Låssmed/Låstekniker

Låssmed eller låstekniker är ett yrke som kräver noggrannhet och bra kundkontakt. Det är viktigt att vara serviceinriktad. Arbetet är varierande och kan inkludera säkerhetsrådgivning, montering, underhåll och reparation av både mekaniska och elektroniska lås. Du kan också behöva installera avancerade säkerhetssystem, vilket kräver kunskap om elektronik och de lagar och regler som gäller för yrket. Du arbetar med både privatpersoner och företag, och arbetsplatsen kan vara allt från stora lokaler till trånga utrymmen eller höga höjder.

Mål 

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som låssmed. 

Längd 

Utbildningslängd är ca. ett år, utbildningen till låstekniker är CSN-berättigad och kostnadsfri. Du går som lärling hos ett företag under hela din studietid.

Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning innebär att huvuddelen av din utbildningstid är förlagd till en arbetsplats och till din hjälp finns en utsedd handledare som tillsammans med din yrkeslärare är ansvarig för din utbildning. Ett vanligt upplägg är att du är på din arbetsplats tre dagar per vecka och i skolan en till två dagar per vecka. Denna kombination ger dig möjlighet att sammankoppla teori och praktik på ett unikt sätt. Betyg sätts i dina avklarade kurser.

I utbildningen ingår kurser inom Låsteknik, Produktkunskap, Komvuxarbete, Larm- och övervaknings- och säkerhetssystem. Utbildningen individanpassas och studielängden varierar beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet.

Säkerhetsutbildningar

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Kvalitetssäkrad utbildning

Movant följer de riktlinjer som branschen (Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund, SLR) tagit fram kring utbildningens innehåll.

Branschens egna krav

Vid anställning ska man kunna visa upp ett utdrag från belastningsregistret som är rent. Körkort (B) är ofta ett krav

Vem kan söka? 

Denna lärlingsutbildning hos Movant i Lund kan sökas av dig som är folkbokförd i någon av kommunerna Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby eller Östra Göinge (interkommunal samverkan Skånevux Nordost).

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Fyll gärna i en intresseanmälan med dina frågor.

Snabba fakta

Utbildningstyp Komvux yrkesutbildning

Studieort(er) Lund

Studiestart Löpande starter (antagning varannan vecka)

Poäng 1500

Omfattning ca 60 veckor

Förkunskaper Grundläggande behörighet eller motsvarande

Studieform Lärling

Studietakt Heltid

Studietid Dagtid

Informationsmöte

Alla sökande rekommenderas att kontakta Movant Lund för att göra ett studiebesök före ansökan skickas in.

Låstekniker Gy25 Yrkespaket

Ämne

1600
Ämne
Nivå
Nivåkod
Poäng
Automatiserade system
1
AUTA1000X
100
Försäljning och kundservice
1
FORS1000X
100
Driftsäkerhet
1
DRIF1000X
100
Låsinstallation
1
LASN1000X
200
Låsinstallation
2
LASN2000X
200
Lås- och passerteknik
1
LASO1000X
150
Lås- och passerteknik
2
LASO2000X
150
Industriell produktion
1
INDP1000X
100
Industriell
1
PROU1000X
100
Produktionsutveckling
1
PROI1000x
100
Produktionsutveckling
2
PROI2000X
100
Industritekniska processer
1
INDE1000X
100
Säkerhetssystem
1
SAKE1000X
100

