Välj studieort

Du läser på distans med har några fysiska träffar på plats. Välj studieort för mer detaljerad information om utbildningen.

Transportledare Green Logistic

YH-program, distans, 2 år

En transportledare inom "Green Logistics" spelar en nyckelroll i att hjälpa företag att minska sin miljöpåverkan och samtidigt förbättra verksamhetens effektivitet och lönsamhet genom hållbara logistiklösningar. Det är ett växande område som blir allt viktigare i dagens globala ekonomi där miljöfrågor är av central betydelse.

Den ökade e-handeln som medför fler transporter samt att fler väljer att åka tåg påverkar yrkesrollen transportledare positivt. Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att yrkesgruppen har goda
möjligheter till arbete. Handeln väntas öka både inom landet och internationellt och e-handeln leder till att fler köper varor via internet.

Som transportledare är det viktigt att i organisationen kunna kommunicera obehindrat med de vanligaste förekommande engelska termerna inom transportnäringen.

Mål med utbildningen

  • Minimera resursbehov och miljöoptimera logistikflöden med inriktning mot hållbar utveckling
  • leda och samordna transportuppdrag och personal ur ett hållbart
    perspektiv.
  • Kommunicera åtaganden och lösningar i såväl nationella
    som internationella sammanhang
  • Övervaka transportledning, slutföra förlagda projekt
  • Leda, analysera och effektivisera transport, lager och logistikupplägg med fokus på hållbarhet
  • Hantera IT-system anpassat för branschen

Möjliga yrkesroller

  • Logistiker - transportplanering
  • Trafikplanerare - Transportföretag
  • Transportledare och transportsamordnare
  • Transportplanerare

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om/ i

  • Specialiserade kunskaper inom transportledning och transportplanering, med fokus på hållbarhet.
  • Specialiserade kunskaper i kommunikation och ledarskap, transportjuridik, tjänstelogistik, ekonomistyrning och flödesplanering.
  • Kunskaper om områden gränsande till det egna arbets- eller studieområdet såsom strategiska modeller och lagerhantering.
  • Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom transportledning och transportplanering enligt branschens gällande lagar och regler.
  • Kunskaper om teknikens och digitaliseringens påverkan på branschen.
  • Kunskaper i logistik och strategiskt miljöarbete inom transportsektorn.

Längd 

Utbildningen omfattar 415 YH-poäng, motsvarande ca 2 års heltidsstudier.

Utbildningens upplägg

Utbildningen inleds och avslutas med fysisk träff om två dagar vardera på Movant i Borås alternativt i Göteborg.

Resterande utbildning genomförs på distans via vår webbaserade lärplattform. Här finns kursplaner, studiehandledning, schema, föreläsningar, inlämningsuppgifter, progressionsuppföljning och betygsdokumentation samt möjlighet att kommunicera med både utbildare och andra studerande. I undervisningen används kurslitteratur, livesända och inspelade föreläsningar som finns tillgängliga under hela studieperioden vilket underlättar repetition och instudering.

LIA genomförs som näst sista kurs i utbildningen och examenarbete som avslutande kurs. Dessa två kurser kopplas ihop genom att de studerande genomför exempelvis en observation, ett förbättringsarbete eller en fördjupning kopplat till ett för transportledare avgränsat arbetsområde
som har behandlats under utbildningen.

Engelska

Engelska implementeras i flera av utbildningens kurser dels för terminologin skull, men i huvudsak för att ge de studerande möjligheter att träna språket under utbildningen samt uppnå utbildningens övergripande språkmål. Viss kurslitteratur eller material kan förekomma på engelska.

Snabba fakta

Status Stängd för ansökan

Studieort(er) Göteborg, Borås

Studiestart(er) Ingen start under 2024

YH-poäng 415

Förkunskaper E/3/G i Engelska 6 samt Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Omfattning 2 år

