Anläggningsarbetare
Yrkesutbildning via Komvux
Du kan bli en viktig del i utvecklingen av vår gemensamma miljö.
I vår yrkesutbildning till anläggningsarbetare får du breda kunskaper inom anläggningsarbete och har goda chanser till jobb efter utbildningen, då det råder brist på kompetens inom branschen

Efter utbildningen
Utveckla dina praktiska färdigheter under lärlingstiden
Efter utbildningen inom anläggning är nästa steg att påbörja din karriär som anläggningsarbetare genom en lärlingsanställning. Det innebär att du börjar arbeta under handledning ute på en arbetsplats – vanligtvis hos ett företag inom bygg- och anläggningsarbete, kommun eller annan aktör i branschen.
Det är du själv som ansvarar för att söka lärlingsplats, men under utbildningen får du ofta kontakter genom din APL (arbetsplatsförlagt lärande) som kan leda vidare till anställning.
Lärlingstiden regleras genom kollektivavtal av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN). Den består av totalt cirka 6800 timmar (ca 3–4 år) där du stegvis utvecklar dina praktiska färdigheter och får ökande ansvar. När du avslutat lärlingstiden och uppnått rätt kompetens kan du ansöka om yrkesbevis hos BYN – ett formellt bevis på din kvalifikation som ofta krävs för fortsatt arbete i branschen.

Anläggningsarbetare
Bli en nyckelperson i utvecklingen av vår gemensamma miljö.
Som anläggningsarbetare är du en viktig del av att bygga och förbättra vägar, parker och andra utemiljöer. Du arbetar praktiskt med olika typer av anläggningsarbete – ofta tillsammans med kollegor på byggarbetsplatser, i stadsmiljöer eller i grönområden. Arbetet görs för att skapa trygga och hållbara lösningar i människors vardag. Yrkesrollen är avgörande för att samhällets infrastruktur ska fungera, och efter en utbildning inom anläggning har du möjlighet att ta dig in i ett meningsfullt och efterfrågat yrke.
Passar jobbet som anläggningsarbetare dig?
Som anläggningsarbetare bidrar du till mycket mer än bara att bygga vägar och lägga plattor – du spelar en viktig roll i att utveckla och förbättra hela samhällets infrastruktur. Du skapar och bygger nytt som exempelvis vägar, broar, tunnlar, parker och torg. Arbetet är både praktiskt och kreativt, och du jobbar ofta ute på plats tillsammans med kollegor, kunder eller andra yrkesgrupper i anläggningsprojekt. Det är ett yrke där du ser resultatet av ditt arbete – direkt. Yrket passar därför dig som:
- Trivs med att arbeta tillsammans med andra i exempelvis ett arbetslag.
- Är lösningsorienterad och kan tänka kreativt och hitta praktiska lösningar.
- Har god grundfysik då arbetet är ofta fysiskt krävande, och att du trivs med aktivt arbete utomhus.
- Vill bidra till att bygga och förbättra samhället så som att skapa och underhålla vägar, broar, tunnlar, parker, torg och andra viktiga delar av vår infrastruktur.
- Uppskattar varierande arbetsuppgifter eroende på projekt – det kan handla om allt från att lägga asfalt, anlägga trädgårdar, montera trafikskyltar till att bygga järnvägar och lägga rörledningar.
- Vill se konkreta resultat av ditt arbete
Framtidsutsikter och lön för anläggningsarbetare
Efterfrågan på anläggningsarbetare är hög och väntas fortsätta öka i takt under de närmaste åren. Yrket är en del av en samhällsbärande bransch där din kompetens behövs – både nu och i framtiden. Många får jobb kort efter avslutad utbildning, och för den som vill finns goda möjligheter att vidareutbilda sig eller specialisera sig inom olika områden, så som betongarbetare, murare, parkarbetare och trädgårdsanläggare.
Efter lärlingstiden kan du ta anställning som anläggningsarbetare. Lönen varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och ort, men ligger ofta i spannet 30 000–49 500 kr i månaden för en anläggningsarbetare.

Utbildningen ger certifikat ID06
– en trygg start på din yrkeskarriär
Under utbildningen får du genomföra viktiga säkerhetsutbildningar som är anpassade för din bransch. Dessa utbildningar ger dig inte bara kunskaper som krävs för att arbeta säkert – de registreras även automatiskt i ID06 Kompetensdatabas, vilket är en stor fördel för dig som deltagare.
Yrkesbevis
Efter avslutad och godkänd kvalificeringstid kan du ansöka om ett yrkesbevis. Detta bevis intygar din kompetens som anläggningsarbetare och är ofta ett krav för anställning inom branschen. För mer information om kvalificeringstid och yrkesbevis, besök Byggbranschens Yrkesnämnds webbplats. Med yrkesbeviset i hand öppnas flera karriärmöjligheter, såsom:
- Byggnadssnickare: Arbeta med nybyggnation och renovering av bostäder och kommersiella fastigheter.
- Formsnickare: Specialisera dig på formsättning för betongkonstruktioner.
- Renoveringssnickare: Fokusera på restaurering och underhåll av äldre byggnader.
- Möbelsnickare: Tillverka och reparera möbler och inredningsdetaljer.
Efter några års erfarenhet finns även möjligheter att avancera till roller som arbetsledare, projektledare eller att starta eget företag inom bygg- och snickeribranschen. Mer information om byggyrken och yrkesbevis hittar du på: www.byggbranschensyrkesnamnd.se.
Yrkesbevis – steg för steg
Byggbranschens yrkesnämnd BYN
Deltagarupplevelse komvux
Period 2024
Nöjdhet
75%
75% av våra elever är nöjda med utbildningen i sin helhet.
Trygghet
98%
98% av våra elever upplever att Movant är en trygg plats att studera på.
Undervisning
75%
75% av våra elever upplever att de får den hjälp och stöd de behöver (i sina studier).
Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad
Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera Movant till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.
Vi tolkar NPS enligt följande:
-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt
Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad
39
Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 39, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.
Träffa några elever
- Läs hela inlägget: Vägen till att bli isoleringsmontör30 juni 2025
Vägen till att bli isoleringsmontör
En inspirerande berättelse om hur en utbildning hos Movant förändrade livet för Robert
- Läs hela inlägget: Från prefabmontör till snickare21 maj 2025
Från prefabmontör till snickare
Snickeriyrket är väldigt tillfredsställande på ett sätt. Du har en idé i huvudet som sedan står framför dig, som du…
- Läs hela inlägget: Klarade utbildningen på mindre än 7 månader7 januari 2025
Klarade utbildningen på mindre än 7 månader
Jag har varit mycket fokuserad på studierna och på att bli klar. Nu står jag här, färdig efter sju månader,…
Har du frågor om den här utbildningen?
Movant kundtjänst