×

Yrkesutbildning till reservdelsspecialist

Som reservdelsspecialist arbetar du med reservdelar till fordon. Om du väljer att arbeta på en märkesfirma handlar arbetet mycket om att förse verkstadens mekaniker med reservdelar. Du behöver därför känna till hur en mekaniker jobbar.

En annan viktig del av yrket är rådgivning till kunder om rätt reservdelar och olika alternativ. Du kan även jobba i butik mot privatkunder, både via telefon eller direkt över disk. I arbetet med försäljning är det viktigt att du gillar mötet med andra människor och att hjälpa dem.Mål 
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som reservdelsspecialist.

Längd 
Utbildningslängd är beroende av dina förkunskaper men tar generellt ett år. Utbildningen är CSN-berättigad. Efter utbildningen kan du söka anställning på ett företag.

Utbildningen 
Inom utbildningen ingår kurser som Fordonsteknik introduktion, Plockhantering och Servicekunskap. Där kommer du lära dig fordonsuppbyggnad och funktion samt hantering av både gods och kunder på ett professionellt sätt. I utbildningen varvas praktik och teori medan du testar vad som passar dig bäst att jobba med; reservdelar till personbilar, lastbilar eller arbetsmaskiner. Du kanske rent av väljer att arbeta med försäljning av begagnade reservdelar. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängd variera. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15% av utbildningen förlagd på ett företag.

Vem kan söka?  
Är du folkbokförd i Sverige och har fyllt 20 år kan du ansöka till våra vuxenutbildningar via din hemkommun. Ansök till Komvux på kommunens hemsida och följ sedan instruktionerna. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Fyll gärna i en intresseanmälan med dina frågor.

   

Vill du veta mer om utbildningen?

Hör av dig till oss för mer information om utbildningen.

Stad
Utbildningar

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, programmet/programmen du är intresserad av samt när du börjar gymnasiet. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.

Den här utbildningen finns även i

Reservdelsspecialist poängplan

Reservdelsspecialist poängplan

 
1500
Kurs
Poäng
Fordons – och transportbranschens villkor och arbetsområden
200
Fordonsteknik – introduktion
200
Personbilsteknik introduktion
200
Maskin och lastbilsteknik
200
Maskinell godshantering
200
Lageradministration och terminallogistik
200
Plockhantering
100
Servicekunskap
100
Gymnasiearbete
100
Summa 1500