Isoleringsmontör - ett yrke som sparar energi

Inom teknisk isolering finns två inriktningar, VVS-isolering och Isoleringsplåtslageri. En VVS-isolerare arbetar med att isolera kalla och varma rör och ventilationskanaler i bostäder, kontorsbyggnader och på sjukhus. En isoleringsplåtslagare jobbar på industrier med att isolera rör, pannor, cisterner och behållare.

Utbildning till Isoleringsmontör passar dig som är händig, kreativ och tycker om att hitta lösningar? Ofta behöver man hitta nya lösningar för varje isolering och ytbeklädnad. Ibland arbetar man i trånga utrymmen i exempelvis kontorsbyggnader, industrier, sjukhus och bostäder och i arbetsställningar som kräver rörlighet i axlar. Som isoleringsmontör är det viktigt att du har ett gott hantverk och yrket varvar praktiska och teoretiska kunskaper vilket du kommer få lära dig under utbildningen.

Din huvudsakliga uppgift är att säkerställa att värme, kyla och ljud inte försvinner eller tränger in i olika utrymmen. Isolering sker av säkerhetsskäl vid transport av brand- och explosionsfarligt innehåll då ledningar och rör isoleras för att minska olycksrisken men även av miljö- och hygienskäl. Som Isoleringsmontör hjälper du till att spara energi, minska bullernivåer och skydda mot brand och olyckor genom att isolera rör, cisterner och pannor.

Det finns goda jobbmöjligheter för Isoleringsmontörer.

Förkunskaper

Så goda kunskaper i svenska språket att du kan tillgodogöra dig yrkesutbildningen och kunna arbeta inom yrket.

Mål med utbildningen

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att bli anställd som lärling.

Utbildningens längd

Utbildningens längd är individuell beroende på förkunskaper men tar generellt ca 35 veckor.

Om utbildningen

Test och kartläggning, 3 veckor

Utbildningen inleds med en förberedande del som heter Test och kartläggning. Under 3 veckor får du möjlighet att prova på och stämma av dina förutsättningar inför yrket till Isoleringsmontör.

Yrkesutbildning, 24 veckor

Du studerar på heltid, 40 timmar i veckan, hos Movant i Växjö. Du får lära dig grunderna inom värme, el och svets och därefter får du fördjupade kunskaper inom VVS-, brand- och ljudisolering.

APL - arbetsplatsförlagt lärande, 8 veckor

I utbildningen ingår APL - arbetsplatsförlagt lärande på ett företag under 8 veckor. Praktiken förbereder dig inför din nya kommande yrkesroll. Du får träna dina yrkesfärdigheter i verkliga arbetsmiljöer och möjlighet att knyta viktiga kontakter med arbetsgivare och kollegor i branschen.

Nödvändiga säkerhetsutbildningar och intyg för yrket ingår i utbildningen

  • Brandfarliga arbeten
  • Mobila arbetsplatsformar
  • Fallskydd
  • SSG Entré
  • Safe Constuction Training

Säkerhetsutbildningar som är kopplade till ID06 kompetensdatabas registreras per automatik.

Vem kan söka utbildningen?

Du som är inskriven på Arbetsförmedlingen kan ansöka om att få delta på denna utbildning. Arbetsförmedlingen har nationellt intag för denna utbildning. Det är Arbetsförmedlingen som är uppdragsgivare och beslutar om du ska få ta del av den. Läs mer om hur du ansöker här

Övriga krav

Yrket Isoleringsmontör kan innebära resor och därför rekommenderar branschen att du har körkort B.

Lärling och branschcertifikat

För att du ska bli branschcertifierad montör behöver du arbeta som lärling ca 1 år på ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Under din lärlingstid får du lära dig de praktiska arbetsmomenten som krävs för att klara yrket.

Efter lärlingstiden genomför du ett Branschprov isoleringsmontör via VVSYN där du får visa att du kan det som krävs för att bli branschcertifierad. För att vara behörig till att avlägga provet krävs godkända betyg från avslutad gymnasieutbildning i Engelska 5, Matematik 1A och Svenska 1/Svenska som andraspråk.

Snabba fakta

Utbildningstyp Arbetsmarknadsutbildning via AF

Studieort Växjö

Omfattning ca 35 veckor

Studieform Klassrum

Studietakt Heltid

Studiestart Löpande starter

Nationellt intag - hur söker jag boende?

Arbetsförmedlingen har nationellt intag för denna utbildning vilket gör att du kan söka utbildningen oavsett var i landet du bor. Här kommer några tips på boende/ vandrarhem i Växjö:

OBS! Var och en ansvar för sitt eget boende. Skolan ordnar inga boenden.

