Träarbetare | Göteborg

Arbetsmarknadsutbildning - en snabb väg till jobb inom byggbranschen!

Vill du ha ett praktiskt jobb där du bygger framtidens bostäder och lokaler? Som snickare får du arbeta med händerna, skapa något varaktigt och ha goda möjligheter till jobb direkt efter utbildningen. Med vår arbetsmarknadsutbildning får du rätt kunskaper för att snabbt komma ut i arbetslivet. Ta chansen – din nya karriär börjar här!

Träarbetare arbetsmarknadsutbildning kombinerar teori och praktik, där fokus ligger på de praktiska momenten. Under utbildningen lär du dig grunderna inom bygg och anläggning, med kurser i husbyggnad och specialisering inom snickeri.

Förkunskaper

Så goda kunskaper i svenska språket att man kan tillgodogöra sig yrkesutbildningen och kunna arbeta och bli anställningsbar inom branschområdet/yrket.

Branschrekommendation

Körkortsbehörighet B

Träarbetare arbetsmarknadsutbildning - fyra moduler

De förberedande delarna i utbildningen består av tre moduler. Hur många förberedande moduler du behöver gå beror på dina tidigare kunskaper och hur nära du är arbetsmarknaden. Om du saknar erfarenhet och kunskap kan du behöva gå alla tre steg. Om du däremot redan har viss erfarenhet och har genomgått en validering kan du gå direkt vidare till en yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.

  1. Orientering – Introduktion till bygg- och anläggningsbranschen (ca 4 veckor)
  2. Test och kartläggning – Bedömning av kunskaper och förutsättningar (ca 3 veckor)
  3. Bygg- och anläggning 1 & 2 – Grundläggande yrkesutbildning (ca 8 veckor)
  4. Yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning – Praktisk utbildning mot anställning (ca 38 veckor)

Upplägg

Du studerar på heltid på plats hos Movant. Under utbildningen lär du dig grunderna inom bygg och anläggning, med kurser i husbyggnad och specialisering inom snickeri. Du får både teoretiska kunskaper i ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik samt praktisk träning i snickeri, armering, murning och rivning. Utbildningen kombinerar teori och praktik, där fokus ligger på de praktiska momenten. En stor del av tiden tillbringar du i skolans verkstadsmiljö, där du arbetar med uppgifter som förbereder dig för arbetslivet.

Få värdefull erfarenhet genom APL

Under utbildningen får du chansen att praktiskt träna dina färdigheter genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Här får du arbeta ute på en riktig arbetsplats och använda det du lärt dig i skolan. APL är en viktig del av utbildningen och ger dig både yrkeserfarenhet och en fot in på arbetsmarknaden – många får jobb efter en väl genomförd praktik!

APL-planen anpassas individuellt. Vissa gör flera kortare perioder under utbildningen, medan andra har en längre praktik mot slutet. Oavsett upplägg får du möjlighet att träna på de moment du har lärt dig och utveckla dina kunskaper i en verklig arbetsmiljö.

Målet med APL är att du ska få mycket praktisk träning, knyta värdefulla kontakter och öka dina chanser till jobb. Därför samarbetar vi med företag som har rekryteringsbehov.

Säkerhetsutbildningar – en viktig del av din utbildning

Under utbildningen får du genomgå flera viktiga säkerhetsutbildningar som gör dig redo för arbetslivet. Dina certifikat registreras automatiskt i ID06, ett system som samlar godkända säkerhetsutbildningar och visar din behörighet på arbetsplatser. Du får utbildning inom:

Genom att gå dessa utbildningar får du den säkerhetskompetens som krävs inom bygg- och anläggningsbranschen, vilket gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Utbildningsintyg

När du har genomfört din yrkesutbildning får du ett utbildningsintyg som visar vilka kunskaper du har fått under utbildningen. Det gäller både om du slutfört hela utbildningen eller om du har genomfört delar av den.

Om yrket

Som snickare arbetar du med att bygga, montera och renovera allt från hus och kontor till trappor och inredning. Det är ett praktiskt och kreativt yrke där du får jobba med händerna och se resultatet av ditt arbete. Du kan arbeta både inomhus och utomhus, ofta i team med andra yrkesgrupper inom byggbranschen. För att lyckas i yrket är det viktigt att vara noggrann, ha bra problemlösningsförmåga och gilla att arbeta fysiskt.

