Från byggplats till klassrum      

Lars Bengtsson är bygglärare vid Movant i Jönköping. Efter en arbetsskada hittade han till Movant och har lärt eleverna allt han kan sedan 2020. Med en tidigare yrkeserfarenhet som byggnadsarbetare och arbetsledare inom byggsektorn, har Lars en gedigen erfarenhet inom byggbranschen.

- Jag anslöt mig till Movant år 2020 efter att ha skadat mig, vilket hindrade mig från att fortsätta arbeta på byggprojekt. Jag kom i kontakt med Galaxen som stödjer skadade eller utslitna byggnadsarbetare genom att hitta anpassade arbetsmöjligheter. Därför passade det bra för mig att bli lärare på Movant, ett val jag är glad över att jag gjorde idag! 

Lars har nu arbetat som lärare vid Movant i några år, och vid frågan om hur hans resa varit, strålar hans ögon av värme. Att föra sin erfarenhet som byggnadsarbetare och arbetsledare till klassrummet visade sig vara både givande och meningsfullt. 

- Det finns inte en enorm skillnad mellan att vara arbetsledare och att vara lärare. Båda rollerna drar nytta av den långa erfarenhet jag har inom byggsektorn. Kunskapen jag samlat på mig under åren är användbar oavsett om jag leder arbeten eller lär ut. 

Han berättar mer om lärandet och delar med sig av det han anser är mest givande. 

- En av de mest tillfredsställande aspekterna är att hjälpa elever att förstå byggprocessen och se deras utveckling inom ämnet. Att se eleverna växa och få en förståelse för byggande är väldigt givande.  

För dem som överväger att sadla om till lärare och söka till Movant har Lars inget annat än lovord. 

- Att vara lärare är både givande och roligt. Det är fantastiskt att kunna dela med sig av sina kunskaper och det finns en bra gemenskap med kollegorna, speciellt här i Movant Jönköping. 

Lars går in på hur möjligheten till jobb ser ut efter avslutad utbildning. När vi talar om framtiden är han optimistisk trots de nuvarande utmaningarna. 

- För närvarande befinner vi oss i en konjunkturdipp, men det kommer att vända. Det finns fortfarande efterfrågan på skickliga hantverkare, så det finns definitivt jobb även framöver. 

Har du precis som Lars arbetat länge inom byggbranschen och vill sadla om till lärare? Se vad vi har för lediga tjänster ute och ansök här: https://movant.se/lediga-jobb/