Isoleringsmontör - ett yrke som sparar energi
Inom teknisk isolering finns två inriktningar, VVS-isolering och Isoleringsplåtslageri. En VVS-isolerare arbetar med att isolera kalla och varma rör och ventilationskanaler i bostäder, kontorsbyggnader och på sjukhus. En isoleringsplåtslagare jobbar på industrier med att isolera rör, pannor, cisterner och behållare.
Utbildning till Isoleringsmontör passar dig som är händig, kreativ och tycker om att hitta lösningar? Ofta behöver man hitta nya lösningar för varje isolering och ytbeklädnad. Ibland arbetar man i trånga utrymmen i exempelvis kontorsbyggnader, industrier, sjukhus och bostäder och i arbetsställningar som kräver rörlighet i axlar. Som isoleringsmontör är det viktigt att du har ett gott hantverk och yrket varvar praktiska och teoretiska kunskaper vilket du kommer få lära dig under utbildningen.
Din huvudsakliga uppgift är att säkerställa att värme, kyla och ljud inte försvinner eller tränger in i olika utrymmen. Isolering sker av säkerhetsskäl vid transport av brand- och explosionsfarligt innehåll då ledningar och rör isoleras för att minska olycksrisken men även av miljö- och hygienskäl. Som Isoleringsmontör hjälper du till att spara energi, minska bullernivåer och skydda mot brand och olyckor genom att isolera rör, cisterner och pannor.
Det finns goda jobbmöjligheter för Isoleringsmontörer.
Förkunskaper
Så goda kunskaper i svenska språket att du kan tillgodogöra dig yrkesutbildningen och kunna arbeta inom yrket.
Mål med utbildningen
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att bli anställd som lärling.
Utbildningens längd
Utbildningens längd är individuell beroende på förkunskaper men tar generellt ca 35 veckor.
Om utbildningen
Test och kartläggning, 3 veckor
Utbildningen inleds med en förberedande del som heter Test och kartläggning. Under 3 veckor får du möjlighet att prova på och stämma av dina förutsättningar inför yrket till Isoleringsmontör.
Yrkesutbildning, 24 veckor
Du studerar på heltid, 40 timmar i veckan, hos Movant i Växjö. Du får lära dig grunderna inom värme, el och svets och därefter får du fördjupade kunskaper inom VVS-, brand- och ljudisolering.
APL - arbetsplatsförlagt lärande, 8 veckor
I utbildningen ingår APL - arbetsplatsförlagt lärande på ett företag under 8 veckor. Praktiken förbereder dig inför din nya kommande yrkesroll. Du får träna dina yrkesfärdigheter i verkliga arbetsmiljöer och möjlighet att knyta viktiga kontakter med arbetsgivare och kollegor i branschen.
Nödvändiga säkerhetsutbildningar och intyg för yrket ingår i utbildningen
- Brandfarliga arbeten
- Mobila arbetsplatsformar
- Fallskydd
- SSG Entré
- Safe Constuction Training
Säkerhetsutbildningar som är kopplade till ID06 kompetensdatabas registreras per automatik.
Vem kan söka utbildningen?
Du som är inskriven på Arbetsförmedlingen kan ansöka om att få delta på denna utbildning. Arbetsförmedlingen har nationellt intag för denna utbildning. Det är Arbetsförmedlingen som är uppdragsgivare och beslutar om du ska få ta del av den. Läs mer om hur du ansöker här
Övriga krav
Yrket Isoleringsmontör kan innebära resor och därför rekommenderar branschen att du har körkort B.
Lärling och branschcertifikat
För att du ska bli branschcertifierad montör behöver du arbeta som lärling ca 1 år på ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Under din lärlingstid får du lära dig de praktiska arbetsmomenten som krävs för att klara yrket.
Efter lärlingstiden genomför du ett Branschprov isoleringsmontör via VVSYN där du får visa att du kan det som krävs för att bli branschcertifierad. För att vara behörig till att avlägga provet krävs godkända betyg från avslutad gymnasieutbildning i Engelska 5, Matematik 1A och Svenska 1/Svenska som andraspråk.