Jobbmöjligheter

Efterfrågan på snickare är hög och byggbranschen behöver fler yrkeskunniga hantverkare. Med rätt utbildning och erfarenhet kan du få jobb inom nybyggnation, renovering eller specialsnickeri. Många snickare arbetar på byggföretag, medan andra startar eget och driver egna projekt. Oavsett väg finns det goda möjligheter till en stabil och utvecklande karriär!

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Utbildningen vänder sig till dig som är inskriven på Arbetsförmedlingen samt är eller riskerar arbetslöshet. Du kan delta om du är minst 25 år och är eller riskerar att bli arbetslös samt söker arbete genom Arbetsförmedlingen.

För följande grupper kan undantag från kravet på 25 år göras:

  • Unga med funktionsnedsättning
  • Unga som deltar i etableringsuppdraget eller etableringsprogrammet.
  • Övriga ungdomar som har fyllt 18 år och som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Jag är intresserad - vad är nästa steg?

Börja med att komma på ett studiebesök

På studiebesöket får du mer information om yrket och utbildningens upplägg samt eventuella förkunskaper som du behöver. Du får även möjlighet att ställa frågor om utbildningen och yrket.

Vad händer efter studiebesöket?

Du kontaktar handläggaren på Arbetsförmedlingen om att du är intresserad av utbildningen. Sedan är det Arbetsförmedlingen som bedömer och fattar beslut om en arbetsmarknadsutbildning är aktuell för dig.

Snabba fakta

Utbildningstyp Arbetsmarknadsutbildning via AF

Studieort Göteborg Norra Deltavägen 3

Omfattning 8 mån - 1 år, beroende på förkunskaper

Studieform Klassrum

Studietakt Heltid

Förkunskaper Förberedande 3 moduler

Fyra moduler

Introduktion till bygg- och anläggningsbranschen (ca 20 dagar)
Denna modul ger en första inblick i branschens möjligheter, krav och arbetsvillkor. Du får en förståelse för yrkesområden, arbetsmiljö och karriärvägar samt möjlighet att prova på enklare arbetsuppgifter.

Bedömning av kunskaper och förutsättningar (ca 10 dagar)
I denna modul kartläggs dina kunskaper och färdigheter för att se om du har rätt förutsättningar för arbete inom bygg- och anläggningsbranschen. Genom tester och samtal bedöms din potential för anställning och utbildning. Resultatet ligger till grund för din individuella utbildningsplan och Arbetsförmedlingens beslut om fortsatt utbildning.

Grundläggande yrkesutbildning (ca 40 dagar)
Här får du en bred grund inom bygg- och anläggning. Modulen riktar sig till dig som i test- och kartläggningen bedömts vara aktuell för vidare utbildning. Fokus ligger på att utveckla dina yrkeskunskaper, fastställa din yrkesinriktning och identifiera eventuella behov av extra stöd.

Praktisk utbildning mot anställning
Denna modul innehåller yrkesspecifika kurser enligt GY25. Här får du den kompetens som krävs för att bli anställningsbar inom ditt valda yrkesområde. Utbildningen kombinerar teori och praktik och förbereder dig för en framtid i bygg- och anläggningsbranschen.

Steg för att läsa en arbetsmarknadsutbildning

1

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

För att få delta på en arbetsmarknadsutbildning behöver du vara arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen. Här kan du läsa mer

2

Boka studiebesök

Boka studiebesök på Movant. Under studiebesöket får du mer information om yrket och utbildningens upplägg.

3

Kontakta Arbetsförmedlingen

Kontakta Arbetsförmedlingen eller din handläggare där, och meddela att du är intresserad av utbildningen.

4

Invänta besked

Vänta på besked. Arbetsförmedlingen bedömer och fattar beslut om en arbetsmarknadsutbildning är aktuell för dig.

