Lastbilsmekaniker
Om du vill arbeta som lastbilsmekaniker och få chansen att jobba med kraftfulla motorer, avancerad teknik och den senaste elektroniken, är denna praktiska yrkesutbildning perfekt för dig. Som lastbilsmekaniker kommer du att utföra reparationer, service och felsökning av tunga fordon. Detta arbete kräver att du har kunskap inom mekanik, elektronik och IT. Stora aktörer inom lastbilsbranschen har ofta egna verkstäder, men du kan även hitta jobb hos större åkerier och trafikföretag. Efter avslutad utbildning blir du en eftertraktad lastbilsmekaniker med goda möjligheter att hitta arbete.
Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som lastbilsmekaniker. Efter utbildningen kan du söka anställning på ett företag. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd - MYN.
Förkunskaper
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
Branschens egna krav
En rekommendation är att ha godkänt i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1 innan yrkesutbildningen påbörjas.
Utbildningens längd
Utbildningens längd är beroende av dina förkunskaper men tar generellt ett år.
Utbildningens innehåll
Du studerar på heltid på plats hos Movant i Varberg. I utbildningen ingår kurser inom fordonsteknik, reparationer av personbilar samt lättare transportfordon samt maskin-och lastbilsteknik. Du får lära dig demontering och montering av bilens olika delar, utföra service, byta bromsar samt få fördjupad kunskap om bilens huvudkomponenter. Du får även lära dig om elsystemets uppbyggnad och genomföra enklare felsökning. Under utbildningen varvar du teori med mycket praktisk övning i skolans verkstadslokal.
APL (praktik)
Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.
Säkerhetsutbildningar
Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.
Kostnad
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer. Resor till och från skolan bekostar du själv.
Studiemedel
Du kan ansöka om studiemedel (lån och bidrag) från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du gör din ansökan direkt på CSN:s webbplats www.csn.se. Har frågor om studiemedel kontakta CSN, telefon: 0771-276 000, måndag-fredag, kl. 08.00-16.30.
Vem kan söka?
Denna yrkesutbildning kan sökas av dig som är folkbokförd i Laholm,
Vem kan söka?
Du kan börja studera vuxenutbildning (Komvux) från och med 1 juli det år du fyller 20 år. För att vara behörig ska du sakna de kunskaper som utbildningen ska ge och ha förutsättningar att klara utbildningen.
Denna yrkesutbildning kan sökas av dig som är folkbokförd i Laholm, Halmstad, Hylte, Falkenberg eller Varberg (samverkan region Halland).
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Fyll gärna i en intresseanmälan med dina frågor.