Movants lärare erbuds att läsa yrkeslärarexamen

Det råder akut brist på yrkeslärare. Trots det ökar kommunernas krav på en hög andel behöriga yrkeslärare. Nu erbjuds obehöriga lärare på Movant att studera till en yrkeslärarexamen på arbetstid. Studierna sker på Karlstad universitet. Hittills har åtta lärare tagit chansen och förhoppningen är att fler ska hoppa på.

- En pedagogisk utbildning gör att vi blir bättre på att undervisa. Jag brinner för att ge våra lärare en lärarexamen. Det innebär att de kommer vara rustade för att fortsätta sina karriärer som lärare så länge de vill, berättar Petra Rydbacken, kvalitetsansvarig på Movant och initiativtagare till projektet.
 
Utbildningen sker inom ramen för Vidareutbildning av lärare (VAL), en kompletterande lärarutbildning för yrkesverksamma lärare som saknar en behörighetsgivande lärarexamen. Mats Andermo har arbetat på Movant sedan 2014 och är en av de lärare som tagit chansen och börjat studera.
 
- Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ. Ska man jobba som lärare så bör man skaffa sig kompetensen. Vi får ett jättebra stöd från vår handledare. Det ger trygghet att ha någon att bolla med. Det har också blivit en bra studiegrupp som nätverkar och fokuserar på pedagogiska frågor inom vuxenutbildningen, annars kan det bli väldigt gymnasiefokuserat.
 
Kraven för att bli antagen till utbildningen är att man har arbetat som lärare i minst två år och har kunskaper att validera inom sina ämnen. Trots att Mats har en lång karriär som yrkeslärare hade han svårt att komma in på traditionella akademiska utbildningar eftersom behörigheterna sällan överensstämmer med praktiska yrkens kompetenser.
 
- Jag har varit inne på att skaffa den pedagogiska kompetensen i många omgångar, men bygglinjen jag gick på gymnasiet gav inte högskolebehörighet. Jag hade precis fått avslag på grund av behörigheterna när den här möjligheten kom.
 
Studierna sker parallellt med arbetet. Movant bekostar tid, resor, hotell och ledighet för närträffar. En handledare har anställts för att se till att studenterna får det stöd de behöver för att klara studierna.
 
- Det här initiativet är både viktigt och väldigt roligt. Min roll är att stötta och handleda studenterna, både individuellt och i grupp. Det är en stor utmaning för någon som kanske inte ens gått ut gymnasiet att börja läsa på universitetet. I början när allt var nytt var det många som var överväldigade av hur kämpigt det var, men de kan nu stoltsera med 15 hp, säger Malin Stålner, handledare för VAL-studenterna på Movant.
 
Hittills har åtta av Movants lärare påbörjat utbildningen. Nya grupper startar varje termin.

Vill du veta mer projektet?
Petra Rydbacken, kvalitetsansvarig
T: 0725-36 72 20
E: petra.rydbacken@movant.se
 
Fakta

  • Till år 2031 behöver antalet yrkeslärare i Sverige öka med 17 000, vilket motsvarar 1 130 lärare per år, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.
  • Movant erbjuder samma stöd till lärare som arbetat i mindre än två år, men då sker studierna via det reguljära yrkeslärarprogrammet.
  • Nästan ansökningsperiod är 15 mars – 15 april.