter lärlingstiden ska kunna bli fullbetald montör med möjlighet till anställning hos samma eller ett annat företag.

Branschcertifikat och branschprov

För att bli certifierad VVS-montör behöver du genomgå en kvalificeringstid på ett företag som har kollektivavtal inom VVS-branschen. När du har samlat ihop tillräckligt med kvalificeringstid kan du ansöka om att få göra branschprovet.

Det är ett praktiskt prov som visar att du har de yrkeskunskaper som krävs i branschen. Först när du har genomfört både kvalificeringstiden och branschprovet med godkänt resultat kan du ansöka om branschcertifikat från VVS-branschens yrkesnämnd (VVSYN).

Branschcertifikatet är ett bevis på att du är fullt utbildad sprinklermontör och ger dig goda möjligheter till arbete i hela Sverige.

Mer information hittar du på vvsyn.se

Leende man med skyddshjälm och arbetskläder i teknisk miljö – symboliserar framtida yrkesroll och möjligheterna med en ansökan till yrkeshögskola på Movant. Denna bild är framtagen med hjälp av AI.

VVS-montör

Värme, vatten och framtid – ett yrke som håller ihop samhället

Som VVS-montör är du en nyckelperson i arbetet med att skapa trygga, hälsosamma och energieffektiva miljöer. Du installerar, kontrollerar och reparerar system för värme, vatten, sanitet och energi i allt från bostäder till industrier. Det är ett praktiskt yrke där du arbetar med händerna, ofta självständigt men ibland i team med andra yrkesgrupper som elektriker, snickare och ventilationsmontörer. Du behövs på byggen, i bostadsområden och i offentliga lokaler. Det är ett yrke för dig som vill göra verklig skillnad i människors vardag – varje dag.

Passar jobbet som VVS-montör dig?

VVS-montörer bidrar till att samhällen fungerar – med rent vatten, rätt temperatur och god inomhusmiljö. Du arbetar med både nyinstallation och underhåll, felsökning och reparation av tekniska system. Arbetsplatserna varierar – det kan vara nybyggnation, service hos privatpersoner eller större fastighetsprojekt. Yrket passar dig som:

  • Gillar praktiskt arbete och teknik
  • Har ett noggrant och problemlösande arbetssätt
  • Trivs med självständighet men också samarbete
  • Är serviceinriktad och har en ansvarskänsla
  • Har en god fysik och tycker om att röra på dig

Framtidsutsikter och lön

VVS-montörer är eftertraktade på arbetsmarknaden, inte minst på grund av pensionsavgångar, ökad nyproduktion av bostäder och ett ökat fokus på energieffektivisering. Enligt Arbetsförmedlingen är jobbmöjligheterna goda i hela Sverige, både på kort och lång sikt.

Lönen för en färdigutbildad VVS-montör ligger i genomsnitt på mellan 33 000–39 000 kr/mån, beroende på erfarenhet och region. Under lärlingstiden är lönen lägre men följer kollektivavtalets stegvisa ökning.

Efter några år i yrket kan du vidareutbilda dig till exempelvis arbetsledare, projektledare, eller specialisera dig inom energieffektivisering, teknisk service eller gå vidare mot egenföretagande.

Utbildningen ger certifikat ID06

– en trygg start på din yrkeskarriär

Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.

Vägen till branschcertifikat

VVS-branschens yrkesnämnd, vvsyn

1

Gå en godkänd yrkesutbildning

Börja med att läsa en gymnasial yrkesutbildning – till exempel Komvux yrkesutbildning baserad på Skolverkets yrkespaket.

2

Skaffa en lärlingsanställning

När du är klar med utbildningen söker du anställning som lärling hos ett företag med kollektivavtal eller hängavtal inom branschen.

3

Genomför kvalificeringstid (lärlingstid)

Du jobbar som anställd lärling i ca 3,5 år och samlar praktisk erfarenhet. Under tiden får du lärlingslön och handledning.

4

Följ VVS-branschens krav

Under din lärlingstid övar du på alla nödvändiga arbetsmoment som krävs enligt VVSYN:s riktlinjer.

5

Branschprov

Företaget du är anställd på ansöker via vvsyn.se om att du ska göra branschprovet. Senast 3 månader efter att ansökan är godkänd ska teoriprovet vara genomfört.

5

Ansök om branschcertifikat

Efter och godkänt teoriprov utfärdas branschcertifikat. Om provet är underkänt kan en ny anmälan till teoriprovet göras efter 1 månad.

Deltagarupplevelse komvux

Period 2024

Nöjdhet

75%

75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.

Trygghet

98%

98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.

Undervisning

75%

75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).

Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad

Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.

Vi tolkar NPS enligt följande:

-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt

Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad

39

Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.

Träffa några elever

Har du frågor om den här utbildningen?