Isoleringsmontör Växjö

6 moduler

0
Ämne
Kurskod
Poäng
Kondensisolering
15 dagar

Beskrivning av modulens innehåll

Olika typer av isoleringsmaterial samt deras konstruktion, egenskaper och användningsområden. Planering och organisering av arbetsplatser och arbetsuppgifter vid kondensisolering av kalla installationer. Montering av termisk isolering av kalla installationer. Isoleringsteori, ritningar, arbetsbeskrivningar och monteringsanvisningar. Problem som kan uppstå med kondens samt med värme- och fuktflöden vid kalla installationer. Brandkrav när cellgummi används. Montering av cellgummiisolering på rörinstallationer. Montering av kondensisolering med folierörskål. Montering av cellgummiisolering på apparater och komponenter. Isolering med polyuretanskumning av rörledningar vid högt ställda krav på funktionen i temperaturhållningen. Montering av ångbromsar. Verktyg, maskiner och andra hjälpmedel. Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet enligt skyddsföreskrifter. Hur man arbetar säkert såväl för egen del som för den som använder installationen. Arbetsmiljön vid användning av limprodukter vid försegling av cellgummiisolering. Ergonomiskt riktigt arbetssätt. Kontroll och dokumentation av utförda åtgärder.
Verktygs- och materialhantering
15 dagar

Beskrivning av modulens innehåll

Faktorer som påverkar val av verktyg, maskiner, material och fästdon. Användning och vård av verktyg och maskiner för den aktuella arbetsuppgiften, ur hållbarhets-, säkerhets- och miljöaspekter. Säkerhetsaspekter på och begränsningar av vad som får göras utifrån olika behörighetskrav. Montering i enlighet med lagar och andra bestämmelser, anvisningar och standarder för olika material och fästdon. Tolkning och tillämpning av montageritningar och materialbeteckningar för den aktuella arbetsuppgiften. Manualer och anvisningar från verktygstillverkare. Ergonomi och arbetsmiljö för den aktuella arbetsuppgiften och hur verktygen kan underlätta arbetet. Kvalitetskontroll i form av belastningsprövning, egenkontroll och dokumentation av arbetet.
Brand- och ljudisolering
30 dagar

Beskrivning av modulens innehåll

Olika typer av isoleringsmaterial och material för ytbeklädnad för brand- och ljudisolering. Materialens konstruktion, egenskaper och användningsområden. Planering och organisering av arbetsplatser och arbetsuppgifter vid brand- och ljudisolering av installationer och byggnadsdelar. Isoleringsteori, ritningar, arbetsbeskrivningar och monteringsanvisningar. Bygglagstiftningens krav på brandskydd och brandbelastning i byggmaterial samt skydd mot uppkomst av brand. Regler för bullernivå i byggnadsdelar. Brandceller och brandtekniska byggnadsklasser samt klassificering av byggnadsdelar. Montering av brandskyddsisolering av installationer. Montering av brandskiva och aluminiumplåt på ventilationsrigg. Isolering vid genomdragningar av rörledningar samt cirkulära och rektangulära ventilationskanaler. Ljudisolering samt hur uppkomst och transport av ljud i byggnadsdelar dämpas. Verktyg, maskiner och andra hjälpmedel. Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet enligt skyddsföreskrifter. Hur man arbetar säkert såväl för egen del som för den som använder installationen. Ergonomiskt riktigt arbetssätt. Kontroll och dokumentation av utförda åtgärder.
Ytbeklädnad - grund
30 dagar

Beskrivning av modulens innehåll

Olika typer av material för ytbeklädnad samt deras konstruktion, egenskaper och användningsområden. Historik över äldre ytbeklädningsmaterial och arbetsmetoder. Planering och organisering av arbetsplatser och arbetsuppgifter vid isolering och utbredning av ytbeklädnad. Isoleringsteori, ritningar, arbetsbeskrivningar och monteringsanvisningar. Tillverkning av böjar, påstick, förgreningar och ändavslut i olika plåtkvaliteter. Isolering av rörinstallationer och ventilationskanaler med nätmatta och lamellmatta med hopfästning genom fästmetoder som syförfarande och kramling. Montering av ytbeklädnader på rörledningar, rörsvep och böjsegment. Konstruktion av och metoder för vanligt förekommande ytbeklädnadsdelar. Grundläggande arbetsmetoder för plåtbearbetning. Plåtutbredning med olika falstekniker. Sammanfogningsmetoder för sickning, falsning, nitning och skruvning. Måttsättning och beräkning av längd, diameter och omkrets för raka konstruktioner. Måttsättning och beräkning av radien på böjar samt metoder för uppdelning i segment. Måttsättning och beräkning av skärningshöjd. Anpassning av ytbeklädnad vid expansionsrörelser. Verktyg, maskiner och andra hjälpmedel. Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet enligt skyddsföreskrifter. Hur man arbetar säkert såväl för egen del som för den som använder installationen. Ergonomiskt riktigt arbetssätt. Kontroll och dokumentation av utförda åtgärder.
Entreprenadteknik
15 dagar

