Installationselektriker
Ett smart val för en trygg framtid i elbranschen
Vill du utbilda dig till installationselektriker och arbeta med att installera och felsöka el- och belysningssystem i bostäder och fastigheter? Hos oss får du en praktisk och yrkesinriktad utbildning som gör dig redo för ett efterfrågat yrke i en bransch som bygger framtidens elförsörjning.

Efter utbildningen
Din väg till ett framtidsyrke inom el
När du avslutat utbildningen söker du en lärlingsanställning på ett elföretag. Det är ett viktigt nästa steg i din väg mot att bli fullt certifierad installationselektriker. Lärlingsperioden kallas för kvalificerad utbildningstid och omfattar 1600 timmar som anställd lärling. Under tiden har du lärlingslön enligt kollektivavtal. För att lärlingstiden ska räknas krävs att företaget har tecknat Installationsavtalet (IN/SEF) – fråga alltid arbetsgivaren om detta innan du tackar ja!
När du är klar med lärlingstiden och uppfyller branschens krav på betyg och gymnasiearbete, kan du ansöka om ECY-certifikat – yrkesbeviset som gör att du kan jobba självständigt och säkert som elektriker, även i andra nordiska länder.
ECY-certifikat – ditt yrkesbevis
För att bli certifierad elektriker krävs att du:
- Har genomfört kvalificerad utbildningstid (1600 timmar som anställd lärling)
Har godkända betyg (lägst E) i:
- Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
- Matematik 1a
- Engelska 5
- Har ett godkänt gymnasiearbete
ECY-certifikatet visar att du är redo att arbeta självständigt med el – ett krav för att få jobba på många företag i Sverige och Norden. Läs mer om ECY-certifikat på ecy.com

Installationselektriker
Bygg framtiden med el
Som installationselektriker arbetar du med att installera, underhålla och felsöka elektriska system i bostäder, kontor, industrier och andra fastigheter. Du samarbetar ofta med andra yrkesgrupper på byggarbetsplatser och i renoveringsprojekt. Det är ett yrke för dig som gillar teknik, problemlösning och att se resultatet av ditt arbete varje dag. Din roll är avgörande för att elsystem ska vara trygga och hållbara – både idag och i framtiden.
Passar jobbet som installationselektriker dig?
Du bidrar till att samhället fungerar – utan el stannar det mesta. Som elektriker ser du till att elinstallationer är säkra, effektiva och anpassade efter människors behov. Du kan till exempel arbeta med att dra ledningar och installera elcentraler i nyproduktion, felsöka och reparera elfel i bostäder och lokaler eller energieffektivisera och modernisera elinstallationer. Yrket passar därför dig som:
- Har ett tekniskt intresse och gillar praktiska utmaningar
- Är noggrann och lösningsorienterad
- Vill ha ett fritt jobb med mycket ansvar
- Tycker om att arbeta i team och träffa nya människor
Framtidsutsikter och lön
Efterfrågan på elektriker är stor – både i nyproduktion och vid renovering av fastigheter. Branschen står inför ett generationsskifte och elektrifieringstrenden ökar behovet ytterligare, särskilt inom energi, laddinfrastruktur och smarta hem.
Enligt Arbetsförmedlingen ligger genomsnittlig månadslön runt 35 000–40 000 kr för en färdig elektriker. Lärlingslön är lägre, men reglerad via kollektivavtal.
Karriärvägar
Efter några år kan du specialisera dig, till exempel som industrielektriker, serviceelektriker eller projektledare. Du kan också starta eget eller vidareutbilda dig inom automation, solenergi eller elteknik på högre nivå.

Utbildningen ger certifikat ID06
– en trygg start på din yrkeskarriär
Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.
Deltagarupplevelse komvux
Period 2024
Nöjdhet
75%
75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.
Trygghet
98%
98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.
Undervisning
75%
75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).
Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad
Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.
Vi tolkar NPS enligt följande:
-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt
Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad
39
Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.
Träffa några elever
- Läs hela inlägget: Vägen till att bli isoleringsmontör30 juni 2025
Vägen till att bli isoleringsmontör
En inspirerande berättelse om hur en utbildning hos Movant förändrade livet för Robert
- Läs hela inlägget: Från prefabmontör till snickare21 maj 2025
Från prefabmontör till snickare
Snickeriyrket är väldigt tillfredsställande på ett sätt. Du har en idé i huvudet som sedan står framför dig, som du…
- Läs hela inlägget: Klarade utbildningen på mindre än 7 månader7 januari 2025
Klarade utbildningen på mindre än 7 månader
Jag har varit mycket fokuserad på studierna och på att bli klar. Nu står jag här, färdig efter sju månader,…
Har du frågor om den här utbildningen?
Movant kundtjänst