Tre saker vi tar med oss från Sila snackets föreläsning för Movants ledare

Vi tror att människor har bäst förutsättningar att nå sina mål i en välkomnande miljö där vi ifrågasätter inbyggda system och jargonger. Charlie Klang föreläste för Movants ledare om hur vi genom att Sila snacket tar hand om varandra och skapar trygga platser att växa på, både i sin yrkesroll och som människa. Här är tre (även om vi hade kunnat skriva en roman…) konkreta saker vi tar med oss från föreläsningen:

Ibland sårar man utan att mena det

Alla gör fel ibland och det är sällan det finns bakomliggande onda avsikter. Därför är det viktigt att ifrågasätta HUR vi pratar med varandra och vilka ”sanningar” vi upprepar, både i det tysta och uttryckligen. Om vi vågar reflektera över våra egna uttalanden blir det enklare att agera och hjälpa varandra när det blivit fel. Då skapar vi en trygg grund där man kan säga till när man blivit illa berörd eller ledsen och även kunna be om eller ta en ursäkt och stötta åt båda hållen

Man vet aldrig vem som inte tycker skämtet är kul

Förhoppningsvis skrattar vi oftast för att något är roligt. Men ibland skrattar vi för att vi är nervösa, vill passa in, inte vill skapa dålig stämning eller för att andra skrattar. Vår drift som människor är att passa in i gruppen. Det kan också gälla trots att man inte mår bra av en exempelvis ”rå men hjärtlig” jargong. Att dra slutsatsen att ett skämt är roligt för att ”alla skrattar” behöver inte stämma utan kan lika gärna bero på att ingen vågar säga ifrån.

Vi vill hitta lösningar, inte problem

Orsaker till jargonger, arbetsklimat och värderingar kan vara svårt att konkretisera. Därför behöver vi skapa trygga utrymmen att diskutera, förstå, fråga och våga göra fel för att hitta ett klimat vi trivs i. Det finns ingen funktion i att trampa på någon som gjort fel utan det är bättre att hjälpas åt att hitta rätt igen genom att #SilaSnacket.

Sila snacket är ett initiativ som verkar för att alla ska må bra på sina arbetsplats, läs mer på www.silasnacket.se .