Kyl- och värmepumpmontör - yrkesutbildning hos Movant i Oskarshamn

Den här utbildningen passar dig som är intresserad av teknisk problemlösning och vill arbeta med något fysiskt. Som kyl- och värmepumptekniker har du ett fritt och varierande yrke där du får arbeta såväl med praktisk och teknisk problemlösning som med kundkontakt. Du som utbildar dig till kyl- och värmepumpmontör gör även ett hållbart val för vår planet.

Vad gör en kyl- och värmepumpmontör?

Några exempel är installation av kylanläggningar och värmepumpsystem i kombination med att utföra beräkningar av kyl- och värmebehov. Utöver installation kan man även arbeta med underhåll. Beroende på uppdrag kan du både arbeta ensam ute på fält eller i team tillsammans med kollegor vid exempelvis större installationer. Din arbetsplats kan vara allt från olika typer industrier till stora kontorsbyggnader.

Utöver installation kan man även arbeta med underhåll. Beroende på uppdrag kan du både arbeta ensam ute på fält eller i team tillsammans med kollegor vid exempelvis större installationer. Din arbetsplats kan vara allt från olika typer av industrier till stora kontorsbyggnader.  

En färdigutbildad kyl- och värmepumpmontör jobbar med lösningar för att få ned energiförbrukningen, något som bidrar till energieffektivisering - vilket i sin tur är klimatsmart! 

Jobbmöjligheter?

Kyl- och värmepumpmontör är en yrkesroll som efterfrågats allt mer de senaste åren. Enligt SCB:s arbetsmarknadstermometer ligger nyutbildade (och erfarna) kyl-och värmepumptekniker högst upp på listan på efterfrågad arbetskraft.

Kyl- och värmepumpbranschen växer snabbt och blir alltmer avancerad. Det finns ökade krav på att minska miljöpåverkan från både EU och svenska myndigheter varje år.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) säger: ”Det finns ett stort behov av personal till branschen och därför är rekryteringsarbetet en av de viktigaste frågorna för våra företag, både idag och i framtiden.”

Mål med utbildningen

Målet med denna yrkesutbildning är att du ska bli anställningsbar som Kyl- och värmepumpmontör.

Hur lång är utbildningen?

Hela yrkesutbildningen är ca 47 veckor inklusive arbetsplatsförlagd utbildning på ca 10 veckor. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. 

Upplägg och innehåll

Du studerar på heltid på plats hos Movant i Oskarshamn. En stor del av utbildningen består av praktiska moment som du utför i vår verkstadsmiljö. Du kombinerar lärarledd undervisning, självstudier, praktiska uppgifter och arbetsplatsförlagt lärande. Nödvändiga certifieringar och intyg för yrket ingår i utbildningen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Praktik

Under din utbildning är du på APL - Arbetsplatsförlagt lärande ca 10 veckor. Det innebär att du som elev har ett lärande på arbetsplatser utanför skolan.

Säkerhetsutbildningar och certfieringar som ingår i utbildningen

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar och certifieringar relevanta för branschen. I utbildningen erhålls följande intyg och certifikat:

  • Examinering och certifikat enligt köldmedieförordningen kategori I, II, III, IV,
  • Brandfarliga arbeten
  • Grundutbildning i fallskydd
  • Lödarprövning enligt SS-EN ISO 13585:2012

Movant är av Incert godkänt examinationscentra inom kyla. Läs mer här

Förkunskaper

Kyl- och värmepumpmontör , Test och Kartläggning

Under Test och kartläggningsdelen, 3 veckor, testas dina förutsättningar att klara yrkesutbildningen och bli anställningsbar.

Svenska språket

Så goda kunskaper i svenska språket att du kan tillgodogöra dig yrkesutbildningen och kunna arbeta inom yrket.

Branschrekommendation:

  • Körkortsbehörighet B
  • God fysik

Vad kostar arbetsmarknadsutbildning?

