Mathilda valde yrket där underarbetet är allt

Mathilda Hasselgren hade varit föräldraledig i några år när hon bestämde sig för att söka yrkesutbildningen Målare vid Movant i Lund. På utbildningen lär hon sig om bland annat olika måleritekniker, spackling, tapetsering och mycket annat.

Varför valde du att utbilda dig till målare? 
– Jag har egentligen alltid tänkt att yrket skulle passa mig, och när jag såg att det dessutom fanns många lediga jobb att söka, fick jag för mig att jag skulle utbilda mig till det. Nu trivs jag hur bra som helst! 

Vad tycker du har varit roligast med utbildningen, hittills? 
– Att vi får vara delaktiga i allt! Vi får prova på alla moment istället för att bara sitta och lyssna i ett klassrum. Dessutom har vi fått göra saker åt oss själva på skolan – sådant som vi har nytta av. Vi har till exempel fått möjlighet att vara med och göra om tjejernas omklädningsrum som hade fått en vattenskada och vi har fixat bänkarna i omklädningsrummet.  

Vad är det viktigaste som du har lärt dig genom utbildningen? 
– Bredspackling har varit svårast, men det är också detta som jag har störst nytta av när jag kommer ut i arbete. Underarbetet är verkligen A och O! Vem som helst kan måla, men om inte spacklingen och slipningen är ordentligt gjord, kommer det att synas senare. Jag skulle säga att 80-90% av vårt arbete består av underarbete.  

Vad tycker du om undervisningen? 
– Lärarna är hur bra som helst! Och lärarna från skolans övriga byggutbildningarna är också väldigt involverade i det vi gör. Vi och de andra byggeleverna arbetar ofta på samma projekt och på så vis lär vi oss mycket av varandra. Vi ser hur de andra byggeleverna arbetar, vilka verktyg de använder och vi lär oss vad deras verktyg heter, vilket är viktigt att kunna. 

Vilka mål har du med utbildningen? 
– Jag vill förstås lära mig så mycket jag kan under den tid som utbildningen pågår. Det är ju en ganska kort utbildning och cirka 15 % av utbildningstiden består av praktik. Mitt närmsta mål är därför att hitta en bra praktikplats och efter utbildningen vill jag hitta ett jobb som jag tivs med. 

Här kan du läsa mer om Movants yrkesutbildning Målare: https://movant.se/lund/utbildningar/malare/