Viljan att bidra till säkrare arbetsplatser motiverade Jonas till att bli instruktör

Jonas Ålöv arbetar som bygglärare vid Movant i Varberg och är även instruktör vid Movant Säkerhetsutbildningar. Han brinner för att lära ut och motiverades att bli instruktör av hans riskmedvetenhet och viljan att bidra till säkrare arbetsplatser.

Vi träffade Jonas och tog reda på hur det kom sig att han blev instruktör.  

- Jag har alltid haft ett stort risktänk. Efter en händelse när min kusin råkade ut för en olycka vid ett högt fall, blev jag medveten om vikten av säkerhet på arbetsplatsen. Sedan dess har jag varit mycket noga med att informera om risker som kan uppstå vid användning av ställningar, verktyg och andra föremål. Jag har också investerat i stoppsågar, vilka är konstruerade för att vara säkrare än vanliga sågar. Denna investering har troligtvis hjälpt oss att undvika några mindre olyckor. När jag fick möjligheten att bli instruktör var det självklart för mig att ta chansen, eftersom jag har en stark vilja att bidra till en säkrare arbetsmiljö och minska antalet olyckor på arbetsplatser.  

Valet att bli instruktör var givet, och nu kan han dela med sig av sin kunskap och erfarenhet för att undervisa eleverna om betydelsen av säkerhetsåtgärder och förfaranden. 

- Det ger en tillfredsställande känsla att veta om att man bidrar till att göra arbetsplatser säkrare, och att lära ut saker jag själv brinner för. Jag trivs väldigt bra i instruktörsrollen! Jag tycker om att undervisa och drivs att lära ut allt det jag kan till eleverna.  

Han utbildar inom samtliga säkerhetsutbildningar, och det är även på tapeten att utbilda andra instruktörer. 

- Jag och Fredrik har även diskuterar en roll som huvudinstruktör där jag kan utbilda instruktörer. Det känns som ett steg i rätt riktning då behovet finns. Jag utbildar inom många utbildningar vilket har skapat ett koncept som är väldigt gångbart, där jag kan kombinera olika utbildningar. Det blir effektivt på det sättet, samtidigt som det är bra att fler utbildar sig till instruktörer och kan ta över när jag exempelvis inte är närvarande. 

Han fortsätter med att ge oss en inblick i hur upplägget ser ut för utbildningarna, och understryker hur viktigt det är att eleverna inte blir begränsade i momenten som görs. 

- Först gör vi teorin och går igenom den, sedan gör vi provet tillsammans. Vi har två grupper om dagen, en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp, och då är de två och två. Sedan går vi igenom besiktningen tillsammans. Det utförs diverse moment för att testa deras kunskaper och tillvägagångsätt, där jag vill se hur de löser problem. I moment där eleverna ska upp fler meter i bomlift upplever många en höjdrädsla, därför är det bra att vi endast säger att de ska upp i toppläge - sedan om det är 3 meter eller 14 meter spelar ingen roll. Då släpper en del nervositet och känslan av att misslyckas. Det är viktigt eleverna känner att de kan klara momenten utan att bli begränsade på något sätt. 

Jonas lyser upp när han berättar om feedbacken från eleverna. 

- De tycker att det är jätteroligt! Jag får höra mycket gott om utbildningarna från eleverna, speciellt om de olika momenten som görs. De tycker att det är lärorikt och att sakerna de lär sig är viktiga, vilket de också är. Dessa kunskaper kommer de kunna ta med sig och ha användning för när de kommer ut på arbete sedan, och då är det väldigt fördelaktigt att ha gått säkerhetsutbildningar.  

Han anser att han får en god support. 

- Fredrik är alltid tillgänglig för frågor och stöd, så det är suveränt! Vi har en bra kontakt och samarbetet fungerar jättebra.  

Nöjdheten är stor bland eleverna efter avslutad utbildning. 

- Jag skulle påstå att i princip alla elever är nöjda efter utbildningsslut, vilket känns fantastiskt kul. Det är det resultatet vi strävar efter och vi arbetar hårt för att upprätthålla det. 

Läs mer om Movant Säkerhetsutbildningar här: https://movant.se/sakerhetsutbildningar/