Lastbilsmekaniker

Är du intresserad av att jobba som lastbilsmekaniker och vill arbeta med kraftfulla motorer, modern teknik och den senaste elektroniken? Då är den här praktiska utbildningen något för dig. Som lastbilsmekaniker kommer du att utföra reparationer, service och felsökning på tunga fordon. Arbetet kräver att du har kunskaper inom mekanik, elektronik och IT. Stora företag inom lastbilsbranschen har ofta egna verkstäder, men du kan även jobba på större åkerier och trafikföretag. Efter avslutad utbildning blir du en eftertraktad lastbilsmekaniker med goda jobbchanser.

Mål 

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som lastbilsmekaniker. Efter utbildningen kan du söka anställning på ett företag. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd - MYN.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

Branschens egna krav

En rekommendation är att ha godkänt i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1 innan yrkesutbildningen påbörjas.

Körkort (B) är en fördel

Utbildningens längd 

Utbildningens längd är beroende av dina förkunskaper men tar generellt ett år.

Utbildningens innehåll

Du studerar på heltid på plats hos Movant i Halmstad. I utbildningen ingår kurser inom fordonsteknik, reparationer av personbilar samt lättare transportfordon samt maskin-och lastbilsteknik. Du får lära dig demontering och montering av bilens olika delar, utföra service, byta bromsar samt få fördjupad kunskap om bilens huvudkomponenter. Du får även lära dig om elsystemets uppbyggnad och genomföra enklare felsökning. Under utbildningen varvar du teori med mycket praktisk övning i skolans verkstadslokal. 

APL (praktik)

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Säkerhetsutbildningar

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer. Resor till och från skolan bekostar du själv.

Studiemedel

Du kan ansöka om studiemedel (lån och bidrag) från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du gör din ansökan direkt på CSN:s webbplats www.csn.se. Har frågor om studiemedel kontakta CSN, telefon: 0771-276 000, måndag-fredag, kl. 08.00-16.30.

Vem kan söka?  

Du kan börja studera vuxenutbildning (Komvux) från och med 1 juli det år du fyller 20 år. För att vara behörig ska du sakna de kunskaper som utbildningen ska ge och ha förutsättningar att klara utbildningen.

Är du folkbokförd i Halmstad kommun ansöker du via webbansökan Halmstad kommun. Se länk ovan.

Denna yrkesutbildning kan även sökas av dig som är folkbokförd i Laholm, Hylte, Falkenberg eller Varberg (samverkan region Halland).

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Fyll gärna i en intresseanmälan med dina frågor.

Snabba fakta

Utbildningstyp Komvux - gymnasial yrkesutbildning

Studieort(er) Halmstad

Studiestart Fyra starter per år: jan, mars, aug, okt

Poäng 1600

Omfattning 52 veckor

Förkunskaper Godkänt i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1

Studieform Klassrum

Studietakt Heltid

Studietid Dagtid

Under de senaste decennierna har mekanikeryrket genomgått en förvandling där kvinnor tar allt större plats. Traditionellt har detta yrke dominerats av män, men nu ser vi en ökad närvaro av skickliga kvinnor som inte bara väljer att utbilda sig till fordonsmekaniker, utan också trivs och utmärker sig inom branschen. 

Källa: Atterviks

Fem myter om yrket

Myt: Lastbilsmekaniker är ett smutsigt yrke.
Verklighet: Moderna verkstäder är rena, ljusa och rymliga. Arbetet handlar mycket om att felsöka och analysera med hjälp av datorer.

Myt: Det är tungt att jobba som lastbilsmekaniker.
Verklighet: Arbetet är idag mer tekniskt än fysiskt. Mycket av jobbet görs med hjälp av datorer och mjukvara, och framtiden handlar ännu mer om el och elektronik.

Myt: Man blir ensam kvinna på jobbet.
Verklighet: Fler kvinnor anställs i branschen och det finns en stor efterfrågan på jämställda verkstäder. Många kunder är också kvinnor.

Myt: Lönerna och förmånerna är dåliga.
Verklighet: Lastbilsmekaniker är ett framtidsyrke med goda jobbchanser. Lönemässigt kan en erfaren mekaniker tjäna lika bra som en förskollärare, men utan studielån.

