Byggnadsplåtslagare - yrkesutbildning hos Movant i Sundsvall

Den här utbildningen passar dig som har ett bra öga för detaljer, är händig, kreativ och en god problemlösare. Plåtslagare är ett omväxlande yrke där du jobbar i många olika miljöer och där inget projekt är likt ett annat. Du jobbar mestadels utomhus, ibland på höga höjder. Arbete inomhus eller i verkstad förekommer också. Som byggnadsplåtslagare arbetar du ofta tillsammans med andra yrkespersoner inom byggbranschen.

Vad gör en plåtslagare?

En byggnadsplåtslagare arbetar med att tillverka och installera olika typer av plåtkonstruktioner på byggnader. Deras huvudsakliga uppgift är att arbeta med tunnplåt och forma den till olika delar av en byggnad. De använder sina kunskaper och färdigheter för att mäta och skära plåten i rätt storlek och form, och sedan montera den på byggnaden. De kan också vara involverade i att reparera eller byta ut skadade plåtdetaljer på befintliga byggnader.

Ofta arbetar man på höga höjder på byggställningar. För att inte skada känsliga takmaterial vid nedtagning av snö och is på vintern kan byggnadsplåtslagare anlitas för att skotta snö från taken.

Byggnadsplåtslagare arbetar ofta tillsammans med andra yrkespersoner inom byggbranschen, till exempel snickare eller rörmokare, för att säkerställa att byggnaden får rätt skydd mot väder och vind.

Jobbmöjligheter

Det behövs många byggnadsplåtslagare i Sverige, bristen är stor! De kommande tre åren behöver branschen 2 000 nya plåtslagare. Arbetsmöjligheterna för en nyutbildad plåtslagare är därför mycket goda.

Mål med utbildningen

Denna utbildning ger dig de nödvändiga grundkunskaperna för att kunna bli anställd som lärling inom branschen.

Efter utbildningen går du vanligtvis 2,5 år som lärling. Det är först efter lärlingstiden som du får ditt yrkesbevis som plåtslagare. Som lärling får du så kallad lärlingslön. Yrkesbeviset får du genom att göra ett praktiskt och teoretiskt prov.

Hur lång är utbildningen?  

Hela yrkesutbildningen är ca 45 veckor inklusive arbetsplatsförlagd utbildning på ca 15 veckor. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. 

Utbildningens upplägg

Du studerar på heltid på plats hos Movant i Sundsvall. En stor del av utbildningen består av praktiska moment som du utför i vår verkstadsmiljö. Du kombinerar lärarledd undervisning, självstudier, praktiska uppgifter och arbetsplatsförlagt lärande. Nödvändiga certifieringar och intyg för yrket ingår i utbildningen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Praktik

Under din utbildning är du på APL - Arbetsplatsförlagt lärande ca 15 veckor. Det innebär att du har ett lärande på arbetsplatser utanför skolan.

Säkerhetsutbildningar som ingår i utbildningen

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Efter genomförd och godkänd utbildning får du ett personligt utbildningsbevis.

Din kompetens registreras automatiskt (utan kostnad) i ID06 kompetensdatabas, för de utbildningar som är kopplade dit.

Förkunskaper

Byggnadsplåtslagare, Test och Kartläggning

För att deltaga i utbildningen krävs att man har genomfört och bedömts lämplig i den förberedande utbildningen Test och Kartläggning inför yrkesutbildning till Byggnadsplåtslagare. Under Test och kartläggningsdelen, 3 veckor, testas dina förutsättningar att klara yrkesutbildningen och bli anställningsbar.

Svenska språket

Så goda kunskaper i svenska språket att du kan tillgodogöra dig yrkesutbildningen och arbeta inom yrket.

Branschgodkänd utbildning

Utbildningen är godkänd och följer de kvalitetskrav som PVF (Plåt & Ventilationsbranschens egen organisation för yrke och utbildning) ställer. Det säkerställer att du får en kvalitativ yrkesutbildning. Plåt & Ventbyrån ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

Vad kostar arbetsmarknadsutbildning?

Denna utbildning är kostnadsfri. Du kan få ekonomiskt stöd under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Ansökan

Utbildningen erbjuds via Arbetsförmedlingen. För att få delta har du fyllt 25 år och är inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i Sundsvall. Bor du i ett annat län då ska din lokala Arbetsförmedling godkänna ditt deltagande om det blir aktuellt. Det är Arbetsförmedlingen som bedömer och fattar beslut om en arbetsmarknadsutbildning är aktuell för dig.