Valbart

100
Ämne
Kurskod
Poäng
Komvuxarbete
100
Summa 1700

Kurslista Låstekniker Lund

Kurser och poäng

1500
Ämne
Kurskod
Poäng
Allmän automationsteknik
AUOALL0
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Uppbyggnad av, funktion och principer för olika typer av automatiserade system. Olika typer av risker i automatiska system inom valt område. Standarder och koncept som används vid arbete med automatiserade system inom valt område. Planering och genomförande av arbete i automatiserade system. Arbetsmiljö och säkerhet vid arbete med automatiserade system. Olika typer av scheman, ritningar och annan dokumentation över automatiserade system inom valt område. Tolkning av och metoder för framställning av dessa. Metoder för installation, programmering och driftsättning av automatiserade system inom valt område. Informationsteknik som arbetsmetod vid byggnation, drift och underhåll av automatiserade system inom valt område. Förebyggande och avhjälpande underhåll i automatiserade system inom valt område.
Datorstyrd produktion 1
DARDAT01S
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Programmering efter etablerade koder för valt programmeringssätt, manuellt och med programmeringsstöd samt med pc-baserade hjälpsystem. Simulering och testkörning av valda program. Iordningställande av vald datorstyrd utrustning för enklare bearbetning eller produktion. Tolkning av tillverkningsunderlag till styrsystem och överförande av dessa till aktuell utrustning. Tillverkning av produkter efter eget skapat program. Enklare felsökning och systematiskt underhåll. Föreskrifter för arbetsmiljö samt person- och maskinsäkerhet. Resultatkontroll samt justering av program och inställningar.
Avhjälpande underhåll 1
DRIAVH01
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Enklare avhjälpande underhåll på maskiner och utrustningar. Planering för och genomförande av avhjälpande underhåll med hjälp av ritningar, scheman och manualer. Föreskrifter om arbetsmiljö samt person- och maskinsäkerhet. Lagar och bestämmelser om till exempel lyftdon, tryckkärl, heta arbeten, kemikalier och gaser. Grundläggande underhållstekniska begrepp och parametrar. Grundläggande metoder och tekniker för felsökning och reparation. Maskinelement och deras användningsområden samt material och verktygslära. Momentdragning.
Låsinstallation
LAOLAS0
200
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Verktyg och maskiner för reparation, anpassning och installation av låstekniska system. Installation och montage av olika lås och beslag. Val av material och arbetsmetoder utifrån gällande kravspecifikationer. Inkoppling i förekommande styrcentral och driftsättning av elektromekaniska lås och slutbleck med kabelförläggning i och kring dörrmiljön. Montering, inkoppling och driftsättning av läsare och kodlås med kabelförläggning i samt anslutning i förekommande styrcentral. Montering av lås och behör avsedda för fönster och fönsterdörrar. Montering och injustering av olika typer av system för dörrstyrning. Montering av låskomponenter utifrån de mekaniska kodprinciperna. Tillämpning av regelverk för definierade skyddsklasser. Tillämpning av lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Tolkning, planering och genomförande utifrån ett arbetsunderlag. Service och underhåll av låstekniska system. Felsökning och avhjälpning av fel. Funktionskontroll i enlighet med låsteknisk specifikation. Förmåga att lösa låstekniska problem och hantera avvikelser. Dokumentation och rapportering. Riskbedömning av olika arbetsplatser och arbetsuppgifter, med hänsyn till uppdraget och kundens behov av säkerhet, samt förebyggande av person- och egendomsskador.
Låsteknik
LAOLAT0
200
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Olika typer av mekaniska och elektromekaniska lås och beslag, deras egenskaper, funktioner och användningsområden samt deras historiska utveckling. Mekaniska kodprinciper. Elektroniska kodbärare. Dörrstyrning med tillhörande utrustning, övervaknings- och styrsystem samt deras egenskaper, funktioner och användningsområden. Olika typer av förvaringsenheter, deras användningsområden, funktion och säkerhetsnivå. Metoder för att lägga ihop och lägga om lås enligt olika kodprinciper. Olika systemlåsningsprinciper. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Låsklasser och skyddsklasser samt bestämmelser för branddörrar, tillgänglighet och utrymning. Yrkesetiska regler. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetsplatser och arbetets utförande. Tolkning och upprättande av låsschema samt beräkning av låssystem. Rutiner för service och underhåll. Arbetsmiljö och säkerhet. Miljöval och miljöpåverkan.
Passersystem
LARPAS0
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Olika typer av passersystem, deras uppbyggnad och funktion. Centralutrustning i form av datorer och programvara och undercentraler som är grundläggande i ett passersystem. Dörrmiljön. Centralenhetens och platsutrustningens systemmässiga placering samt hur de knyts till varandra kommunikationsmässigt. Olika slags koder som kan lagras i kodmedier samt olika teknik som används i olika typer av kodmedier. Standarder och krav som styr en anläggnings utformning samt vilka kriterier som påverkar val och placering av system och komponenter. Upprättande av ljudförbindelse i passerkontrollsystem. Installation av passersystem med tillhörande komponenter. Projektering av passersystem med hänsyn till gällande regelverk samt med beaktande av risken för falska larm. Programmering av passersystem med hänsyn till objektstyp, användarfunktioner samt övriga krav. Olika typer av verktyg, instrument och övrig utrustning. Vanliga mätinstrument och hjälpmedel för felsökning. Metoder för felsökning och reparationer i passersystem.
Produktionskunskap 1
PRDPRO01