Myt: Det är svårt att utbilda sig till lastbilsmekaniker.
Verklighet: Du behöver bara ha gymnasiekompetens. Det viktigaste är ett intresse för teknik och motorer, samt att du gillar att felsöka och analysera.

Kurslista Lastbilsmekaniker Halmstad

Kurser och poäng

1600
Kurs
Poäng
Fordons- och transportbranchens villkor och arbetsområden
200
Yrken inom branscherna, olika verksamhetsområden och branschernas förutsättningar och villkor. Branschernas historia, utveckling och framtid. Branschernas roll i samhället och branschernas miljöansvar, till exempel alternativa bränslen, krav på återvinning och miljöanpassad körstil. Villkor för anställning och företagande inom branscherna. Kontroll av fordon samt enklare underhåll, till exempel hantering och laddning av batterier, påfyllning av vätskor och hjulbyte. Informationssystem och manualer som medföljer ett fordon. Säkerhet i samband med arbetet, till exempel brand och hjärt-lungräddning. Yrkesetik, kundbemötande, kommunikation och sambandet mellan människa och maskin. Lagar och andra bestämmelser som reglerar arbetet inom branscherna. Regler i trafiken. Faktorer som påverkar människans beteende i trafiken och hur olika beteenden påverkar trafiksäkerheten, inklusive riskfaktorer i trafiken.
Personbilar – basteknik
100
Olika personbilars och lätta transportfordons uppbyggnad och funktion i förhållande till deras användningsområden. Funktionsprinciper för huvudkomponenter och deras styrsystem samt hur dessa huvudkomponenter och styrsystem samverkar med varandra. Metoder för och genomförande av underhåll samt funktions- och säkerhetskontroll. Konsekvenser av eftersatt underhåll beträffande ekonomi, driftstörningar och trafiksäkerhet. Metoder för och genomförande av felsökning och reparationer av enklare fel i samband med funktions- och säkerhetskontroller. Metoder för användning av verktyg och utrustning samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar, scheman och övrig teknisk information på svenska och engelska. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och laborativa uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Tekniska begrepp och uttryck när det gäller fordonens huvudkomponenter och styrsystem.
Personbilar – service och underhåll 1
100
Rutiner för tillsyn, service och underhåll. Tillsyn och service samt byte av servicedelar. Vård och underhåll, till exempel tvätt av motor och karosseri. Oljor och vätskor, deras olika viskositet och kvalitetsbeteckningar samt användningsområden. Startbatteriets funktion och underhåll samt starthjälp av olika fordon. Användning av verktyg och utrustning i samband med service och underhåll. Användning av diagnosutrustning för kontroll av felkoder i samband med service och underhåll. Service- och tillsynsprotokoll samt arbetsinstruktioner, servicelitteratur, scheman och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska. Administrativa verkstadsfunktioner anpassade för fordonsbranschen. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Tekniska begrepp på svenska och engelska. Kundbemötande och språklig kommunikation i samband med praktiska tillsyns-, service- och underhållssituationer.
Personbilar – service och underhåll 2
100
Service, underhåll och tillsyn utifrån fordonstillverkares anvisningar, bland annat basservice, periodisk service och utökad service. Klimatsystemets komponenter och funktion. Metoder för samt genomförande av felsökning, tömning och fyllning av klimatsystem. Administrativa verkstadsfunktioner, bland annat bokning, arbetsorder och prisuppgift till kund. Användning av diagnosutrustning i samband med service och underhållsåtgärder. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska i samband med service och underhåll. Miljöskydd och arbetsmiljö i samband med arbeten på klimatsystem. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Kundbemötande och yrkesmässigt språk i samband med praktiska service- och underhållssituationer.
Personbilar – chassi och bromsar
100
Olika framvagnar, bakvagnar och fjädringar samt deras grundläggande konstruktion, funktion och komponenter. Olika elektriska, elektrohydrauliska och hydrauliska styrinrättningar samt deras grundläggande konstruktion, funktion och komponenter. Olika bromssystem, samt deras grundläggande konstruktion, funktion och komponenter. Metoder för och genomförande av felsökning och reparationer av chassi- och bromskomponenter. Metoder för demontering, montering och justering av komponenter i samband med reparationer. Metoder för och genomförande av funktionskontroll, mätning och justering av olika bromssystem samt hjul-, fram-, och bakvagnsinställningar. Användning av specialverktyg, verktyg och utrustning på ett kvalitetsmässigt sätt samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar och krav samt scheman och övrig teknisk information på svenska och engelska. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Yrkesmässigt språk, kommunikation och målgruppsanpassning.
