Utbildning är nyckeln till hållbar industriell tillväxt
Under Almedalsveckan 2025 bjuder Movant, del av AcadeMedia vuxenutbildning, in till ett högaktuellt rundabordssamtal kopplat till en av våra mest akuta samhällsutmaningar, kompetensbristen. När företag inte hittar rätt kompetens stannar Sveriges tillväxt. Utbildning blir då motorn för att få igång utvecklingen.

Svenska företag vill växa, men saknar människor med rätt kompetens. Enligt Svenskt Näringsliv (mars 2025) uppger 8 av 10 företag att rekryteringssvårigheter är det största hindret för tillväxt. Det gäller framför allt bristyrken inom teknik, industri, vård, IT och bygg, där efterfrågan på yrkesutbildad personal är stor.
Samtidigt finns utbildningsformer med potential att snabbt möta arbetsmarknadens behov. Regional yrkesvux erbjuder över 74 000 utbildningsplatser och Yrkeshögskolan har cirka 48 000 helårsplatser, där nästan alla innehåller praktik. Nationell Yrkesutbildning, som introducerades 2024, växer snabbt och är redan i gång med 60 utbildningsprogram riktade mot branscher med akut personalbrist.
Bättre samverkan krävs
Trots satsningarna är systemet ofta för långsamt, splittrat och svårt att navigera. Företag efterfrågar korta, flexibla utbildningar och en tätare koppling mellan utbildningsanordnare och arbetsliv. Länder som Tyskland och Nederländerna visar vägen, med stark samverkan, gemensamma utbildningscentra och snabbspår till bristyrken.
– Vi måste sluta se utbildning som något statiskt. Kompetensbehoven förändras snabbt och utbildningssystemet måste kunna växla upp i samma takt, säger Per Hammar, Branschchef Almga Utbildningsföretagen.
Här spelar vuxenutbildningen en avgörande roll som brygga mellan individ och arbetsmarknad, mellan ambition och verklighet. Men för att lyckas krävs samordning, flexibilitet och långsiktig finansiering.
– Vi möter varje dag människor som vill jobba men saknar rätt kompetens. Vi kan vara den bron, men då måste vi få rätt förutsättningar att bygga den, säger Petra Rydbacken, verksamhetschef på Movant.
Hur vi skapar ett utbildningssystem som snabbt svarar på arbetslivets behov är en av de frågor vi diskuterar i Almedalen där representanter för såväl bransch som förbund möts i samtal med Movants verksamhetschef Petra Rydbacken.
Vi behöver fler vägar framåt, inte fler återvändsgränder
Sverige har tagit viktiga steg med fler utbildningsplatser och nya utbildningsformer. Men om dessa insatser ska göra verklig skillnad, för både näringsliv och människor som står långt från arbetsmarknaden, krävs modiga beslut. Vi måste våga tänka nytt, samverka mer och investera smartare.
Vi ser fram emot spännande samtal om framtiden och om människorna som bygger den. Vi är med och kompetensutvecklar Sverige!
Se även artikeln
“När utbildning blir ett riktigt verktyg för omstart”
Varje år lämnar tusentals människor svenska kriminalvårdsanstalter. Många vill börja om, men vägen tillbaka är lång.