Byggnadsträarbetare

Utbildning till snickare

Träarbetaren, även kallad snickare, arbetar med många olika arbetsuppgifter. Du är med under hela byggprocessen om du arbetar med husbyggnation, från formsättning till takkonstruktioner och inredning. Yrket utövas i många olika miljöer; högt upp i ett höghus, vid byggnation av friggebod eller vid renovering av kök samt kökssättning.

Uppdragen kan vara privata bostäder till större byggen. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd - BYN.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år.

Utbildningen
I utbildningen ingår kurser inom Bygg- och anläggning samt Husbyggnad. Du får grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete, måleri samt plåtslageri. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår. Se programblad för byggnadsträarbetare här.

Ämnen:
Kurspaket som anpassas efter förkunskaper. Innehåller en del programgemensamma ämnen, Bygg 1+2, inriktningskurser såsom husbyggnadsprocessen och olika husbyggnadskurser samt specialkurser inom olika träarbetarkurser. APL- Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Förkunskaper:
Lägst grundskola

 

Ansökan

Ansök via Komvux/Vuxenutbildningen i din hemkommun eller kontakta oss för mer information.

 

Träffa Movants lärare i Bygg-och anläggning, Reine Vikström!

 

Reine heter jag! Undervisar i Bygg och anläggning med inriktning träarbetare.

Vad är din bakgrund yrkesmässigt?

Jag ”trillade” in i yrket via ett jobb som ”pinnpojke” 1985. Vi var och gjorde utsättningar i Huddinge centrum där jag råkade känna några som jobbade som snickare, blev erbjuden jobb och blev kvar. Gick alltså som traditionell lärling och på den vägen är det.

Hade ett avbrott i fem år då jag jobbade som Hyvelmästare på ett snickeri/ hyvleri som tillverkar produkter i ädelträ. Mestadels massiva trägolv men även bänkskivor och platsbyggda barer, inredningar mm. Har även en stor passion för träbåtar, gick en folkhögskola under ett år och byggde båt.

Innan jag började som Lärare hade jag eget företag i femton år med bland annat Gröna lund som återkommande kund. Har vart delaktig i ett flertal av dom attraktionerna som vi uppskattar att åka och hoppas att dom håller! Jag har alltid lyckats blanda finsnickeri med traditionell bygg vilket ger en stor variation på olika arbeten.

Varför ska man utbilda sig till (din yrkesutgång) på Movant?

Anledningen till att man skall välja Snickaryrket är för att det om man hamnar rätt är väldigt varierande och utmanande. Man får dessutom som grädde på moset tillbringa väldigt mycket tid utomhus och skapa diverse projekt till förhoppningsvis nöjda kunder.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det roligaste med mitt nuvarande yrke som lärare är när eleverna efter fullgjord utbildning får en lärlingsanställning som sedan leder till yrkesbevis och en fast anställning.

programikoner_movant_600x690px_bygg

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Bygg och anläggning 1
BYGBYG01
200
Bygg och anläggning 2
BYGBYG02
200
Husbyggnadsprocessen
HUSHUB0
200
Husbyggnad 1
HUSHUS01
100
Husbyggnad 2
HUSHUS02
200
Husbyggnad 3 – ombyggnad
HUSHUS03
200
Trä 1 – stommar
TRÄTRK01
100
Trä 2 – beklädnad
TRÄTRK02
100
Trä 3 – montage
TRÄTRK03
100
Timring
TRÄTIM0
100
Specialyrken 1
HUBSPC01S
100


Gymnasiearbete


Gymnasiearbete
GYARBA
100Studiepoäng totalt:

1700

Om Oss


Från jobbdröm till drömjobb.

Movant har över 20 års erfarenhet av yrkesutbildning för vuxna. Genom en långsiktig strategi har vi under dessa år växt från den lokala aktören till att finnas från Malmö i söder till Luleå i norr. Det som fortfarande kännetecknar oss är småskaligheten i form av närhet till eleven, korta beslutsvägar och hög lärartäthet i välanpassade lokaler. 

Vi arbetar nära samtliga branscher där vi tillsammans utvecklar den bästa utbildningen för varje elev. I programråd, branschråd och andra samarbeten träffar vi, både lärare och elever, arbetsgivarorganisationer, arbetstagarorganisationer och företag. Där diskuterar vi upplägg, innehåll och kvalitet ur både företags- och skolperspektiv. I dessa forum diskuterar vi även dimensionering av platser på de olika utbildningarna, för att motsvara företagens behov av arbetskraft.

Movant är godkända enligt Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation

Läs mer om vår integritetspolicy och användandet av cookies.

Kontakt


Besöksadress Huvudkontoret
Norra Ågatan 10
416 64 Göteborg

Postadress
Box 213

101 24 Stockholm

 

Tel: 031-703 52 20 
E-post: epost@movant.se

 

 

Sociala Medier


Genom att använda denna webbplats accepterar du att vi använder cookies. Läs mer Jag förstår