Bild på VVS utbildning

Jonas sadlar om till lärare efter många år i VVS-branschen

Innan yrkesväxlingen har Jonas varit verksam i VVS-branschen i 35 år där han arbetat med både stora som små projekt. Vid öppnandet av Movants enhet i Helsingborg förra året kom möjligheten att bli VVS-lärare. Här berättar Jonas om hur han lyckas omsätta sin branscherfarenhet i VVS-utbildningen och hur det kan hjälpa eleverna att komma väl förberedda ut på arbetsmarknaden.

Vad gäller jobb efter avklarad utbildning och framtidsmöjligheterna inom VVS är Jonas positiv. 

– Det finns en stor efterfrågan på VVS-montörer på arbetsmarknaden och chanserna för eleverna att få jobb efter avklarad utbildning är goda. Jag får en hel del förfrågningar från olika företag om att skicka elever till dem på APL.  

Jonas har många års erfarenhet från branschen som han lägger stor tyngd på under utbildningen utöver kursplanen. Det är ett viktigt inslag för att eleverna ska få en så branschnära utbildning som möjligt menar Jonas. 

– Jag brukar tillämpa många case från verkligheten för att övningarna ska vara så yrkesnära och verklighetstrogen som möjligt. Det är en viktig faktor för att eleverna ska komma väl förberedda ut på arbetsmarknaden och klara av det som krävs i yrket. 

Att se elevernas utveckling och potential är en av Jonas motivationsfaktorer.  

– Man möter olika typer av människor med olika förutsättningar, och att de får anställning på sin APL-plats efter avklarad utbildning är ett kvitto på att både vi men framförallt eleven har lyckats. Det är väldigt kul att se dem utveckla sitt intresse inom VVS och växa till att bli framtidens VVS-montörer. 

Förutom Helsingborg genomförs utbildningen VVS-montör bland annat i Lund, Uppsala, Göteborg, Halmstad och Stockholm. Utbildningen ger grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som VVS-montör inom branschen. Klicka här för att läsa mer om VVS-utbildningen.