Studieform Distans

Studietakt Heltid

LIA Ja

Transportledare Green Logistic

415
Kurs
Poäng
Grundläggande transportlogistik och branschintroduktion
30
Kursen syftar till att den studerande ska få grundläggande kunskaper om transport och logistikbranschen med fokus på transporter när det gäller den logistiska kontexten, ett företags logistiska flöden samt B2B/B2C flöden. Målet med kursen är att den studerande ska ha grundläggande kunskaper, färdigheter och kompetenser inom transportlogistik för att kunna arbeta med fokus på lönsamhet och hållbarhet kopplat till Agenda 2030. Den studerande ska vidare ges färdigheter i att använda engelska inom ämnet.
Framtidens logistik
10
Kursen syftar till att den studerande ska få grundläggande kunskap om de trender som kommer påverka framtidens logistik. Målet med kursen är att den studerande ska ha kunskap om och förståelse för hur olika trender påverkar yrkesrollen och logistiken i framtiden. Genom teori och praktiskt arbete lär den studerande sig om omvärldens påverkan och dess effekter samt får kunskap om verktyg för fortsatt utveckling i yrkesrollen när det gäller framtidens logistik.
Arbetsrätt
15
Kursen syftar till att den studerande ska få fördjupad kunskap om gällande arbetsrättsliga lagar. Målet med kursen är att den studerande ska ha fördjupad kunskap om arbetstidslagen, arbetsmiljölagen samt de vanligaste arbetsrättsliga lagarna för att kunna tillämpa dessa inom yrkesrollen. Den studerande ska även ges färdigheter i att använda engelska inom ämnet.
Ekonomistyrning
35
Kursen syftar till att den studerande ska få specialiserade kunskaper om transporters ekonomiska förutsättningar, om olika typer av intäkter och kostnader samt metoder för att beräkna lönsamhet och avkastning för transportföretag. Målet med kursen är att den studerande ska ha kunskaper, färdigheter och kompetenser i transportbranschens specifika kostnadsberäkningsmodeller och metoder att prissätta, samt beräkning av kapitalbindningskostnader, lager och frakter utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Den studerande ska även ges färdigheter i att använda engelska inom ämnet.
Ledarskap och kommunikation
35
Kursen syftar till att den studerande utvecklar specialiserad kunskap om och förståelse för hur man i ledarrollen bäst kommunicerar i olika situationer och sammanhang, samt hur man kan använda sig av olika presentations- och förhandlingstekniker samt motiverar och utvecklar genom olika ledarskapsstilar. Målet med kursen är att den studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar kunskaper, färdigheter och kompetenser i och om kommunikation, presentation- och förhandlingsteknik i ledarrollen för att kunna motivera och utveckla sina medarbetare. Vidare ska den studerande kunna utföra presentationer på både svenska och engelska.
Digital och hållbar transportplanering
35
Kursen syftar till att de studerande utvecklar grundläggande kunskap i, och förståelse för, branschens tekniska och digitala utveckling. Fokus ligger på att genom teori och praktiskt arbete i system ge specialiserade kunskaper, färdigheter och kompetenser i hållbar transportledning och -planering samt kunskap om hur stor effekt digitalisering och teknik har på klimat och hållbarhet inom branschen. Målet med kursen är att den studerande, med fokus på hållbarhet, ska kunna redogöra för viktiga begrepp och användningsområden för yrkesrollen samt få färdigheter i att effektivisera samt skapa hållbara transportprocesser och flöden. Den studerande ska utveckla kunskaper i hur digitaliseringen påverkar branschen samt i de nya teknologier som finns inom transportlogistik. Den studerande utvecklar kunskaper och färdigheter i digitala verktyg för att efter genomförd kurs ha kompetens att hantera samt arbeta i system för en effektiv och hållbar transportledning och planering.
Handels- och transporträtt
35
Kursen syftar till att den studerande ska få specialiserad kunskap om de regler, lagar, konventioner, avtal och dokument som är vanligast förekommande inom transportnäringen. Målet med kursen är att den studerande ges färdighet att självständigt kunna använda förekommande dokument förekommande inom transportbranschen. Vidare är målet att den studerande ska få kunskaper om konventionerna inom transport, nationell transporträtt, NSAB, Incoterms, Alltrans och olika försäkringsvillkor samt ges färdighet i att använda engelska inom ämnet. Kursen ska vidare ge kompetens att tolka regelverken och använda dem i rätt sammanhang inom yrkesrollen
Green Supply Chain - grund
25
