VVS-läraren Lars – tidigare rörläggare, FN-soldat och amerikanskt fotbollsproffs

Lars Berggren är VVS-lärare vid Movant i Halmstad. Utöver att han tidigare arbetat som rörläggare på ett företag i 36 år har han även arbetat som FN-soldat samt spelat amerikansk fotboll som proffs i Tyskland.

Lars har en spännande bakgrund och arbetar idag som yrkeslärare i Halmstad, här berättar han om vägen dit. 

- Jag jobbar idag som VVS-lärare vid Movant i Halmstad, och trivs väldigt bra på mitt jobb. Tidigare har jag arbetat som rörläggare på ett företag i 36 år. Jag har även arbetat som FN-soldat och har varit iväg i Libanon i 9 månader. Sedan har jag spelat amerikansk fotboll som proffs i München, Tyskland, i tyska ligan under två säsonger. Jag kan även tillägga att jag blev tysk mästare 1993!  

Från tjänstgöring i Libanon till professionell atlet i München, Lars yrkesresa har tagit honom till många platser och nu väntar nya äventyr, att bli behörig lärare är näst på schemat. 

- Efter en lång erfarenhet inom VVS-branschen valde jag att gå över till att bli VVS-lärare, mycket på grund av att kroppen inte längre orkade med att arbeta inom yrket längre. Nu har jag även beslutat mig för att studera till behörig lärare under två år, som en del av VAL-projektet. Så det gör jag i kombination med lärarjobbet just nu. 

Lars går in på fördelarna med att bli yrkeslärare efter att ha arbetat länge i branschen. 

- Jag kan lära ut det jag själv har fått lära mig under alla år till eleverna, och kan bidra med stor erfarenhet och kunskap inom yrket. Jag vet vad som krävs i branschen och har många tips och trix till eleverna som jag delar med mig av. Jag kan även förbereda eleverna för vad de kan förvänta sig när de kommer ut på jobb.  

Vad är då det roligaste med jobbet som yrkeslärare? 

- Det roligaste är att lära ut eleverna för deras kommande yrkesroll, samt att få höra av företagen på deras APL-platser att eleverna gör bra ifrån sig och är duktiga. Det är verkligen jätteroligt! Jag gillar även att jag kan lägga upp och utforma utbildningen efter mitt kunnande och styra det som jag vill.  

De allra flesta elever får jobb efter utbildningen. 

- Det känns roligt att väldigt många elever får jobb efter utbildningen, mitt mål är att få ut så många som möjligt på APL och försöka hjälpa till där. Eleverna söker jobb själva efter utbildningsslut. 

Läs mer om utbildningen till VVS-montör: https://movant.se/halmstad/utbildningar/vvs-montor/