Ansökan

Läs mer om hur du ansöker via olika utbildningstyper – oavsett om du söker via kommunen, via yh-antagning.se eller genom Arbetsförmedlingen, guidar vi dig steg för steg.

Allt om ansökan till komvux

Steg för steg – din väg till en ny framtid

Ansökan till komvux är enklare än du tror. Här guidar vi dig genom hela processen – från första funderingen till att du sätter igång med din utbildning. Från jobbdröm till drömjobb – vi är med dig hela vägen till skolstart!

1

Välj utbildning

Börja med att hitta den utbildning som passar dig. Vi erbjuder flera praktiska yrkesutbildningar som leder till jobb – både för dig som vill byta bana och för dig som vill bygga vidare på det du kan. Bläddra bland alla utbildningar.

2

Kolla om du är behörig

Vissa utbildningar har krav på förkunskaper, som till exempel godkänt betyg i svenska eller andra ämnen. Du hittar informationen på utbildningssidan. Läs mer om behörighet.

3

Kom på studiebesök

Vill du veta mer innan du bestämmer dig? Vill du se hur det funkar i verkligheten? Välkommen på ett studiebesök! Vi visar dig runt i våra lokaler, berättar mer om utbildningen och yrket – och svarar på dina frågor. Se aktuella studiebesök.

3

Ansök via din hemkommun

När du hittat rätt utbildning ansöker du via vuxenutbildningen i den kommun där du är folkbokförd. Om du tycker att det känns krångligt – hör av dig, så hjälper vi dig att förstå hur det går till.

4

Komplettera vid behov

Ibland behöver du skicka in betyg eller andra dokument för att kommunen ska kunna behandla din ansökan. Håll koll på din mejl så att du inte missar viktig information.

5

Invänta antagnings­besked

När din kommun har behandlat din ansökan får du ett antagningsbesked. Det berättar om du har fått en plats och när utbildningen startar. Därefter får du även information via mejl från Movant.

6

Påbörja din utbildning

Är du antagen? Då är det dags att börja din resa mot ett nytt yrke. Vi möts vid uppropet – redo att sätta igång!

Kommuner du kan ansöka via

Ta dig från jobbdröm till drömjobb med Movant

Här hittar du en översikt över alla kommuner du kan ansöka via när du vill studera hos Movant – antingen för att vi har ett avtal med kommunen eller för att den samarbetar med en av våra avtalskommuner. Vi visar dig hur ansökan till komvux går till och vad som gäller i just din hemkommun.

En leende man står med armarna i kors i ett ljust klassrum där andra elever arbetar fokuserat i bakgrunden. Den gula väggen ger en varm och inspirerande känsla. Bilden visar en modern och engagerande miljö för utbildning i göteborg och arbetsmarknadsutbildning i göteborg.

Om Skolverket och komvux

Ansökan till komvux styrs av din hemkommun och Skolverkets regler

När du vill studera som vuxen genom komvux är det din hemkommun som ansvarar för ansökan. Det innebär att du alltid måste söka via den kommun där du är folkbokförd, även om själva utbildningen ges av en extern anordnare som Movant. Ansökan till komvux skiljer sig därför något beroende på var du bor, men grundprincipen är densamma: kommunen beviljar din studieplats utifrån behov, mål och tillgängliga avtal.

Alla komvuxutbildningar i Sverige regleras av Skolverket, som tar fram kursplaner, examensmål och riktlinjer för kommunal vuxenutbildning. Skolverket har också ansvar för att kvaliteten i utbildningarna håller en god nationell standard, oavsett vilken skola du väljer att studera på. Det innebär att du som elev kan känna dig trygg i att innehållet i utbildningen är relevant, strukturerat och likvärdigt över hela landet.

Hos Movant följer vi Skolverkets regelverk i våra komvuxutbildningar, och vi samarbetar med ett stort antal kommuner i hela Sverige. Vi hjälper dig gärna att förstå vad som gäller i just din kommun, hur du gör en komplett ansökan till komvux och vilka utbildningar du kan söka.

Om reformen GY25

Från och med hösten 2025 införs den nya reformen GY25, som innebär att yrkesutbildningarna inom komvux och gymnasieskolan kommer att förändras. Syftet är att höja kvaliteten, göra utbildningarna mer enhetliga och tydligare kopplade till arbetslivets behov.

För dig som elev innebär GY25 tydligare strukturer, gemensamma ämnesplaner och ännu starkare koppling till yrkeskompetens. Reformen gäller även vuxenutbildningen och Movant arbetar aktivt för att vara redo att möta de nya kraven med uppdaterade upplägg och innehåll. Vi håller oss ständigt uppdaterade på Skolverkets riktlinjer för GY25 och anpassar våra komvuxutbildningar i takt med att förändringarna införs.

Vill du veta mer om hur komvux fungerar på nationell nivå eller vad som krävs för att vara behörig? Då kan du läsa mer hos Skolverket.

Ung kvinna i arbetskläder ler i en verkstadsmiljö med gul bil i bakgrunden – symboliserar framtidstro och möjligheterna med en ansökan till komvux på Movant. Denna bild är framtagen med hjälp av AI.

Komvux

Gymnasial yrkesutbildning på Komvux är för dig som vill byta yrke, få ett jobb eller öka din kompetens.

Utbildningen består av yrkeskurser från gymnasieskolans program, men upplägget är anpassat för vuxna. Den fokuserar på yrken där det finns stor efterfrågan på arbetsmarknaden. En viktig del av utbildningen är APL (arbetsplatsförlagt lärande), där du får praktik och möjlighet att skapa kontakter i arbetslivet. Utbildningen är kostnadsfri och du kan söka studiemedel, men du betalar själv för kurslitteratur och annat studiematerial.

Hitta din yrkesutbildning hos Movant

Bläddra i vårt utbud för komvux yrkesutbildning

Vi tror på din potential och vill hjälpa dig att växa. Utforska alla våra komvuxutbildningar och hitta den som tar just dig från jobbdröm till drömjobb. Vi finns här när du är redo att ta nästa steg!