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Processen för hur en produktionsidé påverkar till exempel en produkts design, funktion och kvalitet. Hur förändringar när det till exempel gäller design, funktion och kvalitet påverkar befintlig produktion. Olika organisationsenheter, deras samarbete och hur de bildar en helhet och skapar ett sammanhang i industriteknisk produktion. Arbetsuppgifter och ansvarsområden inom produktionstekniska avdelningar och vilken funktion dessa fyller i företaget. Val av material, metod och teknik för såväl produktion som driftsäkerhet och underhåll för ett fungerande produktionsflöde och hållbar utveckling. Logistik i industriteknisk produktion, till exempel orderingång, råvaruinköp, produktionsplanering, personalfrågor, försäljning, marknadsföring och lagerföring. Produktionsekonomi, till exempel vilka intäkter och kostnader som finns för produktionen. Efterfrågans påverkan på produktionen. Samarbetets betydelse för en fungerande och lönsam tillverkning. Begrepp och uttryck som är lämpliga för ämnesområdet.
Produktutveckling 1
PRKPRK01
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Planering, konstruktion, design, tillverkning och presentation av en egen enkel prototyp eller egna enkla modeller. Faktorer som påverkar konstruktion av produkter, till exempel estetik, hållfasthet, funktion och kvalitetskrav. Normer, standarder och bestämmelser som gäller konstruktion, miljöhänsyn och säkerhet. Bestämmelser för aktuella produkter och material beträffande skydd, hälsa och säkerhet. Enkla och relevanta datorbaserade hjälpmedel. Grundläggande fakta om designprocesser och konstruktioner samt vedertagen terminologi. Råvarutillgångar, material och produkter ur ett historiskt perspektiv samt deras utvecklingspotential. Grundläggande materialegenskaper samt materialets betydelse för produkters kvalitet, tillverkning och destruktion, alternativt återvinning. Produkters ändamålsenlighet och samspelet mellan människa och artefakt. Kvalitetskrav som är förenade med användningen samt framtida underhåll i ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Presentation av idéer via till exempel bild, ritning, modell, skrift och tal samt analys och utvärdering av såväl egna som andras idéer.
Produktionsutrustning 1
PRUPRD01S
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Enklare hantering och vård av vald produktionsutrustning och kringutrustning, till exempel verktyg, maskiner, produktionsmoduler och styrteknisk utrustning, enligt gällande säkerhetsföreskrifter. Funktion och konstruktion hos enklare produktionsutrustning och kringutrustning. Grundläggande produktionsrelaterade arbetsmoment, till exempel bänkarbeten, enkla arbeten inom skärande bearbetning, sammanfogning av enkel plåtprodukt, användning av mätdon samt läsning och tydning av enkla ritningar. Heta arbeten. Dagligt underhåll av produktions- och kringutrustning. Relevanta mätningar, till exempel dimensioneringar, koncentrationer och toleranser, i samband med användande av utrustning. Vanligt förekommande användningsområden, metoder och tekniker för relevant produktionsutrustning och kringutrustning. Vanligt förekommande begrepp, för relevant industriteknisk produktionsutrustning och kringutrustning. Grundläggande symboler, beteckningar och märkningar.
Produktionsutrustning 2
PRUPRD02S
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Arbete med och vård av vald produktionsutrustning och kringutrustning, till exempel verktyg, maskiner, produktionsmoduler och styrteknisk utrustning, enligt gällande säkerhetsföreskrifter. Funktion och konstruktion hos relevant produktionsutrustning och kringutrustning. Enklare funktionskontroll och mätningar samt visst underhåll av produktionsutrustning och kringutrustning. Enklare dimensionering och tekniska beräkningar. Användningsområden för relevant produktionsutrustning och kringutrustning. Enklare begrepp, metoder och tekniker för industriteknisk produktionsutrustning och kringutrustning. Enklare teknisk beskrivning för produktionsutrustning och kringutrustning. Materialegenskaper och materialets betydelse för funktion och kvalitet hos produktionsutrustning och kringutrustning samt produkter. Mätning och dokumentation av kvalitet på utfört arbete.
Industritekniska processer 1
INUINU01
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Grundläggande övervakning, styrning och reglering av industritekniska processer samt tolkning av processcheman. Driftsäkerhet samt hur det enklare avhjälpande underhållet inverkar på industritekniska processer. Arbetsmiljöfrågor och säkerhetsföreskrifter. Definition av kvalitet och dess innebörd för industritekniska processer och produktionsresultat. Var i industritekniska processer som provtagningar görs samt tillvägagångssätt vid provtagningar. Råvaror eller materials förädling till färdiga produkter i den industritekniska processen. Uppbyggnad av, egenskaper hos, hantering av och hälsorisker med råvaror och färdiga produkter. Sammankoppling av produktionsutrustning till produktionslinjer, vilka de olika enheterna är och vad som händer i dem. Industritekniska processers påverkan på miljön. Åtgärder för att minimera miljöpåverkan. Kommunikation och samarbete mellan olika roller och funktioner inom den industritekniska processen, till exempel personalgrupper, leverantörer och kunder. Enklare begrepp inom ämnesområdet.
Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem
LARLAM0
100
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Uppbyggnad och funktion hos vanliga larm-, övervaknings- och säkerhetssystem. Risker vid installation av larm och säkerhetssystem. Försäkringsbolagens krav på installationer och installatörer. Planering och genomgång av ritningsunderlag inför installation av anläggningar för larm-, övervaknings- och säkerhetssystem. Krav på registrering och dokumentation av utfört arbete. Installation, driftsättning och provning av mindre anläggningar för inbrottslarm, brandlarm och passerkontroll. Installation, integrering, driftsättning och provning av mindre trådlösa system och enheter för larm och övervakning. Olika typer av verktyg, instrument och övrig utrustning. Vanliga mätinstrument och hjälpmedel för felsökning. Metoder för felsökning och reparationer i larm-, övervaknings- och säkerhetssystem.
Komvuxarbete inom yrkesområdet industiteknik
KVARIN
100
Summa 1500

Håll mig uppdaterad!

Lämna en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande event, starter och ansökningstillfällen. Observera att det här inte är en ansökan.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.