Elektriker utbildning

Om 13 år kommer det att saknas 190 000 yrkesutbildade inom el

År 2035 kommer det att saknas ca 190 000 personer med yrkesutbildning inom el, det skriver Svenskt Näringsliv i sin rapport “Framtidens yrkesutbildning – ge branscherna makten” från januari 2022. Rapporten pekar ut att anledningen till kompetensbristen bland annat beror på att utbudet inte matchar arbetsmarknadens behov. Jonas Wester, yrkeslärare på elektrikerutbildningen i Kalmar, berättar om framtidsmöjligheterna inom yrket och hur utbildningen strävar efter att möta kompetenskraven i branschen.

Några av de avgörande faktorerna är att förmedla framtidsmöjligheterna, vidareutbildning och tillgången till jobb inom elektrikeryrket. 

– Chansen att bli rekryterad och få jobb som färdigutbildad elektriker är stor, och att man snabbt kommer igång med sin lärlingsperiod. Detta vill vi naturligtvis kommunicera mot både blivande och befintliga elever. Vår yrkesutbildning på Komvux kan även bana väg för en yrkesroll som elingenjör eller automationsingenjör, exempelvis efter att man har gått en yrkeshögskoleutbildning, berättar Jonas. 

En viktig utgångspunkt är också att eleverna kommer ut på arbetsmarknaden med de certifieringar som efterfrågas av bransch och arbetsgivare. 

– Under utbildningen får eleverna möjlighet att ta ECY-certifikat. På hela Movant ingår certifieringsutbildningar i utbildningen som mobila arbetsplattformar, brandfarliga arbeten, ställningsbyggnad samt HLR vilka registreras och syns i IDO6. Det ökar chanserna till att få jobb och branschen ser positivt på att man har dem, säger Jonas. 

Den tekniska utvecklingen i yrket är en viktig komponent och ett inslag i utbildningen, ett område som Jonas håller sig uppdaterad kring. 

– Ny datorteknik och uppkomsten av intelligenta hem blir alltmer vanligt inom elektrikeryrket.  Elbranschen har därmed hängt med i teknikutvecklingen, och detta bakar vi in i våra kurser och har regelbundna övningar kring. 

Efter några år i yrket kan man fördjupa sig inom sitt intresseområde och vidareutvecklas från att vara montör till projektör, installationsledare eller arbetsledare. Dessutom finns YH-utbildningen Mjukvaruutvecklare inbyggda system om man vill specialisera sig ytterligare.