Denna utbildning är kostnadsfri. Du kan få ekonomiskt stöd under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Ansökan

Utbildningen erbjuds via Arbetsförmedlingen vilket innebär att ansökan sker Utbildningen erbjuds via Arbetsförmedlingen i Oskarshamn. För att få delta har du fyllt 25 år och är inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som bedömer och fattar beslut om en arbetsmarknadsutbildning är aktuell för dig.

Snabba fakta

Utbildningstyp Arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen (AUB)

Studieort Oskarshamn

Omfattning ca 47 veckor

Studieform Klassrum

Studietakt Heltid

Förkunskaper Test och kartläggning Kyl- och värmepumpmontör

Kyl- och värmepumpmontör via Arbetsförmedlingen

17 moduler

0
För att deltaga i utbildningen krävs att man har genomfört den förberedande utbildningen Test och Kartläggning
Kurs
Poäng
Elkraftteknik
Anslutning, losskoppling och funktionsprovning av apparater och utrustning. Montering och flyttning i befintliga gruppledningar. Elmotorer med enklare tillhörande startutrustningar. Kopplingsutrustningar, apparatskåp och enklare styrutrustning. Förläggning och anslutning av ledningar. Ritning och schemaläsning inom området. Föreskrifter, standarder och bestämmelser enligt gällande auktorisation. Olika materials egenskaper och kapslingsklasser. Mätning av vanligt förekommande elektriska storheter. Begreppet elkvalitet och installationer för elektromagnetisk kompatibilitet. Felsökning och underhåll av befintlig elutrustning. Personligt skydd vid arbete med spänningssatta föremål och arbete nära spänning samt elfara för personer och egendom. Kontroll inför drifttagning.
Certifikat enligt köldmedieförordningen
Målet är att deltagaren erhåller certifikat.
Värmelära, 15 dagar
Sambanden mellan värme och andra former av energi. Begrepp inom termodynamiken, till exempel värmeöverföring, temperatur, energiomvandling och tryck. Bedömning av exempelvis energi- och effektbehov i rör- och luftkanalsystem, värmare och köldbärarsystemens luftkylare samt flöden och tryckfall i dessa. Effektiv energianvändning för byggnader. Enkla systemritningar, ritningssymboler och beteckningar samt hur de används för att beskriva system. Produktinformation, beräkningshandböcker, schabloner, lathundar och datorprogram samt hur de används för att utföra uppskattningar av system. Bygglagstiftning för att uppfylla samhällets krav på energihushållning, hälsa och säkerhet.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL), 50 dagar
APL planeras i samråd med deltagaren och mottagande företag, och förläggs vid lämpliga tillfällen under deltagarens utbildningsperiod. Under APL ska deltagaren få möjlighet att praktiskt träna på de hos leverantören förvärvade kunskaperna.
Luftbehandling, 15 dagar
Ventilationsteknikens historia och utveckling. Grundläggande principer och förutsättningar för ventilationsteknik och luftbehandling samt grundläggande underhållsrutiner. Luftens egenskaper på en grundläggande nivå. Användning av verktyg, utrustning och material. Ritningsläsning och arbetsbeskrivningar. Arbetsmiljö, ergonomi och hälsa, personlig skyddsutrustning. Lagar och andra bestämmelser, till exempel säkerhetsföreskrifter, behörigheter och EU-direktiv. Metoder för dokumentation.
Examinering enligt köldmedieförordningen kategori I, II, III, IV, V
Målet är att deltagaren erhåller certifikat.
Kyl- och värmepumpteknik Energieffektivisering, 15 dagar
Kylsystemets uppbyggnad och funktion. Kylsystemets komponenters uppgifter och funktioner samt hållbarhet, korrosionsskydd och mekaniska påverkan. Kapacitets- och varvtalsreglering av kompressorer, pumpar och fläktar. Energiackumulering i köld- och värmebärare. Energibesparing i kyl- och värmepumpssystem. Effektivisering av kyl- och värmepumpssystem i samverkan med ventilations-, värme- och återvinningssystem. Mätning för kontroll av energianvändning. Ritningar och manualer. Metoder för dokumentation.
Kyl- och värmepumpteknik Miljö & säkerhet, 15 dagar
Kyl- och värmepumpssystem, deras funktion och miljöpåverkan. Köldbärare och köldmedier, deras egenskaper och miljöpåverkan. Miljöpåverkans historiska orsaker och konsekvenser. Miljö-, hälso- och säkerhetsfrågor ur ett samhälleligt perspektiv. Lagar och andra bestämmelsers påverkan på arbeten med kyl- och värmepumpssystem. Trycksäkerhet vid provning och drift av kyl- och värmepumpsinstallationer. Miljö- och säkerhetsaspekter i förhållande till hållbar utveckling. Metoder för att utvärdera miljöaspekter. Trycksäkerhet vid provning och drift av kyl- och värmepumpsinstallationer.
Kyl- och värmepumpteknik Installation, 25 dagar
Regulatorers funktion i kyl- och värmepumpssystem. Val av material och komponenter, deras egenskaper och funktion. Miljö- och arbetsmiljöaspekter på installationer av kylanläggningar. Montageanvisningar, ritningar och andra handlingar för kylinstallationer. Installation av rörsystem och elsystem. Installationskontroll. Täthetsprovning och genomgång av tryckprovning. Kontroll av mät- och styrutrustning. Tömning och fyllning av köldmedel. Provdrift och uppmätning av driftdata. Metoder för dokumentation av utför arbete.
