VVS-montör

Arbeta med service, ombyggnad och nybyggnation

En VVS-montör, eller rörläggare som de också kallas, arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. Som VVS-montör jobbar du inte bara i bostäder utan din arbetsplats kan vara sjukhus, kontor och företag.

Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, t ex används ofta datorer i värme- och kylanläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna, och givetvis även vara händig nog att utföra dom.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att bli VVS-montör inom branschen. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av VVS-branschens yrkesnämnd (VVSYN) för att kunna bli Förstklassig skola.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år. Vänligen observera att lokala avvikelser i poängplanerna kan förekomma.

Utbildningen
I utbildningen kommer du få lära dig grunderna inom värme, el och svets. Därefter går du in på din yrkesinriktning där du får fördjupade kunskaper inom VVS-teknik. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Förkunskaper
Lägst grundskolekompetens. För att kunna avlägga branschprov krävs att du har godkänt i Matematik 1, Engelska 5 samt Svenska 1 eller Svenska som andraspråk, eller motsvarande.

programikoner_movant_600x690px_vvs

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Systemuppbyggnad
SYSSYT0
100
Praktisk ellära
ELLPRA0
100
Elkraftteknik
ELRELF0
100
VVS svets och lödning rör
VVSVVS0
100
VVS gassvetsning rör
VVIVVG0
100
VVS TIG-svetsning rör
INVVVI0
100
Sanitetsteknik 1
VVISAN01
100
Sanitetsteknik 2
VVISAN02
100
Värmeteknik 1
VVIVAR01
100
Värmeteknik 2
VVIVAR02
100
Entreprenadteknik
VVIENT0
100
VVS-teknik
VVIVVT0
200
Värmelära
SYSVÄM0
100
Verktygs- och materialhantering
VEKVEK0
100
Injusteringsteknik
SYSINJ0
100
Gymnasiearbete VF
GYARVF
100


Branschprov
För att få avlägga branschprov krävs det att du förutom godkänt i ovanstående yrkeskurser och gymnasiearbete även har godkänt i följande kurser:

Engelska 5 eller Engelska A, 100 p
Matematik 1 eller Matematik A, 100 p
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 eller Svenska A 100 p

Du skall även ha arbetat det antal timmar som krävs på ett företag som är medlemmar hos VVSFöretagen eller som har hängavtal VVS med Byggnads. Läs mer på www.vvsyn.se


Studiepoäng totalt:

1700

Om Oss


Från jobbdröm till drömjobb.

Movant har över 20 års erfarenhet av yrkesutbildning för vuxna. Genom en långsiktig strategi har vi under dessa år växt från den lokala aktören till att finnas från Malmö i söder till Luleå i norr. Det som fortfarande kännetecknar oss är småskaligheten i form av närhet till eleven, korta beslutsvägar och hög lärartäthet i välanpassade lokaler. 

Vi arbetar nära samtliga branscher där vi tillsammans utvecklar den bästa utbildningen för varje elev. I programråd, branschråd och andra samarbeten träffar vi, både lärare och elever, arbetsgivarorganisationer, arbetstagarorganisationer och företag. Där diskuterar vi upplägg, innehåll och kvalitet ur både företags- och skolperspektiv. I dessa forum diskuterar vi även dimensionering av platser på de olika utbildningarna, för att motsvara företagens behov av arbetskraft.

Movant är godkända enligt Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation

Läs mer om vår integritetspolicy och användandet av cookies.

Kontakt


Besöksadress Huvudkontoret
Norra Ågatan 10
416 64 Göteborg

Postadress
Box 213

101 24 Stockholm

 

Tel: 031-703 52 20 
E-post: epost@movant.se

 

 

Sociala Medier


Genom att använda denna webbplats accepterar du att vi använder cookies. Läs mer Jag förstår