Elektrikern som bytte världen mot Movant i Jönköping

Han har undervisat i 17 olika länder, arbetat som restaurangchef, haft FN-uppdrag i Bosnien, studerat historia vid universitetet och drivit två framgångsrika elektrikerföretag. Det är svårt att förstå hur någon kan hinna med så mycket under ett yrkesliv, som Jari Lairolahti.

Efter att ha arbetat i många branscher, rest över stora delar av världen och undervisat inom olika ämnen på bland annat gymnasieskolor och studieförbund, landade Jari till sist på Movant i Jönköping där han i dag utbildar installationselektriker.  

– Jag var trött på att resa och vid Movant trivs jag förträffligt bra, säger Jari, som har en lång erfarenhet som elektriker och många kunskaper att dela med sig av till sina elever.

Själv kom han i kontakt med elektrikeryrket när han gjorde sin värnplikt vid F1 Enköping som systembefäl.  

– Ett systembefäl måste kunna allt om elförsörjning och sambandsförsörjning för ett större militärt ledningscentrum eller infanteribrigad. Det var här jag fick all min utbildning inom el och (lite motvilligt till en början) upptäckte hur kul jobbet faktiskt är, berättar han. 

Under sin tid i det militära upptäckte Jari också pedagogiska förhållningssätt som han i dag får användning för i sitt arbete som yrkeslärare. 

I min undervisning försöker jag följa en militär princip som kallas “överinlärning”. Det innebär att jag inte nöjer mig med att lära ut det som står i kursplanen. Jag vill att eleverna ska kunna tänka ett steg längre, kunna planera olika jobb och lösa mer övergripande problem. Jag vill ge dem en problemlösningsförmåga, dels eftersom kunden förväntar sig att installationselektrikern ska lösa deras problem, men också för att eleven i framtiden ska ha möjligheten att gå vidare i sin karriär och ta ett högre ansvar om han eller hon skulle vilja det. 

Jari tycker om att ligga i teknisk framkant och i jobbet som yrkeslärare får han tillfälle att lära sig om både nya verktyg och om nya system. Men även om han älskar sitt ämne och att undervisa, står elevernas lärande alltid i centrum. 

– Jag tycker verkligen om att lära mig ny teknik, men jag tycker ännu mer om människor och att se hur andra människor lär in. Jag vill försöka förstå var eleverna befinner sig i sin kunskap och i sina färdigheter. Jag försöker sätta mig in i deras situation och anpassar undervisningen så att alla “är med på resan”. Och, ingen är lyckligare än jag när jag har lyckats lära någon det de först trodde var omöjligt! 

Enligt Jari, är eleverna den allra bästa biten med jobbet.  

– Movants elever är fantastiska! De lär mig ständigt nya saker! Som att man kan göra saker på ett helt nytt sätt som man inte hade tänkt på tidigare – sådana saker som inte står i läroböckerna. Lärarjobbet gör att du utvecklas, inte bara socialt och kommunikativt, utan också i din yrkeskunskap och i dina färdigheter. Man blir en bättre elektriker helt enkelt, tycker Jari.  

Förra året utbildade Jari ett sextiotal elever. Han berättar att omkring 96% av dem har fått jobb inom branschen och att några väljer att läsa vidare för att bli ingenjörer.  

– Elevernas mål är att få ett jobb. Då blir det också mitt mål att hjälpa dem uppnå sin jobbdröm, säger Jari. 

Till den som själv funderar på att bli yrkeslärare säger Jari:  

– Testa! Ta dig i kragen och testa! Om du tycker om kommunikation med människor och gillar att lära dig nya saker, då ska du absolut prova läraryrket. I lärarjobbet är ingen situation den andra lik, så man får vara beredd att improvisera, men när man jobbar med människor lär man sig jättemycket av erfarenheter! 

 
Har du också lång erfarenhet av att arbeta som elektriker och vill dela med dig av dina kunskaper? Här kan du se vad vi har för lediga jobb och lämna in din ansökan: https://movant.se/lediga-jobb/