Studieteknik
100
Lastbilar och mobila maskiner – basteknik
100
Olika lastbilars och mobila maskiners uppbyggnad och funktion i förhållande till deras användningsområden. Funktionsprinciper för huvudkomponenter och deras styrsystem samt hur dessa huvudkomponenter och styrsystem samverkar med varandra, däribland elektriska, hydrauliska och pneumatiska fordonssystem. Metoder för och genomförande av underhåll samt funktions- och säkerhetskontroll. Metoder för och genomförande av smörjning och vård av lastbilar och mobila maskiner. Konsekvenser av eftersatt underhåll beträffande ekonomi, driftstörningar och trafiksäkerhet. Metoder för och genomförande av felsökning och reparationer av enklare fel i samband med funktions- och säkerhetskontroll. Metoder för användning av verktyg och utrustning samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar, scheman och övrig teknisk information på svenska och engelska. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och laborativa uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Tekniska begrepp och uttryck när det gäller fordonens huvudkomponenter och styrsystem.
Lastbilar och mobila maskiner – service och underhåll 1
100
Rutiner för tillsyn, service och underhåll. Tillsyn och service samt byte av servicedelar. Vård och underhåll, till exempel tvätt av motor, chassi och karosseri. Oljor och vätskor, deras olika viskositet och kvalitetsbeteckningar samt användningsområden. Startbatteriets funktion och underhåll samt starthjälp av olika fordon. Metoder för användning samt användning av gas- och MAG-svetsutrustning. Användning av verktyg och utrustning i samband med service och underhåll. Användning av diagnosutrustning för kontroll av felkoder i samband med service och underhåll. Service- och tillsynsprotokoll samt arbetsinstruktioner, servicelitteratur, scheman och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska. Administrativa verkstadsfunktioner anpassade för fordonsbranschen. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Tekniska begrepp på svenska och engelska. Kundbemötande och språklig kommunikation i samband med praktiska tillsyns-, service- och underhållssituationer.
Lastbilar och mobila maskiner – service och underhåll 2
100
Service, underhåll och tillsyn utifrån fordonstillverkares anvisningar, bland annat basservice, periodisk service och utökad service. Klimatsystemets komponenter och dess funktion. Metoder för samt genomförande av felsökning, tömning och fyllning av klimatsystem. Användning av diagnosutrustning i samband med service och underhållsåtgärder. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska i samband med service och underhåll. Administrativa verkstadsfunktioner, bland annat bokning, arbetsorder och prisuppgift till kund. Miljöskydd och arbetsmiljö i samband med arbete på klimatsystem. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Kundbemötande och yrkesmässigt språk i samband med praktiska service- och underhållssituationer.
Lastbilar och mobila maskiner – förbränningsmotorer
200
Olika förbränningsmotorer, deras konstruktion och funktion samt system och komponenter. Olika bränslesystem, deras konstruktion och funktion samt system och komponenter. Bränslevärmare, deras konstruktion och funktion samt system och komponenter. Avgasreningssystem, deras konstruktion och funktion samt system och komponenter. EURO-krav för avgasutsläpp för lastbilar och mobila maskiner. Olika typer av bränslen som används i förbränningsmotorer, avgaser och deras påverkan på miljön. Metoder för och genomförande av felsökning, diagnostisering och reparationer av förbränningsmotorer och deras system och komponenter utifrån fordonstillverkares krav. Metoder för användning samt användning av specialverktyg på ett kvalitetsmässigt sätt samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar, scheman och teknisk information på svenska och engelska. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Yrkesmässigt språk, kommunikation och målgruppsanpassning.
Lastbilar och mobila maskiner – verkstad och elteknik
