×

 

Vanliga frågor

Vad innebär det att läsa en utbildning via Arbetsförmedlingen?

Movant ger utbildningar som Arbetsförmedlingen (AF) bestämmer vilka som får gå. De flesta av dessa pågår i 10–12 månader och innebär att du är skolan varje dag och varvar praktiska och teoretiska moment. 

Hur går det till? 

Du inleder din skoltid med att känna på yrket och se vad det kan innebära. Du arbetar både i böcker och digitalt såväl som vid olika maskiner tillsammans med dina lärare. Ju längre du kommer i utbildningen desto svårare uppgifter lär du dig. Under din utbildning ska du även göra praktik (APL).  

Är man i skolan varje dag?

Vanligtvis så har Komvuxutbildningar möjlighet till en eller två dagars teoristudier på distans medan utbildningar via Arbetsförmedlingen har obligatorisk närvaro alla dagar.

Har jag blivit antagen till utbildningen?

Är din ansökan beviljad? Det kan du i första hand kolla med din hemkommun. Om den är beviljad så kommer den att skickas till oss och då tar vi kontakt med dig och stämmer av kursstart med dig. Är du inte beviljad så får vi aldrig reda på det.

Vilka behörighetskrav finns det till utbildningarna?

Det varierar från utbildning till utbildning och ibland kan det även lokalt variera. Bäst är att direkt kontakta din hemkommun eller ansvarig chef för den Movant-skola som du är intresserad av att gå på (se våra skolor här). Det kan även finnas krav från branscher på utbildning för att du t ex ska kunna få ett ditt branschcertifikat.

Kostar utbildningen något?

Utbildningarna beviljas och bekostas i regel av hemkommunen eller Arbetsförmedlingen, beroende på ort och utbildning som du är intresserad av.  Som elev står man vanligtvis själv för kostnaden för litteratur och arbetskläder när man går utbildningar via Komvux. Resten som kan vara viss skyddsutrustning, verktyg och annat utbildningsmaterial etc. står skolan för. 

Våra utbildningar via Komvux är CSN-berättigade. Du kan läsa mer om hur man går till väga för att ansöka om CSN för Komvuxstudier här. 

Utbildningar via Arbetsförmedlingen kan vara berättigade till studiestartsstöd via CSN . ”Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att studera en vuxenutbildning på Komvux […]. Bidraget innebär att man inte behöver ta lån. Det är kommunen som bedömer om du tillhör målgruppen för studiestartsstödet (via Arbetsförmedlingen) 

Vilka tider är man i skolan?

Vanligtvis startar vi tidigast klockan 8:00 och slutar senast kl. 15:00. Avvikelser kan såklart förekomma lokalt beroende på avtal med kommun och Arbetsförmedlingen.

Jag har specifika frågor kring yrket jag utbildar mig till, vem kan jag vända mig till?

De flesta yrken har en branschorganisation som kan svara på dina frågor om yrket, exempelvis BYN för byggare, VVSYN för VVS:are och ECY för elektriker. Ta kontakt med dem och se om du får svar på dina frågor.

De flesta yrken har en branschorganisation som kan svara på dina frågor om yrket, exempelvis BYN för byggare, VVSYN för VVS-montör och ECY för elektriker. Ta kontakt med dem och se om du får svar på dina frågor. Där kan du även läsa mer om vilka krav som de ställer på dig efter utbildningen, och även vilka skolor som eventuellt är branschgodkända. Om du går in på orten du studerar på finns kontaktuppgifter till de olika lärarna på varje utbildning. Mejla eller ring så gör de sitt bästa för att besvara dina yrkesspecifika frågor.

Vad innebär det att läsa en Komvuxutbildning?

Komvux är en vuxenutbildningsform som motsvarar en gymnasial utbildning. Komvux drivs via kommunen och du söker till en utbildningen via din hemkommun som i sin tur förmedlar till oss på Movant vilka elever som ska gå en utbildning. Hos oss på Movant kan du läsa praktiska yrkesutbildningar via Komvux.  

Hur går det till? 

De flesta utbildningar hos oss på Movant är ungefär ett år, studietakten är individuellt anpassad. Du arbetar med skolarbetet antingen i våra verkstäder, i våra teorisalar eller via digitala uppgifter eller lektioner hemma. Du får ett schema som talar om var du behöver vara de olika dagarna. Det ingår också en praktikperiod (APL) då du är på ett företag och lär dig kursmoment genom skarpa arbeten där. 

Har man lov eller annan ledighet?

Du har ledigt på röda dagar, och ibland förkortas skoldagarna innan vissa helger, men annars har man ingen ledighet motsvarande den som exempelvis gymnasiet har.

Kan jag studera på distans?

Majoriteten av våra utbildningar genomförs på plats, men lokalt erbjuder vi ibland distansundervisning. Kontakta din hemkommun eller den skolan som du är intresserad av att läsa på för mer information om möjligheten.

Hur ansöker jag?

För att ansöka till våra Komvuxutbildningar kontaktar du din hemkommuns vuxenutbildning. Beroende på ort varierar utbildningsutbudet och ansökningsperioderna och det är alltid din hemkommun som avgör om du får börja studera hos oss. Utbildningsstart varierar beroende på kommun – generellt finns det möjlighet att börja studera hos oss fyra gånger om året.

 

Ansökan till våra utbildningar via Arbetsförmedlingen går via deras hemsida. Ofta hjälper det att ta med det sexsiffriga ID-nummer som utbildningarna har. Se mer under respektive utbildningsort vilka utbildningar som erbjuds i din stad.