Väg- och anläggningsarbetare | Göteborg
Arbetsmarknadsutbildning - en snabb väg till jobb inom byggbranschen!
En väg- och anläggningsarbetare bygger och underhåller vägar, broar och andra anläggningar. De lägger rör och kablar, skapar stabila grunder och fixar utemiljöer. Jobbet innebär att arbeta både med stora maskiner och handverktyg, ofta utomhus. Perfekt för dig som gillar praktiskt arbete och vill se tydliga resultat av det du gör.rn
Väg- och anläggningsarbetare arbetsmarknadsutbildning kombinerar teori och praktik, där fokus ligger på de praktiska momenten. Under utbildningen får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, mätningstenik, avvägningsteknik och hållbart byggande. Du får även prova på praktiska övningar inom till exempel stensättning, schaktning, fyllning, packning samt körning och manövrering av mobila arbetsmaskiner.
Förkunskaper
Så goda kunskaper i svenska språket att man kan tillgodogöra sig yrkesutbildningen och kunna arbeta och bli anställningsbar inom branschområdet/yrket.
Branschrekommendation
Väg- och anläggningsarbetare arbetsmarknadsutbildning Göteborg - fyra moduler
De förberedande delarna i utbildningen består av tre moduler. Hur många förberedande moduler du behöver gå beror på dina tidigare kunskaper och hur nära du är arbetsmarknaden. Om du saknar erfarenhet och kunskap kan du behöva gå alla tre steg. Om du däremot redan har viss erfarenhet och har genomgått en validering kan du gå direkt vidare till en yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.
- Orientering – Introduktion till bygg- och anläggningsbranschen (ca 4 veckor)
- Test och kartläggning – Bedömning av kunskaper och förutsättningar (ca 3 veckor)
- Bygg- och anläggning 1 & 2 – Grundläggande yrkesutbildning (ca 8 veckor)
- Yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning – Praktisk utbildning mot anställning (ca 43 veckor)
Upplägg
Du studerar på heltid på plats hos Movant. Under utbildningen får du lära dig grunderna i bygg och anläggning samt anläggningsarbetet. Du får teoretiska kunskaper i ritningsläsning, mätnings- och avvägningsteknik samt praktisk träning för exempelvis schaktning, stensättning och körning och manövrering av mobila arbetsmaskiner. Utbildningen kombinerar teori och praktik, där fokus ligger på de praktiska momenten. En stor del av tiden tillbringar du i skolans verkstadsmiljö, där du arbetar med uppgifter som förbereder dig för arbetslivet.
Få värdefull erfarenhet genom APL
Under utbildningen får du chansen att praktiskt träna dina färdigheter genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Här får du arbeta ute på en riktig arbetsplats och använda det du lärt dig i skolan. APL är en viktig del av utbildningen och ger dig både yrkeserfarenhet och en fot in på arbetsmarknaden – många får jobb efter en väl genomförd praktik!
APL-planen anpassas individuellt. Vissa gör flera kortare perioder under utbildningen, medan andra har en längre praktik mot slutet. Oavsett upplägg får du möjlighet att träna på de moment du har lärt dig och utveckla dina kunskaper i en verklig arbetsmiljö.
Målet med APL är att du ska få mycket praktisk träning, knyta värdefulla kontakter och öka dina chanser till jobb. Därför samarbetar vi med företag som har rekryteringsbehov.
Säkerhetsutbildningar – en viktig del av din utbildning
Under utbildningen får du genomgå flera viktiga säkerhetsutbildningar som gör dig redo för arbetslivet. Dina certifikat registreras automatiskt i ID06, ett system som samlar godkända säkerhetsutbildningar och visar din behörighet på arbetsplatser. Du får utbildning inom:
- Brandfarliga Arbeten/Heta arbeten
- HLR (Hjärt och lungräddning), Första hjälpen och Krisstöd
- Safe Construction Training
- Säkra lyft
- Trafikverkets kompetenskrav - Steg 1
Genom att gå dessa utbildningar får du den säkerhetskompetens som krävs inom bygg- och anläggningsbranschen, vilket gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Utbildningsintyg
När du har genomfört din yrkesutbildning får du ett utbildningsintyg som visar vilka kunskaper du har fått under utbildningen. Det gäller både om du slutfört hela utbildningen eller om du har genomfört delar av den.
Om yrket
Som väg- och anläggningsarbetare bygger och underhåller du vägar, broar och andra viktiga anläggningar. Du kan också lägga rör och kablar samt skapar stabila grunder för byggnader och utemiljöer. För att trivas i yrket är det bra att vara noggrann, praktiskt lagd och gilla att arbeta utomhus. Att kunna samarbeta och lösa problem är också viktiga egenskaper.
Typiska arbetsplatser kan
- Vägbyggen – Stora och små vägar, motorvägar och gång- och cykelvägar.
- Byggarbetsplatser – Där de förbereder marken inför byggnation av hus, broar eller järnvägar.
- Parker och utemiljöer – För att anlägga gångstråk, torg och grönområden.
Jobbmöjligheter
Det finns goda jobbmöjligheter eftersom Sverige ständigt behöver nya vägar, ledningar och infrastruktur – ett yrke med både trygghet och framtidspotential.
Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?
Utbildningen vänder sig till dig som är inskriven på Arbetsförmedlingen samt är eller riskerar arbetslöshet. Du kan delta om du är minst 25 år och är eller riskerar att bli arbetslös samt söker arbete genom Arbetsförmedlingen.
För följande grupper kan undantag från kravet på 25 år göras:
- Unga med funktionsnedsättning
- Unga som deltar i etableringsuppdraget eller etableringsprogrammet.
- Övriga ungdomar som har fyllt 18 år och som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Jag är intresserad - vad är nästa steg?
Börja med att komma på ett studiebesök
På studiebesöket får du mer information om yrket och utbildningens upplägg samt eventuella förkunskaper som du behöver. Du får även möjlighet att ställa frågor om utbildningen och yrket.
Vad händer efter studiebesöket?
Du kontaktar handläggaren på Arbetsförmedlingen om att du är intresserad av utbildningen. Sedan är det Arbetsförmedlingen som bedömer och fattar beslut om en arbetsmarknadsutbildning är aktuell för dig.