Elektriker - praktisk yrkesutbildning via Kalmar kommun
Yrket som elektriker innebär att man arbetar med elektriska system, elinstallationer och elektrisk utrustning. Utbildningen är uppdelad i 2 delar. Under den andra delen väljer du inriktning installationselektriker eller industrielektriker.
Elektrikeryrket kräver en gedigen utbildning och utveckling av kompetens inom elektricitet och elinstallationer. Det är ett yrke som är avgörande för samhället, då elektricitet är en central komponent i vår moderna livsstil. Elektriker bidrar till att skapa och underhålla säkra och fungerande elektriska system överallt där elektricitet används.
Körkort (B) är en fördel.
Mål
Utbildningen till elektriker ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling på en arbetsplats. Efter avslutad utbildning måste själv söka anställning som lärling. Lärlingstiden är normalt 1 600 timmar för att ansöka om ECY-certifikatet.
Efter att ha jobbat som elektriker mellan ett till två år kan du även söka olika auktorisationer inom elbehörighet enligt de krav som finns från elsäkerhetsverket.
Om yrkesutbildning till Elektriker
Du läser på heltid hos Movant i Kalmar. Exempel på ämnen som du läser är elinstallation, motorstyrning och belysningsteknik. I sista delen av utbildningen väljer du inriktning, antingen industrielektriker eller installationselektriker. Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.
Kvalitetskrav
Utbildningen följer Skolverkets rekommendationer på utbildningsplan samt de kvalitetskrav som ställs av Elbranschens Centrala Yrkesnämnd - ECY.
Utbildningens längd
Utbildningens längd är beroende av dina förkunskaper men tar generellt ca 70 veckor.
Utbildningen är uppdelad i 2 delar:
Del 1: 700 poäng (30 veckor) - grundutbildning
Del 2: 900 poäng (40 veckor) - inriktning
Installationselektriker
Som installationselektriker har man ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Arbetet kan vara tungt t.ex. när man ska montera in kablar och elcentraler. Man arbetar både utomhus och inomhus. Säkerheten är viktig och kräver att som man är noggrann. Arbetet sker som regel i ett arbetslag.
Industrielektriker
Som industrielektriker arbetar man med att åtgärda elektriska och elektroniska fel på maskiner i en industri. Industriell tillverkning är ofta automatiserad, om det uppstår ett fel i anläggningen måste elektrikern snabbt rätta till detta för att undvika störningar i produktionen. Som elektriker på en industri jobbar man även med installation och reparation av annan elektronisk utrustning under drift.
Praktik
APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15 % av tiden men kan även vara mer.
ECY-certifikat
ECY-certifikatet är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning som branschen godkänt. ECY-certifikatet är yrkesbeviset för att kunna jobba självständigt och elsäkert. Vill du jobba i ett annat nordiskt land efterfrågas ECY-certifikat.
För att få certifikat efter din tid som lärling på ett företag kräver branschen även att du har godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, Matematik 1a, Engelska 5 – eller motsvarande. Detta har du även möjlighet att läsa in efter dina studier hos oss. Det krävs även ett godkänt Gymnasiearbete.
Vad kostar utbildningen
Du betalar själv dina läromedel samt eventuella skyddskläder. Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Du kan ansöka om studiemedel (lån och bidrag) från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du gör din ansökan direkt på CSN:s webbplats www.csn.se. Har frågor om studiemedel kontakta CSN, telefon: 0771-276 000, måndag-fredag, kl. 08.00-16.30.
Vem kan söka?
Du som är folkbokförd i Kalmar, Mörbylånga eller Torsås kommun och har fyllt 20 år kan ansöka till denna yrkesutbildning via Kalmar kommun. Du ansöker via webbansökan på kommunens hemsida. Här finns mer information om hur du ansöker