KomvuxBygg och anläggning

Målare kombinationsutbildning

Vill du utbilda dig till målare och samtidigt läsa svenska som andraspråk?

Hos oss får du en praktisk och yrkesinriktad utbildning som ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter du behöver för att börja som lärling och ta första steget mot ett yrke med goda framtidsutsikter. Utbildningen kombineras med undervisning i svenska så att du stärker både din yrkeskompetens och dina språkkunskaper samtidigt.

Efter utbildningen

Efter utbildningen – Från klassrum till lärlingslön

När du har avslutat Målare kombinationsutbildning väntar nästa steg: lärlingstiden. Du söker själv anställning hos ett auktoriserat måleriföretag och arbetar totalt 6 800 timmar under handledning enligt branschens kollektivavtal. Under perioden får du lärlingslön som stiger i takt med din kompetens och du samlar de praktiska timmar som krävs för att avlägga gesällprov och ta ditt yrkesbevis. Syftet med övergångsperioden är att fördjupa dina färdigheter ­– från ny- och ommålning av väggar och fasader till våtrumsmålning och avancerade dekorarbeten – samtidigt som du lär dig planera, kvalitetssäkra och arbeta säkert ute på riktiga projekt.

Målare

Sätt färg på Sveriges hem och fasader

Som byggnadsmålare förbereder, skyddar och förskönar du allt från nyproducerade villor till historiska fasader. Du spacklar, slipar och maskerar, väljer rätt färgsystem och applicerar kulörer med pensel, roller eller spruta. Arbetet sker nära kunder, kollegor och andra yrkesgrupper på byggarbetsplatsen – inomhus och utomhus, på stegar och ställningar. Dina insatser syns direkt och förlänger livslängden på allt från träpaneler till putsade väggar. Ett yrke för dig som vill kombinera hantverksskicklighet, färgkänsla och service.

Passar jobbet som Målare dig?

Det här är ett yrke för dig som vill arbeta med händerna, skapa med färg och bidra till funktionella och trivsamma miljöer. Som målare behöver du vara noggrann, ha tålamod och uppskatta variation – ingen arbetsdag är den andra lik. Du arbetar både självständigt och i team, och växlar mellan uppdrag i nyproduktion, renovering eller underhåll av bostäder, kontor, skolor och offentliga byggnader.

Som målare bidrar du till att skapa hållbara, estetiskt tilltalande och skyddade ytor i människors vardag. En typisk arbetsdag kan innebära att:

  • spackla och slipa väggar inför målning i en nyproducerad lägenhet
  • måla om trapphus i en äldre fastighet där du också måste följa kulörkrav
  • tapetsera ett barnrum eller fondvägg hos en privatkund
  • sprutmåla en industrilokal enligt exakta material- och säkerhetsanvisningar
  • arbeta på höjd i en byggställning eller med detaljarbete nära golvlist

Målare är ett yrke med både frihet och ansvar – där det du gör syns och spelar roll.

Framtidsutsikter och lön för Målare

Det finns mycket goda jobbmöjligheter för målare i Sverige. Måleribranschen har ett växande behov av nya medarbetare, särskilt inom renovering och underhåll. Enligt Måleribranschens Yrkesnämnd behövs det cirka 800 nya målare varje år, men det utbildas för få – vilket betyder att du har god chans att få jobb direkt efter din utbildning.

Du börjar få lön redan under lärlingstiden. När du har avslutat utbildningen blir du anställd som lärling och får betalt medan du lär dig mer i verkliga projekt. Lärlingstiden är cirka 2 år (6 800 timmar) och under den tiden ökar din lön stegvis enligt kollektivavtal.

En färdigutbildad målare tjänar i snitt omkring 39 000 kronor i månaden. Din slutlön kan variera beroende på var du jobbar, hur lång erfarenhet du har och om du till exempel specialiserar dig inom våtrum, dekor eller sprutmålning. Med yrkesbevis i handen är du attraktiv på arbetsmarknaden – och det finns även möjlighet att starta eget på sikt.

Utbildningen ger certifikat ID06

– en trygg start på din yrkeskarriär

Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.

Gesällprov och yrkesbevis – hur funkar det?

Efter att du avslutat utbildningen till byggnadsmålare går du vidare till lärlingstid – och det är här du samlar de timmar som krävs för att ta ditt yrkesbevis.

  • Först arbetar du som lärling hos ett måleriföretag. Lärlingstiden är totalt 6 800 timmar, vilket motsvarar cirka två år på heltid. Under den här tiden får du lärlingslön enligt branschens kollektivavtal och utvecklar din yrkesskicklighet i praktiken.
  • När du har samlat alla timmar får du göra ett gesällprov. Det är ett praktiskt prov där du visar att du klarar av arbetsmomenten inom målaryrket – till exempel spackling, målning med olika tekniker, kulörbedömning och arbetsplanering.
  • Godkänt gesällprov = yrkesbevis. När du klarar provet får du ett gesällbrev och blir certifierad målare. Det visar att du har full kompetens i yrket och kan arbeta självständigt.

Varför är yrkesbevis viktigt?

Det är din biljett till trygg anställning, full lön och framtida utvecklingsmöjligheter inom måleribranschen. Många arbetsgivare kräver yrkesbevis för att du ska få anställning på heltid eller arbeta med mer avancerade uppdrag.

Mer information hittar du på: https://malare.nu/malare

Vägen till yrkesbevis – så blir du målare steg för steg

1

Gå en godkänd yrkesutbildning

Du börjar med en praktisk och yrkesinriktad utbildning där du lär dig grunderna i måleri. Utbildningen innehåller både teori, praktik i verkstad och arbetsplatsförlagt lärande (APL).

2

Sök lärlingsanställning hos ett måleriföretag

När du är klar med utbildningen söker du jobb som lärling på ett företag inom branschen. Du blir anställd och får lärlingslön enligt kollektivavtal.

3

Arbeta som lärling i totalt 6 800 timmar (ca 3 år heltid)

Under lärlingstiden utvecklar du din yrkesskicklighet på riktiga uppdrag – t.ex. målning i bostäder, offentliga miljöer, våtrum eller fasadarbeten. Lönen ökar stegvis ju längre du kommit.

4

Gör gesällprovet

När du har samlat dina timmar anmäler du dig till gesällprov, som är ett praktiskt prov där du visar att du behärskar målaryrket. Provet bedöms av erfarna fackpersoner.

5

Få ditt yrkesbevis – bli certifierad målare

Ett godkänt gesällprov ger dig ett gesällbrev – ditt yrkesbevis. Det visar att du är en fullfjädrad målare med rätt kompetens för att arbeta självständigt inom branschen.

Deltagarupplevelse komvux

Period 2024

Nöjdhet

75%

75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.

Trygghet

98%

98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.

Undervisning

75%

75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).

Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad

Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.

Vi tolkar NPS enligt följande:

-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt

Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad

39

Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.

Träffa några elever

Har du frågor om den här utbildningen?