På Movant silar vi snacket

Vi tror på kraften i språket

Sila Snacket gör det lättare att prata om det svåra: jargong, attityder och språkbruk som får människor att känna sig utanför. Med Sila Snacket får både individer och organisationer ett sätt att reflektera, säga ifrån och förändra.

Tre män i arbetsmarknadsutbildning i Halmstad står i en teknisk miljö hos Movant, omgivna av rör och ventiler. De ser samarbetsvilliga och fokuserade ut.

Movant och Sila snacket – när orden bygger kultur

På Movant vet vi att hur vi pratar påverkar hur vi samarbetar, lär och leder. Därför arbetar vi aktivt med Sila Snacket – för att skapa en respektfull, inkluderande och professionell kommunikation i alla delar av vår verksamhet. Det handlar om att medvetandegöra hur vi använder språket – inte att peka ut rätt eller fel.

Om Sila Snacket – ett initiativ för en schysstare arbetsmiljö

Sila Snacket är ett initiativ som vill göra det lättare att prata om det svåra: jargong, attityder och språkbruk som får människor att känna sig utanför. Verktyget föddes ur erfarenheter från byggbranschen – en miljö där hårda ord och exkluderande uttryck länge varit en del av kulturen. Men det som gäller där, gäller också på många andra arbetsplatser.

Med Sila Snacket får både individer och organisationer ett sätt att reflektera, säga ifrån och förändra. Det handlar om att skapa arbetsplatser där fler känner sig trygga, sedda och inkluderade. Och det handlar om att våga stå upp – även när det är obekvämt – för ett språk som stärker istället för att skava.

Märket – Sila snacket

Märket för Sila Snacket fungerar som en påminnelse och ett stöd. Den hjälper dig att sätta ord på vad som känns fel, och att markera att “här väljer vi att prata schysst.” Oavsett om du är chef, kollega eller elev – ibland behövs det något att luta sig mot.

Tre män i arbetsmarknadsutbildning i Halmstad står i en teknisk miljö hos Movant, omgivna av rör och ventiler. De ser samarbetsvilliga och fokuserade ut.

Hur vi arbetar med Sila Snacket på Movant

Movant har sedan 2023 integrerat Sila Snacket som en naturlig del av vår interna kulturutveckling.

Vi använder verktyget i:

  • Lednings- och arbetsgrupper
  • Medarbetarsamtal och utvecklingsdagar
  • Introduktion för ny personal
  • Vardagsnära reflektioner i undervisningen

“Vi vill att våra ord ska bygga – inte bryta ner. Därför silar vi snacket, varje dag.” – Movants ledningsgrupp

En del av Movants jämställdhetsarbete

Sila Snacket har också blivit ett viktigt verktyg i vårt arbete med jämställdhet och inkludering – särskilt inom mansdominerade utbildningar där normer och jargong kan påverka klimatet.

Under 2023–2024 har Movant satsat särskilt på att koppla Sila Snacket till undervisning, bemötande och likabehandling. Det är en del av vårt långsiktiga arbete med att skapa sunda, inkluderande och hållbara utbildningsmiljöer.

Vi såg att Sila Snacket kunde vara ett sätt att prata om jämställdhet och trygghet i undervisningen – inte bara i personalgruppen.
– Ulf Kvalbein, rektor på Movant

Tre insikter

1

Vi behöver tid för att reflektera – språkbruk sker ofta omedvetet.

2

Vi bygger kultur varje dag – i varje ord, tonfall och reaktion.

3

Vi har ett gemensamt ansvar – för trygghet, respekt och yrkesstolthet.

Två män arbetar tillsammans vid ett runt bord täckt med brunt papp i en verkstadsmiljö under en utbildning i Halmstad. En av dem bär vitt målarställ och munskydd, medan den andra har en svart tröja med Movant-logotyp och vitt arbetsställ. De verkar arbeta med spackel eller slipning, och bordet är täckt av damm och verktyg. I bakgrunden syns en verkstadsdörr och skyltar med säkerhetsanvisningar. Båda är fokuserade och samarbetar aktivt i det praktiska momentet.

Därför silar vi snacket – varje dag

Movants kultur bygger på praktiknära professionalism, tydlighet och värme. Genom Sila Snacket stärker vi vår värdegrund och säkerställer att vi har en gemensam riktning – inte bara i arbetet, utan i sättet vi är mot varandra.

Att sila snacket är ett konkret sätt att:

  • Bygga tillit
  • Förebygga konflikter
  • Öka trygghet och motivation
  • Stärka förutsättningarna för lärande

Vill du läsa mer?