100
Mobil och fast verkstadsutrustning, deras olika användningsområden samt metoder för och genomförande av funktions- och säkerhetskontroll av dessa. Ergonomiska arbetsmetoder och riskbedömningar, till exempel vid olika lyft- och arbetsställningar samt vid användning av fordonslyftar som är inrättade för lastbilar eller mobila maskiner. Brandredskap, nödstopp, utrymningsvägar och brandceller. Metoder som tillämpas för struktur, ordning och effektiv arbetsmiljö på arbetsplatsen. Metoder för och hantering av farliga ämnen på ett säkert och miljövänligt sätt, däribland vätskor, oljor, gaser och tryckkärl. Kostnader för drift och underhåll av fordonsverkstadens lokaler och utrustning samt konsekvenser av driftsstörning och bristande underhåll. Metoder för användning av hand- och specialverktyg, branschanpassade mätinstrument och diagnosutrustningar samt användning, underhåll och kalibrering av dessa. Grundläggande el-, digital- och mätteknik i simulerad miljö samt kommunikationsprinciper, bland annat CAN bus, LIN och MOST. Elscheman, deras uppbyggnad och olika symboler samt vanligt förekommande elektriska komponenter i fordon, bland annat batteri, kablage, kontaktdon, givare, sensorer och styrenheter. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Brandförebyggande åtgärder och åtgärd vid brand. Lagar och andra bestämmelser som reglerar arbetet i en fordonsverkstad. Arbete med problemlösning och laborativa uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Tekniska begrepp och uttryck när det gäller utrustning och verktyg samt olika arbetsprocesser inom fordonsverkstaden.
Lastbilar – chassi och bromsar
200
Olika lastbilars chassikonstruktioner samt deras olika användningsområden. Olika axlar, axelkombinationer och fjädringar samt deras grundläggande konstruktion, funktion och komponenter. Olika elektrohydrauliska och hydrauliska styrinrättningar samt deras grundläggande konstruktion, funktion och komponenter. Olika hjul- och hjälpbromssystem samt deras grundläggande konstruktion, funktion och komponenter. Metoder för och genomförande av felsökning, demontering, montering och reparationer av olika fjädringskomponenter samt kalibrering av automatisk nivåreglering. Metoder för och genomförande av felsökning, demontering, montering och reparationer av olika hjul- och hjälpbromssystem och deras olika komponenter. Metoder för och genomförande av funktionskontroll och justering av olika hjul- och hjälpbromssystem. Metoder för och genomförande av axel- och hjulvinkelmätning samt justering av axlar. Utrustning och specialverktyg för olika typer av felsökning, funktionskontroller, justering och reparationer av chassikomponenter, hjul- och hjälpbromssystem. Användning av verktyg och utrustning på ett kvalitetsmässigt sätt samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar och krav samt scheman och övrig teknisk information på svenska och engelska. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Yrkesmässigt språk, kommunikation och målgruppsanpassning.
Lastbilar – kraftöverföring
100
Olika kraftöverföringar samt deras uppbyggnad, komponenter och manöversystem. Olika automatväxellådor och manuella växellådor, deras grundkonstruktion och funktion samt deras olika komponenter. Olika elektrohydrauliska och tryckluftsstyrda manöversystem samt deras uppbyggnad och komponenter. Olika tillsatsbromsar och kraftuttag samt deras uppbyggnad och komponenter. Olika centralväxlar, navreduktioner och drivaxlar samt deras uppbyggnad och komponenter. Olika kopplingar samt elektroniska styrsystem för automatisk koppling. Metoder och utrustning för samt genomförande av funktionskontroll och felsökning av olika kraftöverföringar samt deras komponenter och kringutrustningar. Metoder och utrustning för samt genomförande av demontering, reparationer och efterkontroll av olika huvudkomponenter, bland annat koppling, drivknutar, lager och tätningar. Användning av specialverktyg, verktyg och utrustning på ett kvalitetsmässigt sätt samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar och krav samt scheman och övrig teknisk information på svenska och engelska. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Yrkesmässigt språk, kommunikation och målgruppsanpassning.
Summa 1600

Håll mig uppdaterad!

Fyll i dina kontaktuppgifter så håller vi dig uppdaterad om kommande event, studiestarter och ansökningstillfällen. OBS! Detta är inte en ansökan till utbildningen.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.