Plattsättare

För dig som är noggrann och kreativ

Plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i kök, badrum till stora entréer eller simhallar. I uppgifterna ingår också underarbeten, som tätskiktning av golv eller väggar.

En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och fogarna ska härda på rätt sätt. De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används till stor del i det moderna byggandet.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd - BYN.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år.

Utbildningen
I utbildningen ingår kurser inom Bygg och anläggning samt Husbyggnad. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete, måleri samt plåtslageri. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår. Se programblad för plattsättare här.

Förkunskaper
Lägst grundskolekompetens.

Ansökan

Ansök via Komvux/Vuxenutbildningen i din hemkommun eller kontakta oss för mer information.

 

Träffa Movants lärare i Bygg och plattsättning, Mikael "Mike" Helenius!

 

Hej!

Jag kallas Mike men heter Mikael Helenius, Lärare i Bygg och Plattsättning.

Hur ser din yrkesbakgrund ut?

Min bakgrund är sedan gymnasiet och även innan det anläggningsjobb med såväl trädgård, gator och torg.  Mest var det betong och stensättning. Jag har alltid gillat natursten och såg mycket ”fina” jobb i banklokaler och liknande och bestämde tidigt att det där är min grej.

Jag ”sadlade” om och startade återigen som traditionell lärling inom plattsättning när chansen kom, på Bol entreprenad AB. Demontering, rivning och bilning och sedan gjuta nya golv, putsa nya väggar och så småningom sätta kakel och lägga golv. Därefter monterade vi åter porslinet och avslutade med en nylackad Tröskel.

Det var mycket varierande och roligt och man fick ju se hela vägen från risigt badrum till nytt och fräscht. Jag var då 25 år fyllda.

Idag är jag 55 och har jobbat på flertal företag och som jag ser det, så lärde jag mig fantastiskt mycket som egenföretagare. Med ca 10 år som lärare både på anstalt och gymnasium har jag nu hittat det bästa: Komvux, där fler får chansen att byta yrke precis som jag gjort.

Väl mött!

Mikael ”Mike” Helenius

programikoner_movant_600x690px_bygg

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Bygg och anläggning 1
BYGBYG01
200
Bygg och anläggning 2
BYGBYG02
200
Husbyggnadsprocessen
HUSHUB0
200
Husbyggnad 1
HUSHUS01
100
Husbyggnad 2
HUSHUS02
200
Husbyggnad 3 - ombyggnad
HUSHUS03
200
Specialyrken 1
HUBSPC01S
100
Specialyrken 2
HUBSPCO2S
200
Specialyrken 3
HUBSPC03S
200


Gymnasiearbete


Gymnasiearbete
100Studiepoäng totalt:

1700

Om Oss


Från jobbdröm till drömjobb.

Movant har över 20 års erfarenhet av yrkesutbildning för vuxna. Genom en långsiktig strategi har vi under dessa år växt från den lokala aktören till att finnas från Malmö i söder till Luleå i norr. Det som fortfarande kännetecknar oss är småskaligheten i form av närhet till eleven, korta beslutsvägar och hög lärartäthet i välanpassade lokaler. 

Vi arbetar nära samtliga branscher där vi tillsammans utvecklar den bästa utbildningen för varje elev. I programråd, branschråd och andra samarbeten träffar vi, både lärare och elever, arbetsgivarorganisationer, arbetstagarorganisationer och företag. Där diskuterar vi upplägg, innehåll och kvalitet ur både företags- och skolperspektiv. I dessa forum diskuterar vi även dimensionering av platser på de olika utbildningarna, för att motsvara företagens behov av arbetskraft.

Movant är godkända enligt Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation

Läs mer om vår integritetspolicy och användandet av cookies.

Kontakt


Besöksadress Huvudkontoret
Norra Ågatan 10
416 64 Göteborg

Postadress
Box 213

101 24 Stockholm

 

Tel: 031-703 52 20 
E-post: epost@movant.se

 

 

Sociala Medier


Genom att använda denna webbplats accepterar du att vi använder cookies. Läs mer Jag förstår