Instruktörsrollen ger Anders möjligheten att hjälpa elever framåt i lärandet 

Anders Persson jobbar som bygglärare vid Praktiska Gymnasiet i Göteborg och är även instruktör vid Movant Säkerhetsutbildningar. Han berättar om varför han valde att bli instruktör, vad det bästa med instruktörsrollen är och om hur utbildningarna tas emot av eleverna.

Vi träffar Anders som berättar om varför han valde att bli instruktör vid Movant Säkerhetsutbildningar.  

- Vi har haft instruktörer som har kommit till skolan och utfört säkerhetsutbildningarna, så jag har sett hur det gått till innan. Det var väldigt trevligt på utbildningarna och instruktörerna var bra. När möjligheten sedan öppnades för att vi skulle kunna utbilda oss till att bli instruktörer tog jag chansen, det kändes för roligt för att låta bli! Idag kan jag säga att jag är glad över det beslutet. Det blir ett litet avbrott i vardagen samt att det underlättar när man själv kan styra tiderna så att det passar in bättre i den ordinarie schemaläggningen. Eleverna kan, vid behov, få lite mer tid på sig för att klara utbildningarna. 

Instruktörsrollen innebär ett stort ansvar och han har en tydlig bild av vad det bästa med rollen är. 

- Det är jätteroligt att kunna hjälpa eleverna framåt i lärandet, dels att ge dem förståelsen för själva allvaret i säkerhetsbiten, dels när det tänds i ögonen på dem av att de lär sig något nytt. Det är roligt att komma ut och besöka eleverna på deras APL och se hur de tagit med sig av kunskaperna och praktiserar dem i "verkligheten". De lär sig använda de olika hjälpmedlen/verktygen och blir trygga i hanterandet. Eleverna upplever en större känsla av att vara ‘’en i gänget’’ på arbetsplatsen när de exempelvis kan köra en saxlift själva och utföra diverse arbetsmomentet istället för att stå vid sidan om. 

Anders håller i en del olika utbildningar och berättar kring upplägget. 

- Som instruktör utbildar jag inom mobila arbetsplattformar, ställningsbyggnad, säkra lyft och personligt fallskydd. Upplägget för exempelvis mobila arbetsplattformar kan se ut på det viset att vi först bestämmer oss för ett datum då vi ska hålla i utbildningen, det sker oftast inom en treveckorsperiod, sedan planerar vi in den praktiska delen och då samarbetar vi med CRAMO. Vi får möjligheten att åka ut och utföra den praktiska delen av utbildningen på deras område. Vi hyr liftar, byggställning och annat av dem vilket är väldigt smidigt för oss. När dessa moment är klara bokar vi in slutprovet för utbildningen. 

Han svarar på hur utbildningarna tas emot av eleverna. 

- Eleverna är positivt inställda till utbildningarna, det känns givande att prata med eleverna och höra om deras upplevelser. Det är även bra att vi får in feedback kring förbättringsmöjligheter. Överlag är eleverna väldigt glada och nöjda över att få möjligheten till dessa utbildningar. De tycker att det är bra med den digitala versionen då de är vana vid att arbeta med sina datorer i deras egen takt. På APL-platserna får man höra av handledarna att eleverna gör bra ifrån sig efter att ha gått utbildningarna, så det är roligt. 

Vikten av en bra support ska inte underskattas, enligt Anders. 

- Kontakten med Fredrik på Movant Säkerhetsutbildningar fungerar riktigt bra, han finns nära till hands och svarar på alla frågar och funderingar man kan tänkas ha.  

Läs mer om Movant Säkerhetsutbildningar här: https://movant.se/sakerhetsutbildningar/