Beskrivning av modulens innehåll

Byggprocessen från produktframställning till förvaltning. Planering och organisering av arbetsuppgifter utifrån information i bygghandlingar. Ritningsläsning och ritteknik med symboler, skalor, vyer och beteckningar. Bygglagstiftning, föreskrifter, standarder och branschregler som används vid byggprocessens olika skeden. Avtal, lagar och andra bestämmelser som gäller i samarbetet mellan beställare och utförare. Konsumentlagar i samband med entreprenader. Tillträdesregler, till exempel vid arbeten i bostäder och andra lokaler utanför den egna verksamheten. Framställning av drift- och underhållsinstruktioner. Bemötande av beställare, fastighetsägare och bostadsinnehavare. Provning, besiktning, funktionskontroll och dokumentation. Föreskrifter om arbetsmiljö, miljövård och byggande. Förekommande entreprenadformer samt samordning och gränsdragning mellan entreprenader.
VVS-isolering
15 dagar

Beskrivning av modulens innehåll

Olika typer av isoleringsmaterial samt deras konstruktion, egenskaper och användningsområden. Historik över äldre isoleringsmaterial och arbetsmetoder. Material för ytbeklädnad av VVS-installationer samt materialens användningsområden. Planering och organisering av arbetsplatser och arbetsuppgifter vid isolering av VVS-installtioner. Isoleringsteori, ritningar, arbetsbeskrivningar och monteringsanvisningar. Isoleringsteknik med metoder och utrustning för VVS-installationer. Montering av rörskålar med spirallindning och bandning samt av olika ytbeklädnader, till exempel plastplåt och tunn mönsterpräglad aluminiumplåt. Utbredning av plastplåt och tunn mönsterpräglad aluminiumplåt. Verktyg, maskiner och andra hjälpmedel. Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet enligt skyddsföreskrifter. Hur man arbetar säkert såväl för egen del som för den som använder installationen. Ergonomiskt riktigt arbetssätt. Kontroll och dokumentation av utförda åtgärder.
Summa 0

En kvalitetssäkrad utbildning

För att du ska få tillgodoräkna dig hela utbildningen när du blir lärling måste skolan vara godkänd och certifierad av VVS-branschens yrkesnämnd.

Movant Växjö är en av få utbildningsanordnare som är branschcerifierat för Isoleringsmontör av VVS-branschens yrkesnämnd (vvsyn.se), och är därmed ett godkänt VVS-college.

Ett branschcertifierat VVS-college ger eleverna förutsättningarna att få de kunskaper som företagen förväntar sig att de ska ha när de slutar skolan.

Elever från ett VVS-colleget är attraktiva för företag som erbjuder praktikplatser och anställning efter utbildningen.

Vad gör en Isoleringsmontör?

Inom teknisk isolering finns två inriktningar.

En VVS-isolerare arbetar med att isolera kalla och varma rör och ventilationskanaler i bostäder, kontorsbyggnader och på sjukhus. Det sker både vid nybyggnad och ombyggnad av hus. VVS-isoleraren jobbar ofta på en byggarbetsplats där arbetet sker tillsammans med andra yrkesgrupper, som t.ex. VVS-montörer.

En isoleringsplåtslagare jobbar på industrier med att isolera rör, pannor, cisterner och behållare. Förutom att minimera energiförlusterna används isolering även för att minska bullernivån och/eller brandrisken. Isoleringen kläs oftast med plåt som skydd.

En isoleringsmontör använder olika material, såsom skum, plåt, mineralull eller glasfiber, för att skapa ett skyddande lager runt rör, rörledningar, ventilationskanaler, väggar eller tak. Isoleringsmontörer kan arbeta på olika arbetsplatser, till exempel i bostäder, kommersiella byggnader, sjukhus, industrianläggningar eller inom olje- och gasindustrin. Arbetet är viktigt för att upprätthålla en effektiv energianvändning och för att skapa en bekväm och säker miljö.

Nyheter

Klarade utbildningen på mindre än 7 månader
januari 7, 2025 Arbetsmarknadsutbildning, Kyl- och värmepumpmontör, Movant, Växjö

Klarade utbildningen på mindre än 7 månader

Klarade utbildningen på mindre än 7 månader Casper Gunninge började sin resa på Movant den 18 juni 2024, då han skrev in sig för att påbörja en ca 47 veckor lång utbildning till kyl- och värmepumpsmontör vid Movant i Växjö. Utbildningen inkluderar både teoretiska moment och arbetsplatsförlagt lärande (APL). I början av december hade Casper...

Studiebesök - första steget mot ditt drömyrke!
november 8, 2024 Arbetsmarknadsutbildning, Komvux, Movant, Nationell yrkesutbildning (NY), Studiebesök, YH

Studiebesök - första steget mot ditt drömyrke!

Nyfiken på vad utbildningen verkligen innebär? Genom ett studiebesök får du möjlighet att uppleva miljön, träffa våra engagerade lärare och förbereda dig inför nästa steg. Besöket ger dig inte bara en inblick i utbildningen utan också chans...

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss

Vanliga frågor och svar

Håll mig uppdaterad!

Lämna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande event, starter och ansökningstillfällen. Observera att det här inte är en ansökan.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.