Kursen syftar till att den studerande utvecklar grundläggande kunskap om och förståelse för Green Supply Chain-tänkande styrt till de enskilda funktionerna och till dess logistikpåverkan i flödeskedjan, samt hur dessa måste samverka i hela varukedjan för att skapa en väl fungerande hållbar logistik. Målet med kursen är att den studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar grundläggande kunskaper i utformning, styrning och disposition av lager liksom system för säkring och uppföljning av kvalitet i lagerverksamhet. Den studerande ska efter kursen kunna hantera managementmodeller samt ha kunskaper i och om Agenda 2030 kopplat till ämnet. Den studerande ska också ges färdigheter i att använda engelska inom ämnet.
LIA 1
50
Kursen syftar till att den studerande ska få fördjupade kunskaper om företagets logistikprocesser och aktivt kunna delta i det dagliga arbetet, den studerande ges möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper i verkliga situationer.Målet med kursen är att den studerande, utvecklar fördjupade kunskaper för att kunna leda och planera transportflöden ur ett ekonomiskt och hållbart perspektiv.
Green Supply Chain - fördjupning
35
Kursen syftar till att den studerande ska få specialiserade kunskaper om logistik- och transportföretags miljöarbete samt djupgående insikt i den befintliga och fortsatta utvecklingen inom områdena hållbar logistik och omvänd logistik. Målet med kursen är att den studerande ska ha djupgående kunskaper, färdigheter och kompetenser i interna och externa flöden, deras förhållande till varandra samt dess miljöpåverkan och kopplingar till Agenda 2030. Den studerande ska vidare ges färdigheter i att använda engelska inom ämnet.
Tredjepartslogistik - 3PL
20
Kursen syftar till att den studerande ska få specialiserade kunskaper om argument och teorier kring outsourcing av tjänster, tredjepartslogistik (3PL). Målet med kursen är att den studerande ska kunna tillämpa och fördjupa sina kunskaper i att mäta och utvärdera effekterna av tredjepartslogistik samt förstå vilka krav som ställs på såväl kund som leverantör kopplat till Agenda 2030. Den studerande ska även ges färdighet i att använda engelska inom ämnet.
LIA 2
70
Kursen syftar till att den studerande ska få specialiserad kompetens för att självständigt och aktivt planera och utföra företagets operativa logistikarbete. Målet med kursen är att den studerande ska få kompetens att självständigt leda och planera transportflöden ur ett optimalt ekonomiskt och hållbart perspektiv samt kunna analysera och föreslå förbättringar.
Examensarbete
20
Kursen syftar till att den studerande genomför ett självständigt arbete genom att använda kunskap och förståelse som behandlats inom utbildningen, om möjligt, på uppdrag av en extern uppdragsgivare. Vidare syftar kursen även till att uppfylla utbildningens övergripande resultat av lärande, där den studerande ska kunna planera, utföra samt identifiera resurser, formulera, analysera, lösa problem och utföra komplexa uppgifter kopplade till yrkesrollen. Målet med kursen är att den studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar specialiserade kunskaper i ett ämne inom yrkesområdet som den studerande själv valt att fördjupa sig i. Vidare ges den studerande möjligheter att utveckla sina kunskaper om metoder för att ta fram branschrelevant rapportering samt hur ett självständigt arbete planeras och genomförs. Den studerande ska ges möjligheter att utveckla sina färdigheter i att planera, utföra samt analysera det färdiga resultatet och dra slutsatser utifrån resultatet. Den studerande har efter avslutad kurs kompetens för att självständigt genomföra en rapportskrivning utifrån ett kritiskt förhållningssätt samt ta ställning till och värdera andras undersökningars och rapporters kvalitet.
Summa 415

Hos oss får du

Individuella förutsättningar för att nå drömjobbet

Har du svårt att ta dig vidare i karriären? Vi kan skapa individuella förutsättningar för att ta dig till drömjobbet.

En väg till högre, mer avancerade titlar

Har du stagnerat i din karriär? Vi är vägen in till högre och avancerade titlar.

Närmaste vägen till jobb

Har du tröttnat på ditt yrke? Vi är närmsta steget till jobb genom omskolning och ser dig hela vägen.

Lärande i teori och praktik

Vill du varva teorin med praktik? Det ingår LIA (lärande i arbete) i våra längre utbildningar.

CSN-berättigade utbildningar

Undrar du över om våra yrkeshögskoleutbildningar är CSN-berättigade? Det är de, du får även ett examensbevis efter avslutad utbildning.

Håll mig uppdaterad!

Lämna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande event, starter och ansökningstillfällen. Observera att det här inte är en ansökan.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Var vill du studera?
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.