KomvuxBygg och anläggning

Plattsättare

Vill du arbeta med kakel, klinker och skapa hållbara, funktionella ytor i allt från badrum till offentliga miljöer?

Då kan en utbildning till plattsättare via Komvux vara rätt för dig. Du arbetar med kakel, klinker och mosaik i miljöer som badrum, kök, entréer och simhallar. Det är ett hantverksyrke där du skapar hållbara ytor med både funktion och form och där du behövs i ett byggande som ständigt växer.

Efter utbildningen

Din väg till yrkesbevis

När du avslutat utbildningen har du den yrkesmässiga och språkliga grund som krävs för att börja som lärling i plattsättaryrket. Nästa steg är att bli anställd hos ett företag som är anslutet till branschens kollektivavtal. Du söker själv en lärlingsanställning. Under din lärlingstid – som också kallas kvalificeringstid – arbetar du hos ett företag med kollektivavtal i ca 30 månader. Under lärlingstiden har du lärlingslön enligt avtal och följer ett strukturerat utbildningsinnehåll på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att vara lätt att få jobb som plattsättare de närmaste fem åren, särskilt i storstadsregioner och tillväxtorter där byggandet är intensivt.

Hur får jag yrkesbevis som plattsättare?

Din lärlingstid följs av ett kompetensprov hos Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN). Kompetensprovet är ett teoretiskt test som ger dig möjlighet att få ett yrkesbevis. Detta yrkesbevis intygar din kompetens som Murare och är ofta ett krav för anställning inom branschen.

Så går kompetensprovet till

De praktiska färdigheterna anses du ha visat genom att ha jobbat i branschen under en viss tid. Därför prövas endast teorin i provet.

  • Provet består av cirka 140 frågor med svarsalternativ.
  • Det är på svenska och du har max 4 timmar på dig att slutföra det.
  • Varje fråga har mellan tre och fem svar, men bara ett är rätt.
  • Det finns inga frågor där du själv behöver skriva en text.
  • Du får bara använda penna, papper och miniräknare. Mobiltelefon, tolk eller lexikon är inte tillåtna.

Exempel och godkänt resultat

Det finns exempelfrågor att träna på, så att du vet hur provet är uppbyggt. Provet är uppdelat i:

  • Grunddel – gemensamma kunskaper inom byggbranschen
  • Yrkesdel – specifik kunskap för ditt yrke (t.ex. plattsättare)

Du måste klara minst 65 % rätt på varje delområde – både i grunddelen och yrkesdelen – för att bli godkänd.

Efter provet

  • Godkänd: Ditt yrkesbevis skickas hem till dig inom 1–2 veckor.
  • Inte godkänd: Du kan göra ett omprov, men du behöver anmäla dig igen och betala en ny avgift. Du behöver inte skicka in dina intyg på nytt.

Efter avslutad och godkänd kvalificeringstid kan du ansöka om ett yrkesbevis. För mer information om kvalificeringstid och yrkesbevis, besök Byggbranschens Yrkesnämnds webbplats.

Plattsättare

Skapa trygga och hållbara miljöer – en platta i taget

Som plattsättare är du en viktig del av byggprocessen där du förvandlar golv och väggar till funktionella och vackra ytor. Du arbetar med att lägga kakel och klinker i allt från badrum och kök till entréer och offentliga miljöer. Ofta samarbetar du med andra hantverkare på byggarbetsplatser, och ditt arbete påverkar människors vardag – varje dag. Det här är ett yrke för dig som vill se resultatet av ditt arbete och bidra till miljöer som håller i många år framåt.

Passar jobbet som Plattsättare dig?

Gillar du att jobba praktiskt, skapa med händerna och se resultat direkt? Då kan plattsättare vara yrket för dig. Som plattsättare jobbar du med att lägga kakel och klinker i till exempel badrum, kök och entréer – och det du gör påverkar hur människor har det hemma, på jobbet eller i skolan. Det är ett yrke där du får vara noggrann, aktiv och jobba både själv och tillsammans med andra. Det här kan vara något för dig som:

  • Tycker det är kul att jobba med kroppen
  • Gillar att fixa, bygga och skapa snygga resultat
  • Är noggrann och gillar att lösa problem
  • Vill ha ett yrke där du snabbt kan börja jobba
  • Vill ha ett jobb där du gör skillnad – på riktigt

Framtidsutsikter och lön för Plattsättare

Ett yrke med efterfrågan, trygghet och utvecklingsmöjligheter

Plattsättare är ett yrke med mycket goda framtidsutsikter. Behovet av yrkesskickliga plattsättare är stort – både inom nyproduktion av bostäder och vid renovering av badrum, kök och offentliga miljöer. Många arbetsgivare söker efter personal med rätt utbildning och erfarenhet, särskilt de som har gått vägen via lärlingstid och yrkesbevis. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att vara lätt att få jobb som plattsättare de närmaste fem åren, särskilt i storstadsregioner och tillväxtorter där byggandet är intensivt.

Lön under och efter lärlingstiden

  • Under din lärlingstid har du rätt till lärlingslön enligt kollektivavtal som ökar i takt med antalet arbetade timmar och din kompetensutveckling, se Byggavtalet.
  • När du har fått ditt yrkesbevis får du full lön som yrkesarbetare, ofta enligt byggavtalets tarifflöner.
  • En plattsättare med yrkesbevis kan i genomsnitt förvänta sig en månadslön på cirka 33 000–38 000 kr, beroende på erfarenhet, region och företag. (Källa: Arbetsförmedlingen & Byggnads, 2025)

Möjligheter till vidareutveckling

Med erfarenhet kan du:

  • Specialisera dig inom t.ex. våtrum, designläggning eller natursten
  • Vidareutbilda dig till arbetsledare, platschef eller egen företagare
  • Certifiera dig för ytterligare uppdrag genom branschspecifika utbildningar

Utbildningen ger certifikat ID06

– en trygg start på din yrkeskarriär

Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.

Yrkesbevis – steg för steg

Byggbranschens yrkesnämnd BYN

1

Gå en godkänd yrkesutbildning

Börja med att läsa en gymnasial yrkesutbildning – till exempel Komvux yrkesutbildning baserad på Skolverkets yrkespaket för betongarbetare. Movant är godkänd utbildningsgivare hos BYN.

2

Skaffa en lärlingsanställning

När du är klar med utbildningen söker du anställning som lärling hos ett företag med kollektivavtal eller hängavtal inom byggbranschen.

3

Genomför kvalificeringstid (lärlingstid)

Du jobbar som anställd lärling i 36 månader (ca 3 år) och samlar praktisk erfarenhet. Under tiden får du lärlingslön och handledning.

4

Följ Byggbranschens Yrkesnämnds krav

Under din lärlingstid övar du på alla nödvändiga arbetsmoment som krävs enligt BYN:s riktlinjer.

5

Ansök om yrkesbevis

När du har genomfört utbildningen, fullgjort din lärlingstid och fått dina arbetsmoment godkända, kan du ansöka om yrkesbevis via byn.se

Deltagarupplevelse komvux

Period 2024

Nöjdhet

75%

75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.

Trygghet

98%

98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.

Undervisning

75%

75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).

Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad

Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.

Vi tolkar NPS enligt följande:

-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt

Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad

39

Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.

Träffa några elever

Har du frågor om den här utbildningen?