Brandfarliga arbeten
Målet är att deltagaren erhåller certifikat/intyg Brandfarliga arbeten.
VVS Svets och lödning rör, 15 dagar
Löd- och svetsdatablad som behandlar parametrar, till exempel val av munstycke för olika materialtjocklekar och lägen. Kvalitetsnivåer och kompetenskrav inom svetsning och lödning. Förbränningsprocessen, lågans reglering och temperaturzoner. Sammanfogning med gassvetsning med teknikerna från- och motsvets i förekommande positioner i horisontellt och vertikalt läge i plattstål och horisontellt läge i tubrör. Metoder för hård- och mjuklödning i förekommande positioner med rör som formvara. Fogberedning samt håltagning, demontering och användning av skärutrustning. Materiallära för stål och koppar och deras legeringar samt för tillsatsmaterial. Grundmaterial och tillsatsmaterial för svetsning och lödning. Skötsel och underhåll av maskiner och utrustning. Täthetsprovning, kontroller och dokumentation vid svets- och lödarbeten. Egenskaper hos och förvaring av behållare för bränngaser och syre. Distribution av svetsgaser till arbetsplatser. Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet vid arbete med svetsning och lödning. Brandsäkerhet för skydd mot brand och brandgasspridning samt lagar och föreskrifter om brandsäkerhet.
Lödarprövning enligt SS-EN 13133
Målet är att deltagaren får intyg om godkänd lödarprövning.
Praktisk Ellära, 15 dagar
Kunskaper om elsystemets uppbyggnad och funktion. Kunskaper om lik- och enfasväxelströmskretsars uppbyggnad och funktion samt färdigheter i att mäta och beräkna elektriska storheter i dessa med belastningar av olika slag. Kunskaper om trefassystems uppbyggnad och funktion samt färdigheter i att mäta och beräkna elektriska storheter i dessa med belastningar av olika slag. Kunskaper om uppkomsten av störningar och om deras verkan på elsystemet. Förmåga att söka och avhjälpa fel i lik- och enfasväxelströmskretsar. Förmåga att söka och avhjälpa fel i trefassystem. Kunskaper om säkerhetsfrågor och om bestämmelser och standarder inom elområdet
Kyl- och värmepumpteknik Grund, 15 dagar
Kylsystemets uppbyggnad och funktion. Olika uppbyggnadssätt, till exempel direkta, delvis indirekta och fullständigt indirekta system. Kylsystemets komponenters uppgifter och funktioner samt hållbarhet, korrosionsskydd och mekanisk påverkan. Hantering av olika köldmedier och nödvändiga miljöaspekter på dem. Arbetsmiljöaspekter på köldmedier, köldbärare och oljor. Driftövervakning med mätning och övervakning av tryck och temperatur samt läcksökning. Mätning av överhettning och underkylning i kylprocesser. Egenkontroll av kyl- och värmepumpsaggregat.
Kyl- och värmepumpsteknik Service, 25 dagar
Äldre och nyare typer av kyl- och värmepumpanläggningar med olika typer av köld- och värmebärare samt hantering av dessa i enlighet med miljö- och säkerhetskrav. Kylsystemets komponenters uppgifter och funktioner. Planering av servicearbete utifrån ritningar och manualer. Driftskontroll och läcksökning samt systemens energieffektivitet. Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet enligt skyddsföreskrifter. Hur man arbetar säkert såväl för sig själv som för andra. Ergonomiskt riktigt arbetssätt. Metoder för utvärdering och dokumentation av utfört arbete. Kundkommunikation.
Mät- & relerteknik, 15 dagar
Enklare reglertekniska laborationer med inställningar av den proportionella förstärkningen och den integrerande förstärkningen samt den deriverande verkan i regulatorn. Enklare mättekniska laborationer med mätning av temperatur. Inkoppling, kontroll och injustering av vanligt förekommande mät- och reglertekniska komponenter med begrepp som NPN/PNP, sink/source, polaritetsskydd och kortslutningsskydd. Pneumatiska eller hydrauliska ventiler samt pådrags och ställdons funktioner, beteckningar, märkningar och symboler. Signalföljning och funktionsanalys av en enkel mät- och reglerteknisk anläggning med hjälp av mätinstrument, ritningar, scheman, datablad och manualer. Grundläggande mät- och reglertekniska begrepp, till exempel stegsvar, rampsvar, dödtid, tidskonstant, linjäritet, hysteres, span, zero, kalibrering, onoggrannhet, repeterbarhet, reproducerbarhet, proportionellt band, proportionell förstärkning, integrerande tidskonstant och deriverande verkan. Grundläggande mätosäkerhet, dess syfte och terminologi. Grundläggande industriell mätteknik med vanligt förekommande metoder för att mäta temperatur, tryck, flöde och nivå. Introduktion till test, kalibrering och spårbarhet för temperatur, tryck, flöde och nivå. Metoder för att identifiera, förebygga och avhjälpa fel i mät- och reglertekniska anläggningar. Metoder för dokumentation av mät- och reglertekniska arbeten.
Grundutbildning Fallskydd
Målet är att deltagaren erhåller certifikat/intyg fallskydd, grund
Summa 0

