ArbetsmarknadsutbildningEl och energi

Elektronik­montör mjuklödning arbets­marknads­utbildning

I samarbete med näringslivet och Arbetsförmedlingen

Elektronikmontör med inriktning på mjuklödning arbetar ofta inom elektroniktillverkning, särskilt när det gäller känsliga och små komponenter som finns i elektroniska produkter som mobiltelefoner, datorer, medicinsk utrustning och mycket mer. Utbildningen skräddarsys efter branschens behov och önskemål. Kontakta oss för mer information!

elektronikatteraljer i gul box på ett skrivbord i verkstaden på elektronikmontörsutbildningen hos Movant

Efter utbildningen

Sätt fart på en teknikdriven karriär

När du är klar med utbildningen till elektronikmontör är du redo att ta nästa steg ut i arbetslivet. Det är vanligt att själv söka anställning direkt hos företag inom tillverkning, service eller industri – ofta som junior montör eller tekniker. Inom vissa delar av branschen kan handledning och introduktion under den första tiden vara reglerad via kollektivavtal. Du ansvarar själv för att söka jobb, men det kan också förekomma att företag rekryterar direkt från utbildningen. Praktikperioden under utbildningen ger ofta värdefulla kontakter.

Elektronikmontör

Bygg framtidens teknik – komponent för komponent

Som elektronikmontör är du en viktig del i tillverkningen och monteringen av elektrisk och elektronisk utrustning. Du jobbar med att montera, löda, testa och kontrollera allt från kretskort till kablage och styrsystem. Du arbetar ofta i team på en produktionslina eller i mindre grupper inom avancerad tillverkning. Arbetsplatserna varierar – från stora industriföretag till mindre teknikverkstäder och högteknologiska miljöer.

Det här är ett yrke för dig som gillar precision, teknik och att se hur saker fungerar – och som vill ha en roll där ditt hantverk har direkt betydelse för både innovation och funktion i samhället.

Passar jobbet som elektronikmontör dig?

Elektronikmontörer är avgörande för att tekniska system i allt från fordon och medicinsk utrustning till hushållsapparater och kommunikationsteknik ska fungera korrekt. Du jobbar med praktiska moment som montering, lödning, testning och felsökning – ofta i samarbete med andra i ett produktionsteam. Vanliga arbetsplatser är elektronikföretag, industriverkstäder eller tekniktjänsteföretag.

Yrket passar dig som:

  • Gillar teknik och problemlösning
  • Har god finmotorik och tålamod
  • Trivs med noggranna arbetsuppgifter
  • Vill ha ett yrke där kvalitet och säkerhet står i centrum

Framtidsutsikter och lön

Elektronikmontör är ett bristyrke så om du väljer att utbilda dig till det ser din framtid ljus ut. Elektroniska produkter finns i stort sett överallt – från fordon och medicinteknik till energi och smarta hem – vilket skapar en bred arbetsmarknad. Elektronikmontörer behövs inom många olika branscher, men de flesta arbetar inom industrin och i byggbranschen. Vissa anställningar kan också ge möjlighet till resor, både inom- och utanför Sverige.

Enligt Arbetsförmedlingen ligger ingångslönen ofta runt 26 000–30 000 kr/månad, och med erfarenhet kan du komma upp i cirka 32 000–36 000 kr/månad beroende på sektor och ansvarsnivå. Teknikföretagens lönestatistik för 2022: 25 100 till 40200 kr i månaden*.

Karriärvägar

Beroende på företagets inriktning har du ofta goda möjligheter till vidareutbildning internt på företaget. Efter några års erfarenhet kan du utvecklas till produktionstekniker, testtekniker, ledande montör eller kvalitetsansvarig. Det finns även möjlighet att vidareutbilda dig inom automation, elteknik eller mekatronik.

Utbildningen ger certifikat ID06

– en trygg start på din yrkeskarriär

Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.

Deltagarupplevelse komvux

Period 2024

Nöjdhet

75%

75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.

Trygghet

98%

98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.

Undervisning

75%

75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).

Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad

Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.

Vi tolkar NPS enligt följande:

-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt

Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad

39

Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.

Träffa några elever

Har du frågor om den här utbildningen?