Betongarbetare arbetsmarknadsutbildning
Arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen
Som betongarbetare jobbar du med att forma, armera och gjuta betongkonstruktioner. Arbetsmarknadsutbildning är en snabb väg till jobb inom byggbranschen. Efterfrågan på betongarbetare är stor.

Efter utbildningen
Från utbildad till Betongarbetare – så tar du nästa steg
När du avslutat utbildningen är nästa steg att söka en lärlingsanställning hos ett byggföretag med kollektivavtal eller hängavtal. Du börjar då jobba som anställd lärling under en så kallad kvalificeringstid på cirka tre år (36 månader). Under denna period får du lärlingslön enligt avtal och handledning som hjälper dig att utvecklas vidare i yrket. Arbetsgivaren ansvarar för att du får öva på alla viktiga moment som krävs för att få yrkesbevis, enligt regler från Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN).
Som betongarbetare är du en viktig del av bygglaget. Du är med och bygger det som ska stå stadigt i många år – från grunder och väggar till broar och bjälklag. Arbetet är fysiskt, varierande och kräver både noggrannhet och samarbetsförmåga. Du är en nyckelperson i varje byggprojekt – och din insats syns i varje färdig konstruktion.
Yrkesbevis
Efter avslutad och godkänd kvalificeringstid kan du ansöka om ett yrkesbevis. Detta bevis intygar din kompetens sombetongarbetareoch är ofta ett krav för anställning inom branschen. För mer information om kvalificeringstid och yrkesbevis, besök Byggbranschens Yrkesnämnds webbplats.
Efter några års erfarenhet finns även möjligheter att avancera till roller som arbetsledare, projektledare eller att starta eget företag inom bygg- och snickeribranschen. Mer information om byggyrken och yrkesbevis hittar du på: www.byggbranschensyrkesnamnd.se.

Betongarbetare
Bygger grunden till allt som ska hålla länge
Som betongarbetare är du en viktig del av bygglaget. Du arbetar med att forma, armera och gjuta betong i konstruktioner som husgrunder, väggar och broar. Du jobbar nära andra yrkesgrupper på byggarbetsplatser – både inom nyproduktion och renovering. Det är ett fysiskt och praktiskt yrke där du ser tydliga resultat av det du gör. Du bygger det som bär upp samhället – på riktigt.
Passar jobbet som betongarbetare dig?
Att arbeta som betongarbetare passar dig som gillar att jobba praktiskt och fysiskt – och som tycker om att se tydliga resultat av det du gör. Du behöver kunna ta ansvar, tänka framåt och jobba säkert både självständigt och tillsammans med andra.
- Du gillar att arbeta med kroppen och skapa något bestående
- Du är noggrann och ser detaljer
- Du kan ta egna initiativ och lösa problem
- Du samarbetar bra med andra i ett arbetslag
- Du har god fysik och trivs med att jobba utomhus
- Du följer ritningar och instruktioner utan att slarva
Om du känner igen dig i flera av punkterna – då kan betongarbetare vara ett yrke för dig.
Framtidsutsikter och lön för betongarbetare
Det råder god efterfrågan på betongarbetare, särskilt inom nybyggnation, anläggning och större infrastrukturprojekt. Många får jobb direkt efter utbildning och lärlingstid.
Tiden efter grundutbildningen heter kvalificeringstid, under denna tid arbetar du som lärling på ett företag. Under din kvalificeringstid för Betongarbetare 36 månader får du lärlingslön som ökar stegvis enligt Byggavtalet.
- Steg 1 0–12 mån, 131,95 kr/timme, månadslön ca 22 959 kr
- Steg 2 13–24 mån, 150,80 kr/timme, månadslön ca 26 239 kr
- Steg 3 25–36 mån, 169,65 kr/timme, månadslön ca ca 29 519 kr
Lönen som Betongarbetare med yrkesbevis varierar beroende på erfarenhet, arbetsgivare och ort – men enligt Arbetsförmedlingen ligger genomsnittslönen för en betongarbetare på cirka 35 000 kronor i månaden.
När du är färdigutbildad med yrkesbevis kan du också välja att specialisera dig, till exempel inom formarbete, prefabricerade betongelement eller arbetsledning. Det är ett yrke med stabil grund och utvecklingsmöjligheter på sikt.te i större projekt eller i egen firma.

Utbildningen ger certifikat ID06
– en trygg start på din yrkeskarriär
Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.
Yrkesbevis – steg för steg
Byggbranschens yrkesnämnd BYN
Deltagarupplevelse komvux
Period 2024
Nöjdhet
75%
75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.
Trygghet
98%
98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.
Undervisning
75%
75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).
Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad
Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.
Vi tolkar NPS enligt följande:
-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt
Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad
39
Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.
Träffa några elever
- Läs hela inlägget: Vägen till att bli isoleringsmontör30 juni 2025
Vägen till att bli isoleringsmontör
En inspirerande berättelse om hur en utbildning hos Movant förändrade livet för Robert
- Läs hela inlägget: Från prefabmontör till snickare21 maj 2025
Från prefabmontör till snickare
Snickeriyrket är väldigt tillfredsställande på ett sätt. Du har en idé i huvudet som sedan står framför dig, som du…
- Läs hela inlägget: Klarade utbildningen på mindre än 7 månader7 januari 2025
Klarade utbildningen på mindre än 7 månader
Jag har varit mycket fokuserad på studierna och på att bli klar. Nu står jag här, färdig efter sju månader,…
Har du frågor om den här utbildningen?
Movant kundtjänst