KomvuxEl och energi

Larm- och säkerhetstekniker

Vill du jobba med teknik, säkerhet och installation? Gå en Komvuxutbildning till larm- och säkerhetstekniker.

En manlig larm- och säkerhetstekniker i svart jacka. Han ler medans han jobbar med att koppla ihop en larmanordning.

Efter utbildningen

Fördjupa dina färdigheter under lärlingstiden

Efter avslutad utbildning till larm- och säkerhetstekniker är nästa steg att söka en lärlingsanställning hos ett företag inom el- eller säkerhetsbranschen. Som lärling arbetar du under handledning och får möjlighet att fördjupa dina praktiska färdigheter, samtidigt som du blir mer självgående i yrkesrollen. Under den här perioden, som vanligtvis pågår i minst ett år, bygger du vidare på dina kunskaper i felsökning, service, installation och kundbemötande. Vid anställning ska dukunna visa upp ett utdrag från belastningsregistret som är rent.

Lärlingsperioden är en etablerad del av branschens struktur och omfattas ofta av kollektivavtal som reglerar handledning, arbetsvillkor och löneutveckling. Efter att ha arbetat minst ett år som lärling har du möjlighet att ansöka om olika former av auktorisation inom el, i enlighet med Elsäkerhetsverkets krav. För att kunna bli certifierad krävs det dessutom att du har godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, Matematik 1a, Engelska 5 samt ett godkänt Komvuxarbete. Om du inte redan har dessa betyg när du avslutar utbildningen, har du även möjlighet att läsa in efter dina studier hos oss. 

En manlig larm- och säkerhetstekniker med kort mörkt hår, i grå jacka tittar in i kameran och ler samtidigt som han installerar ett larm. Han ser glad, trygg och självsäker ut i sitt yrke.

Larm- och säkerhetstekniker

Din roll för att skapa ett säkrare samhälle

Som larm- och säkerhetstekniker är du en viktig del av att skapa trygga miljöer för både människor och verksamheter. Du installerar och servar larm, kameraövervakning och passersystem i allt från bostäder och kontor till offentliga byggnader. Du arbetar nära både kollegor och kunder – och det är din kunskap som ser till att systemen fungerar när de verkligen behövs. Det här är ett yrke för dig som gillar teknik, problemlösning och att göra skillnad varje dag.

Passar jobbet som Larm- och säkerhetstekniker dig?

Som larm- och säkerhetstekniker har du en central roll i att skapa säkra miljöer för både privatpersoner och verksamheter. Du installerar, programmerar och underhåller tekniska säkerhetssystem som brand- och inbrottslarm, passersystem och kameraövervakning. Arbetet är varierande och kombinerar teknik, kundservice och problemlösning – ibland i bostäder, ibland i kontor eller offentliga byggnader.

Du arbetar ofta självständigt, men har nära kontakt med både kunder och kollegor. Oavsett om du jobbar i ett stort teknikföretag eller hos en lokal larminstallatör, gör du skillnad genom att se till att säkerhetssystem fungerar som de ska – särskilt när det verkligen gäller. Det är ett yrke där du får använda din tekniska nyfikenhet, ta eget ansvar och vara med och bidra till trygghet i samhället. Yrket passar därför dig som:

  • Noggrann – du arbetar med teknik som kräver precision och säkerhet.
  • Serviceinriktad – du har daglig kontakt med kunder och hjälper dem att förstå systemen.
  • Problemlösare – du tycker om att felsöka och hitta lösningar när något inte fungerar.
  • Strukturerad – du planerar och dokumenterar ditt arbete på ett ordnat sätt.
  • Pedagogisk – du kan enkelt förklara tekniska lösningar för personer utan förkunskaper.
  • Ansvarstagande – du följer lagar och säkerhetsregler noggrant och tar ditt uppdrag på allvar.

Framtidsutsikter och lön för Larm- och säkerhetstekniker

Efterfrågan på Larm- och säkerhetstekniker är hög och väntas de kommande åren att fortsätta ha stora arbetsmöjligheter. Yrket är en del av en samhällsbärande bransch där din kompetens behövs – både nu och i framtiden. Många får jobb kort efter avslutad utbildning.

Lönen varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och ort, men genomsnittslönen ligger på 34 700 kr i månaden för en Larm- och säkerhetstekniker med några års erfarenhet.

Utbildningen ger certifikat ID06

– en trygg start på din yrkeskarriär

Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.

Yrkesbevis

Efter avslutad och godkänd lärlingstid kan du ansöka om få ett certifikat eller auktorisation. Dessa yrkesbevis intygar din kompetens som Larm- och säkerhetstekniker och en fördel för att få anställning inom branschen. För mer information om certifikat, besök Elbranschens centrala yrkesnämnd – ECY och för mer information om auktorisation besök Elsäkerhetsverket

Yrkesbevis – steg för steg

Elbranschens centrala Yrkesnämnd – ECY

1

Gå en godkänd yrkesutbildning

Börja med att läsa en gymnasial yrkesutbildning – till exempel Komvux yrkesutbildning baserad på Skolverkets yrkespaket för Larm- och säkerhetstekniker. Movant följer kvalitetskraven från Elbranschens centrala Yrkesnämnd – ECY

2

Skaffa en lärlingsanställning

När du är klar med utbildningen söker du anställning som lärling hos ett företag med kollektivavtal.

3

Genomför kvalificeringstid (lärlingstid)

Du jobbar som anställd lärling i 12 månader (ca 1 år)] och samlar praktisk erfarenhet. Under tiden får du lärlingslön och handledning.

4

Följ elbranschens krav

Under din lärlingstid övar du på alla nödvändiga arbetsmoment som krävs för certifikat eller auktorisation.

5

Ansök om yrkesbevis

När du har genomfört utbildningen, fullgjort din lärlingstid och fått dina arbetsmoment godkända, kan du ansöka om certifiket via Elbranschens centrala yrkesnämnd – ECY eller auktorisation via Elsäkerhetsverket

Deltagarupplevelse komvux

Period 2024

Nöjdhet

75%

75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.

Trygghet

98%

98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.

Undervisning

75%

75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).

Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad

Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.

Vi tolkar NPS enligt följande:

-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt

Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad

39

Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.

Träffa några elever

Har du frågor om den här utbildningen?