Bild på f.d plattsättarelev hos Movant Skövde

10 år sedan utbildningen - här är Movant Skövdes första plattsättarelev

För 10 år sedan var Ida Karlsson en av Movant i Skövdes första plattsättareleverna. Här berättar hon om hur fler kvinnor kommit in i branschen, hur lågkonjunkturen påverkar yrket och vad som hände efter utbildningen.

Ida har sedan barnsben varit både händig och kreativ vilket gjorde att utbildningsformen lät intressant. Här berättar hon om sina erfarenheter av utbildningen till plattsättare och vilka möjligheter som öppnades upp efter den. 

– Det var mycket praktiskt arbete blandat med teori. I slutet av utbildningen fick jag en praktikplats som ledde till en anställning på Holméns Kakel & Golv i Töreboda där jag fortfarande arbetar efter tio år, säger Ida. 

Anställningen väntade och direkt efter utbildningen fick Ida drömjobbet. Efter ett decennium i branschen har hon sett både hög- och lågkonjunktur och hur det påverkar branschen men framför allt att behovet av kompetent arbetskraft fortsätter öka.  

– Det är en ökad efterfrågan på jobb bland kunder. Under de tio år jag har varit yrkesverksam har jag faktiskt inte känt av någon lågkonjunktur. Jag ser dessutom att vi blir fler tjejer i branschen, mer än vad det var när jag började. Framtidsutsikterna för den som är intresserad av att bli plattsättare är minst sagt goda, berättar Ida. 

För att trivas i yrket finns det egenskaper som är extra viktiga ha menar Ida.  

– Man behöver vara lyhörd över vad kunden vill ha och vara noggrann. När jag började var det inte vanligt med tjejer inom yrket, min arbetsplats var bland de första att anställa en kvinnlig plattsättare men genom åren har det ändrats och vi blir fler och fler. 

Trots en mansdominerad bransch var ett yrke inom bygg en självklarhet . Intresset växte fram som barn när hon snickrade tillsammans med sin farfar men det var inte förrän en bit in i arbetslivet som dörren till plattsättaryrket öppnades upp. 

– Efter gymnasiet arbetade jag några år som personlig assistent men ville jobba med något mer kreativt. Jag sökte på utbildningar som skulle kunna passa och genom Komvux hittade jag yrkesutbildningen till plattsättare hos Movant i Skövde: ett val jag aldrig ångrat, berättar Ida.  

Movants ettåriga yrkesutbildning till plattsättare följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN. Efter utbildningen kan eleverna söka anställning som lärling på ett företag. Klicka här för att läsa mer om Movants plattsättarutbildning i Skövde.