Intresserad? Kom på studiebesök!

Är du intresserad av att läsa denna arbetsmarknadsutbildning? Gör ett studiebesök hos oss. Vi berättar mer och utbildningen och yrket. Du får svar på alla dina frågor.

Vi har öppet för studiebesök varje onsdag klockan 13.00-14.00. Anmäl dig genom att maila andy.skogstrom@movant.se Märk ämnesraden med "Studiebesök Plåtslagare Sundsvall"

Snabba fakta

Utbildningstyp Arbetsmarknadsutbildning via AF

Studieort Sundsvall

Omfattning ca 45 veckor

Studieform Klassrum

Studietakt Heltid

Förkunskaper Test och Kartläggning Byggnadsplåtslagare

Byggnadsplåtslagare via Arbetsförmedlingen

7 moduler

0
För att deltaga i utbildningen krävs att man har genomfört den förberedande utbildningen Test och Kartläggning
Kurs
Poäng
Byggnadsplåtslageri 1, 30 dagar
Garneringsarbeten på tak och fasad vid olika ytskikt, till exempel skorstenar, takluckor och takgenomföringar. Takavvattning, till exempel häng-, gesims- och fotrännor samt stuprör. Underbeslag, tillverkning och montering, till exempel tätning runt skorstenar eller takgenomföringar under ytskiktet. Profilerad plåt, till exempel trapetsprofilerad (TRP) eller sinuskorrugerad plåt. Olika typer av plåt och deras egenskaper. Verktyg och maskiner för olika ändamål. Handhavande och skötsel. Lagar och andra bestämmelser om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. Ergonomiskt arbetssätt. Olika typer av risker förknippade med arbetsuppgifterna samt metoder för att göra riskbedömningar. Enklare problemlösning i samband med arbetsuppgifterna. Metoder för att utvärdera sitt arbete. Hållbart byggande. Hantering av material, till exempel förvaring, minimering av spill samt sortering av byggavfall och restprodukter. Studiebesök på och information om arbetsplatser där byggnadsplåtslageri förekommer.
Byggnadsplåtslageri 3, 30 dagar
Bandtäckning med till exempel koppar- och titanzinkplåt. Skivtäckning med till exempel koppar- och titanzinkplåt. Kassettäckning med till exempel koppar- och titanzinkplåt. Hård- och mjuklödning i respektive material. Täckning med plåt på olika underlag, till exempel råspont och isolering. Olika typer av plåt och deras egenskaper, till exempel kopparplåt och titanzinkplåt. Verktyg och maskiner för olika ändamål. Handhavande och skötsel. Lagar och andra bestämmelser om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. Ergonomiskt arbetssätt. Olika typer av risker förknippade med arbetsuppgifterna samt metoder för att göra riskbedömningar. Problemlösning i samband med arbetsuppgifterna. Metoder för att utvärdera sitt arbete. Hållbart byggande. Hantering av material, till exempel förvaring, minimering av spill samt sortering av byggavfall och restprodukter.
Plåtslageri grund, 15 dagar
Beräkningar av omkrets, area och volym på vanligt förekommande geometriska former inom yrket. Utbredning av grundläggande tredimensionella figurer, till exempel formförändringar och dimensionsförändringar. Sammanfogningsmetoder, till exempel tennlödning, falsning och nitning. Egenskaper hos vanligt förekommande plåtmaterial. Verktyg och maskiner för olika ändamål. Handhavande och skötsel. Lagar och andra bestämmelser om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. Ergonomiskt arbetssätt. Olika typer av risker förknippade med arbetsuppgifterna samt metoder för att göra riskbedömningar. Enklare problemlösning i samband med arbetsuppgifterna. Metoder för att utvärdera sitt arbete. Hållbart byggande. Hantering av material, till exempel förvaring, minimering av spill samt sortering av byggavfall och restprodukter. Resursanvändande kopplat till arbetsuppgiften. Studiebesök på och information om olika byggarbetsplatser. Facktermer i relation till arbetsuppgiften.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL), 75 dagar
Arbetsplatsförlagt lärande med syfte att praktiskt få träna på de utbildningsmoment som ingår i utbildningen, och få möjlighet att upparbeta kontaktytor inför anställning.
Ventilationsplåtslageri 1, 15 dagar
