Isoleringsmontör arbetsmarknadsutbildning
Utbildning till isoleringsmontör – för dig som vill jobba praktiskt. Denna arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen ger dig rätt kunskaper och erfarenheter för att snabbt komma ut i arbete inom teknisk isolering.

Efter utbildningen
Utveckla din yrkesskicklighet under lärlingstiden
För att bli fullt kvalificerad isoleringsmontör krävs vanligtvis att du genomgår en period som lärling, vilket ofta är reglerat genom branschens kollektivavtal. Under denna tid får du fortsatt handledning på en arbetsplats och bygger vidare på dina kunskaper i praktiska arbetssituationer. Lärlingstiden varierar beroende på din erfarenhet och utbildningsbakgrund, men kan omfatta cirka 12 till 24 månader.
Syftet med lärlingstiden är att utveckla din yrkesskicklighet, din förmåga att arbeta självständigt och att arbeta i samverkan med andra yrkesgrupper, ofta på byggarbetsplatser eller inom industrin. Du förväntas vidareutveckla dina färdigheter inom ytbeklädnad, plåtbearbetning, brandisolering och energieffektiv installation.

Isoleringsmontör
Bli en viktig del i att skapa en energieffektiv framtid
Som isoleringsmontör är du en viktig del av bygg- och industriprojekt där energi, säkerhet och komfort står i centrum. Du arbetar med att isolera rör, ventilationskanaler och teknisk utrustning för att minska energiförluster, dämpa ljud och förhindra brandrisker. Arbetet sker ofta i fastigheter, sjukhus, industrier och byggarbetsplatser – där du samarbetar med andra yrkesgrupper för att skapa hållbara lösningar. Det här är ett yrke för dig som vill göra praktisk skillnad och bidra till en säkrare och mer energieffektiv framtid.
Passar jobbet som Isoleringsmontör dig?
Som isoleringsmontör arbetar du med att isolera rör, ventilationskanaler, cisterner och andra tekniska installationer i byggnader och industrier. Du bidrar till att minska energiförluster, skydda mot brandrisk och skapa tystare och tryggare inomhusmiljöer. Arbetet sker i varierande miljöer – allt från nybyggda bostäder till stora industrianläggningar – och du samarbetar ofta med andra yrkesgrupper som VVS-montörer och tekniker. Det är ett yrke där du gör konkret skillnad för både människor och miljö, varje dag. Yrket passar därför dig som:
- Händig och har ett praktiskt handlag
- Noggrann och gillar att arbeta med detaljer
- Lösningsorienterad och flexibel i nya situationer
- Fysisk rörlig och trivs med att arbeta i olika typer av miljöer
- Självständig men också bra på att samarbeta
- Intresserad av teknik, bygg och energieffektivisering
Framtidsutsikter och lön för Isoleringsmontör
Efterfrågan på isoleringsmontörer är stor. Yrket är en del av en samhällsbärande bransch där din kompetens behövs – både nu och i framtiden. Många får jobb kort efter avslutad utbildning, och för den som vill finns goda möjligheter att vidareutbilda sig eller specialisera sig inom exempelvis energieffektivisering eller styr- och reglerteknik.
Lönen varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och ort, men är i genomsnitt 38 500 kr i månaden för en isoleringsmontör med några års erfarenhet.

Utbildningen ger certifikat ID06
– en trygg start på din yrkeskarriär
Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.
Branschcertifiering och branschprov
För att du ska bli branschcertifierad montör behöver du arbeta som lärling ca 1 år på ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Under din lärlingstid får du lära dig de praktiska arbetsmomenten som krävs för att klara yrket.
Efter lärlingstiden genomför du ett Branschprov isoleringsmontör via VVSYN där du får visa att du kan det som krävs för att bli branschcertifierad. För att vara behörig till att avlägga provet krävs godkända betyg från avslutad gymnasieutbildning i Engelska 5, Matematik 1A och Svenska 1/Svenska som andraspråk.
Branschcertifiering- steg för steg
VVS-branschens yrkesnämnd
Deltagarupplevelse komvux
Period 2024
Nöjdhet
75%
75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.
Trygghet
98%
98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.
Undervisning
75%
75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).
Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad
Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.
Vi tolkar NPS enligt följande:
-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt
Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad
39
Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.
Träffa några elever
- Läs hela inlägget: Vägen till att bli isoleringsmontör30 juni 2025
Vägen till att bli isoleringsmontör
En inspirerande berättelse om hur en utbildning hos Movant förändrade livet för Robert
- Läs hela inlägget: Från prefabmontör till snickare21 maj 2025
Från prefabmontör till snickare
Snickeriyrket är väldigt tillfredsställande på ett sätt. Du har en idé i huvudet som sedan står framför dig, som du…
- Läs hela inlägget: Klarade utbildningen på mindre än 7 månader7 januari 2025
Klarade utbildningen på mindre än 7 månader
Jag har varit mycket fokuserad på studierna och på att bli klar. Nu står jag här, färdig efter sju månader,…
Har du frågor om den här utbildningen?
Movant kundtjänst