Från prefabmontör till snickare    

Christina Palm gick från att vara montör för prefabmoduler till att följa sitt intresse och studera till byggnadsträarbetare vid Movant i Jönköping. Hon vill bidra till branschen på ett meningsfullt sätt och inspirera andra till att välja ett yrke inom snickeri.

Efter två år som montör började Christina känna en stark längtan efter att utveckla sina snickarkunskaper och uppleva hantverket på en djupare nivå. Med en far som varit snickare hela hennes liv växte hennes intresse för snickeri, och efter att ha utforskat olika möjligheter hittade hon rätt.  

- Mitt förra jobb var som montör på ett företag som byggde prefabmoduler i fabrik som skickas ut till byggarbetsplatsen. Jag valde sedan att följa mitt intresse för snickeri, och började studera till snickare. Ett val jag är väldigt glad över att jag tog idag! 

Christinas mål är tydligt: att bli en framgångsrik snickare och bidra till branschen på ett meningsfullt sätt. Med en önskan om att vara del av ett mindre företag, men också öppen för en större anläggning, är hon flexibel med vart hon hamnar.  

- Snickeriyrket är väldigt tillfredsställande på ett sätt. Du har en idé i huvudet som sedan står framför dig, som du har skapat helt själv. Det ger en otrolig stolthetskänsla att man har skapat något med sina egna händer! Något som sedan kan bidra till en bättre livskvalitet för någon annan.  

Under sin pågående utbildning på Movant i Jönköping har Christina inte bara fördjupat sina praktiska färdigheter utan även engagerat sig i, något som hon beskriver som, ett roligt och utvecklande projekt. Tillsammans med en klasskompis och stödd av en lärare, har hon varit delaktig i att bygga och utveckla ett helt nytt klassrum.  

- Vi har fått väldigt mycket frihet under ansvar med detta projekt. Den kreativa processen och friheten att utforska olika sätt att bygga på har varit väldigt lärorikt. Vi har bland annat fått bygga takstolar och lägga tak, vilket är helt nytt för mig. Jag känner att jag fått ut och lärt mig mycket genom att bygga och snickra på plats.  

Miljöfokuset är stort under utbildningen, något Christina uppskattar. 

- Man lär sig att vi inte bara kan använda vilket material som helst utan måste tänka på vilken påverkan det har. Är materialet säkert, går det att återanvända och kan vi återvinna det. Jag känner att jag får en mycket större insyn i miljöaspekterna inom yrket genom utbildningen. 

Med en passion för sitt arbete och en önskan att inspirera andra, rekommenderar Christina utbildningen till andra som är nyfikna. Hon känner att det är viktigt att bryta ned stereotyper och få in fler kvinnor, som är intresserade av estetik och att snickra, i yrket.  

- Snickeri är ett yrke som är tillgängligt för alla, oavsett kön. Arbetsplatsen utvecklas och är mer inkluderande, engagemanget att vilja göra jobbet väl är det som räknas.  

Nyfiken på utbildningen till byggnadsträarbetare på Movant? Läs mer här: https://movant.se/utbildningar/byggnadstraarbetare/