Enklare måttagning och måttskisser. Enklare utbredningsteknik. Sammanfogningsmetoder för tillverkning av cirkulära och rektangulära kanaldetaljer. Sammanfogning av tillverkade cirkulära och rektangulära kanaldetaljer till ett kanalsystem. Olika typer av material och deras egenskaper. Verktyg och maskiner för olika ändamål. Handhavande och skötsel. Lagar och andra bestämmelser om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. Ergonomiskt arbetssätt. Energimässigt effektiv utformning. Olika typer av risker förknippade med arbetsuppgifterna samt metoder för att göra riskberäkningar. Problemlösning i samband med arbetsuppgifterna. Metoder för att utvärdera sitt arbete. Hållbart byggande. Hantering av material, till exempel förvaring, minimering av spill samt sortering av byggavfall och restprodukter.
Plåtslageriprocessen, 30 dagar
Arbetsprocesser från planering till färdigt resultat. Olika typer av material för byggnadsplåtslageri och ventilationsplåtslageri. Materialets egenskaper. Olika typer av verktyg och maskiner för olika ändamål. Branschens krav och villkor i förhållande till kunder, medarbetare och andra yrkeskategorier. Behörighet och säkerhet i arbetet, till exempel heta arbeten, mobila arbetsplattformar och ställningsbyggnad. Bedömning av risker för att förebygga olycksfall, brand eller skada inför ett arbetsmoment. Förebyggande av olycksfall på arbetsplatsen genom att utföra egenkontroll samt använda säkerhetsföreskrifter och personlig skyddsutrustning. Ergonomiska hjälpmedel. Tolkning av ritningar, arbetsbeskrivningar och utförandekrav samt muntliga och skriftliga instruktioner. Metoder för dokumentation och kvalitetssäkring av arbetet. Olika byggnadsstilar, äldre plåtslageriarbeten och kulturhistoriska aspekter på plåtslageriarbete. Branschens roll för hållbar utveckling, till exempel hantering av material, minimering av spill samt sortering av byggavfall. Ekonomi och resursutnyttjande. Olika yrkesroller och arbetsförhållande på arbetsplatsen. Yrkesidentitet och yrkeskultur. Faktorer som påverkar kommunikation och samarbete på arbetsplatsen. Arbete hos kund, till exempel kundbemötande, hänsynstagande och ansvarstagande. Entreprenörskap och företagande inom yrkesområdet.
Byggnadsplåtslageri 2, 30 dagar
Bandtäckning med stål- och aluminiumplåt. Skivtäckning med stål- och aluminiumplåt. Kassettäckning med stål- och aluminiumplåt. Täckning med plåt på olika underlag, till exempel råspont och isolering. Stål- och aluminiumplåt och deras egenskaper. Verktyg och maskiner för olika ändamål. Handhavande och skötsel. Lagar och andra bestämmelser om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. Ergonomiskt arbetssätt. Olika typer av risker förknippade med arbetsuppgifterna samt metoder för att göra riskbedömningar. Problemlösning i samband med arbetsuppgifterna. Metoder för att utvärdera sitt arbete. Hållbart byggande. Hantering av material, till exempel förvaring, minimering av spill samt sortering av byggavfall och restprodukter.
Summa 0

Vanliga frågor och svar

Arbetsmarknadsutbildning

Vad är en arbetsmarknads­utbildning?

En arbetsmarknadsutbildning är en kort, yrkesinriktad utbildning till yrken där det är brist på utbildad personal. Samtliga arbetsmarknadsutbildningar och de yrken de leder till vänder sig till alla, oavsett kön.

Vem får gå en arbetsmarknads­utbildning?

Du kan delta om du är minst 25 år och är eller riskerar att bli arbetslös samt söker arbete genom Arbetsförmedlingen. Du bör ha så pass goda kunskaper i svenska så att du kan tillgodogöra dig utbildningen så att du kan få en anställning.

Hur ansöker jag till en arbetsmarknads­utbildning?

Vi rekommenderar att du besöker oss på ett studiebesök för att se få veta mer om utbildningen och om yrket. Kontakta därefter din handläggare på Arbetsförmedlingen som beslutar om du får delta på utbildningen.

Kontakta utbildningsledaren

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Här hittar du våra lärare.

Håll mig uppdaterad!

Lämna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande event, starter och ansökningstillfällen. Observera att det här inte är en ansökan.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.