Svetsare

Ett fritt och kreativt yrke

Svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter/stålkonstruktioner. En svetsare måste ha god kännedom om olika metallers egenskaper och hur metallen påverkas av svetsningen. Svetsaren måste förstå vad svetsningen och svetskvalitén innebär för den färdiga produktens hållfasthet och livslängd.

Man använder sig av olika svetsmetoder, till exempel manuell metallbågsvetsning, MMA, gasmetallbågsvetsning, MIG/MAG, gasvolframsvetsning, TIG, och gassvetsning beroende på det arbete som ska utföras. Svetsarbeten måste ofta utföras enligt särskilda regler och föreskrifter och det krävs då att man avlagt prov enligt standarden för svetsarprövning.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som svetsare.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år.

Utbildningen
Inom utbildningen ingår kurser som Svets grund och Materialkunskap. Du kommer att få prova flera olika svetsmetoder som till exempel TIG, MIG/MAG och MMA. Utbildning tar fokus på ritningsläsning, materiallära, arbetsmiljö och hälsa samt standarder för bl.a. kvalitet och certifiering. Utbildningen avslutas med en svetsarprövning på lämplig nivå med ackrediterad tredjepartsgranskare enligt standard EN 287, eller när den nya standarden ISO 9606 träder i kraft. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Förkunskaper
Lägst grundskolekompetens.

programikoner_movant_600x690px_industri

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Svets grund
SAASVT00S
100
Tillverkningsunderlag
TILITIL01
100
Materialkunskap
MAEMAT01
100
Kälsvets 1 svetsmetod:
SAAKÄL01S
100
Kälsvets 2 svetsmetod:
SAAKÄL02S
100
Stumsvets 1 svetsmetod:
SAASTU01S
100
Stumsvets 2 svetsmetod:
SAASTU02S
100
Rörsvets 1 svetsmetod:
SAARÖR01S
100
Rörsvets 2 svetsmetod:
SAARÖR02S
100
Kälsvets 1 svetsmetod
SAAKÄLO1S1
100
Kälsvets 2 svetsmetod
SAAKÄL02S1
100
Stumsvets 1 svetsmetod
SAASTU01S1
100
Stumsvets 2 svetsmetod
SAASTU02S1
100
Rörsvets 1 svetsmetod
SAARÖR01S
100
Rörsvets 2 svetsmetod
SAARÖR02S
100Studiepoäng totalt:

1500

Utbildningen finns i:

Halmstad/
Lund/
Varberg/

Om Oss


Från jobbdröm till drömjobb.

Movant har över 20 års erfarenhet av yrkesutbildning för vuxna. Genom en långsiktig strategi har vi under dessa år växt från den lokala aktören till att finnas från Malmö i söder till Luleå i norr. Det som fortfarande kännetecknar oss är småskaligheten i form av närhet till eleven, korta beslutsvägar och hög lärartäthet i välanpassade lokaler. 

Vi arbetar nära samtliga branscher där vi tillsammans utvecklar den bästa utbildningen för varje elev. I programråd, branschråd och andra samarbeten träffar vi, både lärare och elever, arbetsgivarorganisationer, arbetstagarorganisationer och företag. Där diskuterar vi upplägg, innehåll och kvalitet ur både företags- och skolperspektiv. I dessa forum diskuterar vi även dimensionering av platser på de olika utbildningarna, för att motsvara företagens behov av arbetskraft.

Movant är godkända enligt Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation

Läs mer om vår integritetspolicy och användandet av cookies.

Kontakt


Besöksadress Huvudkontoret
Norra Ågatan 10
416 64 Göteborg

Postadress
Box 213

101 24 Stockholm

 

Tel: 031-703 52 20 
E-post: epost@movant.se

 

 

Sociala Medier


Genom att använda denna webbplats accepterar du att vi använder cookies. Läs mer Jag förstår