“Utbildningen låter som en kanonbra grund att stå på – det är precis den kunskap vi letar efter när vi rekryterar”

Vi träffade Micke, teknikansvarig på Servly Group i Varberg, för att diskutera utvecklingen i branschen som servicetekniker. Micke och hans kollega drev företaget sedan 1998, och för fyra år sedan blev det en del av Servly Group AB.

Michael ”Micke” Svensson
Teknikansvarig på Servly Group i Varberg

Michael ''Micke'' Svensson, teknikansvarig på Servly Gorup AB

Vikten av att hänga med i teknikutvecklingen

I vårt samtal berättar Micke om vikten av vidareutveckling för att klara av arbetet som servicetekniker. Vi gör även en framtidsspaning kring hur jobbet kan komma att förändras i takt med teknikens utveckling och pratar om hur Movants nya Nationella Yrkesutbildning: Servicetekniker för industri- och hemprodukter, är en bra grund att stå på.

– Som servicetekniker gäller det att man hela tiden är villig att utveckla sig och följer med i tillverkarnas utveckling, vad de bygger in i sina produkter. Förr var produkterna enklare, och kunder vågade då försöka laga dem själva. Idag kan de flesta mindre om tekniken, samtidigt som produkterna blir alltmer avancerade, vilket gör att man knappt vågar försöka. Den stora skillnaden är också att man idag vill ha hjälp snabbt, helst direkt. Förr fanns en acceptans att det kunde dröja några dagar eller någon vecka. Det gör att vi nu jobbar med korta ledtider och försöker se till att beställa in rätt delar från start för att kunden ska bli nöjd.

AI och smarta produkter – påverkar det yrkesrollen?

Produkterna har utvecklats och ”smarta produkter” med AI används alltmer. Micke tror inte att det kommer påverka en serviceteknikers jobb i någon större utsträckning.

– Det pratas mycket om AI och ”smarta produkter”, men det kommer nog inte påverka vårt arbete speciellt utan är mer riktat mot konsumenten och hur de använder produkterna på ett mer effektivt sätt. Självklart behöver vi fortsatt vidareutbilda oss för att förstå produkterna, men så är det oavsett om det kommer fler AI-produkter eller inte.

Istället ser Micke gärna att miljö och hållbarhet får större fokus, något som han även tror att kunderna kommer efterfråga allt mer.

– Jag tror att vi kommer gå mer mot ett miljötänk, bland annat hur vi kan effektivisera våra rutter. Det hade varit bra om olika serviceföretag blir indelade geografiskt och får ansvar för vissa områden istället för att man ansvarar för olika tillverkare. Det minskar körsträckan och förhindrar att flera tekniker skickas till samma områden. Jag tror själv att mer fokus på miljö och hållbarhet är vägen framåt. Hållbarhet märks tydligt även hos kunderna som hellre lagar en produkt numera än att köpa nytt hela tiden. Även tillverkarna satsar mer på hållbarhet. Electrolux som vi samarbetar med har satsat på fasta priser för reparation, trots att de skulle tjänat mer på att kunden köper en ny vara. Det bygger ”good will” och gör att kunderna återkommer. Det är en trygghet att kunden får bra hjälp till ett bra pris.

“Att laga istället för att slänga blir allt viktigare – det är framtiden”

Utbildningen som ger rätt grund

När vi pratar om utbildningen, ser Micke den som en perfekt grund.

– Er utbildning låter som en kanonbra grund att stå på, det är kunskap som vi själva söker när vi ska anställa nya medarbetare. Det har varit svårt att hitta folk med elkunskaper, speciellt under högkonjunktur då de flesta blir elektriker istället, det är ett stort plus att det finns i er utbildning! Sedan är det fler egenskaper som krävs utöver utbildningen, du behöver också ha de sociala kunskaperna då vi dagligen träffar kunder. Det är kombinationen, att hitta någon som har en fallenhet för det sociala och har de tekniska kunskaperna, som är viktig. Som student är det avgörande att du kommer ut på företag och ser hur det fungerar, för att få en bra bild av yrket. Där är LIA-perioden något du verkligen ska nyttja. Du behöver förstå att du kommer arbeta mycket ensam, så det ska du känna dig trygg i.

Karriärvägar och framtidsmöjligheter

Micke understryker att det finns goda möjligheter att utvecklas inom yrket.

– De flesta börjar med installationer, exempelvis byten av vitvaror, och går sedan vidare till mer tekniskt avancerade roller. Möjligheterna är stora, oavsett om du vill arbeta med luftvärmepumpar, tvättstugeservice eller robotgräsklippare. Hos oss på Servly Group behövs alltid ledare, så karriärmöjligheterna är många.

Ett fritt, socialt och meningsfullt yrke

Avslutningsvis berättar Micke varför du ska utbilda dig till Servicetekniker.

– Vill du ha ett spännande och självständigt jobb i en stabil bransch, oavsett konjunktur? Då är en karriär som servicetekniker något för dig. Det finns alltid en mängd produkter att laga. För att lyckas i rollen ska man tycka det är kul att träffa människor och ha kundkontakt. Jag skulle uppskatta att hälften av tiden är just det. Vi träffar så otroligt många kunder och vi gör de glada när vi lyckas laga deras produkter. Sedan är det självklart bra att vara teknikintresserad för att alltid hålla sig i framkant med vad som händer i den tekniska utvecklingen. Som Servicetekniker har du din servicebil och åker runt själv mestadels, så det är ett fritt och härligt yrke.

Servly group AB

Servly Group AB är samarbetspartner till utbildningen och kommer att bidra med ledningsgruppsarbete och LIA-platser. Servly Group är en märkesoberoende och ledande aktör inom service och installation av vitvaror, tvättstugor, värmepumpar och fritidsprodukter. Läs mer om Servly Group AB här.

Vill du veta mer om utbildningen till Servicetekniker?

Utbildningen till servicetekniker passar dig som vill jobba praktiskt, tekniskt och problemlösande – oavsett om du är helt ny i branschen eller har lång erfarenhet. Du kanske har mekat hemma, arbetat inom teknisk service tidigare eller är helt nyfiken på området. Här får du möjlighet att utvecklas, bygga på dina kunskaper eller börja från grunden.