Henrik om jobbet: jag skulle ha blivit lärare för länge sedan! 

Henrik Toft Knudsen hade arbetat länge som servicetekniker inom automation och installation när sambon en dag tipsade om ett jobb som yrkeslärare vid Movant i Helsingborg.

Först var jag tveksam, men när jag läste jobbannonsen kände jag att detta verkligen var något jag ville satsa på. Hade jag vetat hur intressant det här yrket är, hade jag blivit lärare för länge sedan, säger Henrik som undervisar vid programmet Installationselektriker.    

Det har bara gått ett halvår sedan Henrik började undervisa och trots att han aldrig hade arbetat som lärare förut, visade det sig att hade många andra erfarenheter som var användbara i lärarjobbet.  

Jag hade redan en viss vana av att undervisa. Jag har till exempel varit ledare för valpkurser och spårningskurser för hundägare och har examinerat personer som ska ta jägarexamen. Det var därför min sambo tyckte att jag skulle passa för jobbet, berättar han.  

Henriks tidigare uppdrag som samordnare, projektledare och handledare för praktikanter och lärlingar har dessutom gett honom en människokännedom som bland annat hjälper honom att individanpassa utbildningen.  

Dels vet jag vad branschen förväntar sig av eleverna och jag kan styra undervisningen mot de saker som jag vet är allra viktigast – det som måste sitta i ryggmärgen. Dels har jag har träffat så många människor genom åren så jag har lärt mig att läsa av och förstå vad olika människor behöver. Jag kan snabbt se vilken kunskapsnivå varje person ligger på, vad eleven redan kan och vad hon eller han behöver arbeta mer med. I mitt tidigare arbetsliv har jag också lärt mig att känna igen tecken på psykisk ohälsa vilket är någonting som jag tar med mig in i skolans värld, säger Henrik.    

Henrik är medveten om att många av eleverna kommer från en trasslig bakgrund och att några behöver extra stöd.  

Vi lärare hjälps åt, och gör allt för att eleven ska lyckas. Vi förbereder eleverna HELA VÄGEN. Vi bygger deras kunskap från grunden och jobbar oss uppåt tills de når en mycket hög kunskapsnivå. Många är osäkra på sig själva när de börjar sin utbildning och tror att det kommer att bli jättesvårt. Då är det extra roligt att se dem klara det till slut!  

Och de flesta av Henriks elever lyckas verkligen få en lärlingsanställning. Henrik uppskattar att cirka 70-80% av eleverna får jobb inom 90 dagar efter att de har avslutat utbildningen. Några väljer att plugga vidare.  Eleverna är generellt jättenöjda med utbildningen. De märker framför allt när de kommer ut på praktik hur mycket de faktiskt kan.  

När Henrik har arbetat i två år kommer han att ta nästa steg i karriären: att utbilda sig till legitimerad yrkeslärare. Movant och Karlstads universitet har ett samarbete där medarbetare erbjuds att få läsa in examen parallellt med jobb. 

Det bästa med att vara yrkeslärare är att se hur glada och stolta eleverna blir när de lyckas! Det känns verkligen bra att göra skillnad för människor och att hjälpa människor nå sina mål. Dessutom är lärarjobbet väldigt varierande. Ingen dag är den andra lik och varje dag bjuder på nya utmaningar, säger Henrik.  

Har du också lång erfarenhet av att arbeta som elektriker och vill dela med dig av dina kunskaper? Just nu söker vi yrkeslärare till utbildningen Installationselektriker i Kalmar och i Borås.  Här kan du läsa mer och lämna in din ansökan: www.movant.se/lediga-jobb