Plattsättare - praktisk yrkesutbildning via Kalmar kommun
Yrket som plattsättare är en viktig komponent inom byggbranschen och innebär att man arbetar med att installera olika typer av plattor, kakel och stenmaterial på olika ytor.
En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och fogarna ska härda på rätt sätt. De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används till stor del i det moderna byggandet.
Plattsättare kan arbeta på olika typer av arbetsplatser, inklusive bostäder, kommersiella byggnader, industriella anläggningar och offentliga byggnader som skolor och sjukhus. De arbetar både inomhus och utomhus beroende på projektets natur.
Arbetsmarknaden för plattsättare kan variera beroende på region och konjunktur. I områden med stark byggverksamhet och efterfrågan på renoveringar och nybyggnation finns det ofta möjligheter för plattsättare. Det är ett yrke som i allmänhet har en stabil efterfrågan eftersom plattor och kakel används i en mängd olika byggprojekt.
Körkort (B) är viktigt vid anställning.
Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling på en arbetsplats. Du måste själv söka anställning som lärling. Under din anställning får du lärlingslön enligt gällande avtal.
Kvalitetskrav BYN
Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd - BYN.
Längd
Utbildningslängd är beroende av dina förkunskaper men tar generellt 44 veckor.
Praktik
APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15 % av tiden men kan även vara mer.
Om yrkesutbildning till Plattsättare
I utbildningen ingår kurser inom Husbyggnad samt specialkurser inom plattsättning. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom murning, betong och snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom Plattsättning.
Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.
Yrkesbevis
Tiden efter grundutbildningen heter kvalificeringstid, under denna tid arbetar du som lärling på ett företag. För plattsättare är kvalificeringstiden 30 månader, därefter kan du ansöka om yrkesbevis.
Vad kostar utbildningen
Du betalar själv dina läromedel samt eventuella skyddskläder. Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Du kan ansöka om studiemedel (lån och bidrag) från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du gör din ansökan direkt på CSN:s webbplats www.csn.se. Har frågor om studiemedel kontakta CSN, telefon: 0771-276 000, måndag-fredag, kl. 08.00-16.30.
Vem kan söka?
Du som är folkbokförd i Kalmar, Mörbylånga eller Torsås kommun och har fyllt 20 år kan ansöka till denna yrkesutbildning via Kalmar kommun. Du ansöker via webbansökan på kommunens hemsida. Här finns mer information om hur du ansöker