Vanliga frågor och svar

Arbetsmarknadsutbildning

Vad är en arbetsmarknads­utbildning?

En arbetsmarknadsutbildning är en kort, yrkesinriktad utbildning till yrken där det är brist på utbildad personal. Samtliga arbetsmarknadsutbildningar och de yrken de leder till vänder sig till alla, oavsett kön.

Vem får gå en arbetsmarknads­utbildning?

Du kan delta om du är minst 25 år och är eller riskerar att bli arbetslös samt söker arbete genom Arbetsförmedlingen. Du bör ha så pass goda kunskaper i svenska så att du kan tillgodogöra dig utbildningen så att du kan få en anställning.

Hur ansöker jag till en arbetsmarknads­utbildning?

Vi rekommenderar att du besöker oss på ett studiebesök för att se få veta mer om utbildningen och om yrket. Kontakta därefter din handläggare på Arbetsförmedlingen som beslutar om du får delta på utbildningen.

Kontakta oss

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Här hittar du våra lärare.

Oskarshamn

Besöksadress

Be-ge:s väg 6

572 36 Oskarshamn

Postadress

Be-ge:s väg 6

572 36 Oskarshamn

Kontakt

-

oskarshamn@movant.se

Håll mig uppdaterad!

Lämna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande event, starter och ansökningstillfällen. Observera att det här inte är en ansökan.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.