Träarbetare arbetsmarknadsutbildning

Modul 1

0
Förberedande insats: Introduktion till bygg- och anläggningsbranschen (ca 4 veckor)
Ämne
Kurskod
Poäng
Orientering
20 dagar
Denna modul ger en första inblick i branschens möjligheter, krav och arbetsvillkor. Du får en förståelse för yrkesområden, arbetsmiljö och karriärvägar samt möjlighet att prova på enklare arbetsuppgifter

Modul 2

0
Förberedande insats: Bedömning av kunskaper och förutsättningar (ca 2 veckor)
Ämne
Kurskod
Poäng
Test och kartläggning
10 dagar
I denna modul kartläggs dina kunskaper och färdigheter för att se om du har rätt förutsättningar för arbete inom bygg- och anläggningsbranschen. Genom tester och samtal bedöms din potential för anställning och utbildning. Resultatet ligger till grund för din individuella utbildningsplan och Arbetsförmedlingens beslut om fortsatt utbildning.

Modul 3

0
Förberedande insats: Grundläggande yrkesutbildning (ca 8 veckor)
Ämne
Kurskod
Poäng
Bygg och anläggning 1 och 2
40 dagar
Här får du en bred grund inom bygg- och anläggning. Modulen riktar sig till dig som i test- och kartläggningen bedömts vara aktuell för vidare utbildning. Fokus ligger på att utveckla dina yrkeskunskaper, fastställa din yrkesinriktning och identifiera eventuella behov av extra stöd.

Modul 4

0
Yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning (ca 38 veckor). Består av yrkesspecifika kurser enligt GY25.
Ämne
Nivå
Nivåkod
Poäng
Husbyggnad
1
30 dagar
Vanliga arbetsprocesser och metoder inom husbyggnad. Översikt av bygghandlingar och materialreferenser, inklusive AMA. Ritningsläsning med fokus på skalor, vyer, symboler och måttsättning. Konstruktion och rivning av gjutformar samt grundläggande arbete i murverk, trä och stål.
Husbyggnad
2
30 dagar
Grundläggande arbetsmetoder inom husbyggnad, inklusive ritningsläsning, måttsättning och byggmaterial. Introduktion till bygghandlingar och referensverk som styr materialval och utförande, såsom AMA. Arbete med gjutformar, deras uppbyggnad och rivning, samt grundläggande konstruktion i murverk, trä och stål.
Husbyggnad
3
30 dagar
Byggregler, kvalitetskrav och besiktningar. Arkitektur och estetik vid nybyggnation och renovering. Toleranskrav, felidentifiering och dokumentation. Isolering, dränering, betonggjutning och efterbehandling. Arbete med prefabricerade element, taktäckning och bärverk. Regler för brandfarliga arbeten. Skyddsutrustning, ergonomi och fackspråk på svenska och engelska. Samverkan och kommunikation på arbetsplatsen.
Träarbete
1
15 dagar
Olika typer av träkonstruktioner, deras funktion och användningsområde.Bygghandlingar och referensverk för metoder och materialval inom träarbete.Vanligt förekommande arbetsprocesser och metoder vid nyproduktion och renovering samt om- och tillbyggnad.Arbete med stomkonstruktioner i trä.Arbete med stål- och plåtprofiler i vägg-, fasad- och takkonstruktioner.Tillverkning av vanligt förekommande träelement.Invändig beklädnad av golv, väggar och tak, till exempel med paneler, skivor eller trämaterial.Montering, infästning och beslagning av fönster, dörrar och portar.Utsättning av hörn och profiler för grundläggning och formsättning samt metoder för kontroll- och kryssmätning.
Träarbete
2
30 dagar
Olika typer av trä- och lättbyggnadskonstruktioner, deras funktion och användningsområden.Olika typer av träförädlingsprocesser.Varsamhetskrav i samband med ombyggnation och restaurering av äldre byggnader.Bygghandlingars funktion i byggprocessen.Utvändig beklädnad av väggar och utomhusgolv.Beklädnad av väggkonstruktioner.Montering av prefabricerade träkonstruktioner.Montering av isolering i byggnadskonstruktioner.Listning, inklädnad och utsmyckning, däribland av dörr- och fönstersmygar, foder, lister och vindskivor.
Träarbete
3
30 dagar
Olika typer av trä- och limträkonstruktioner, deras funktion och användningsområde.Lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet, däribland Boverkets byggregler (BBR).Tolkning av ritningar, arbetsbeskrivningar, utförandekrav och toleranskrav samt metoder för att identifiera felkällor i arbetsprocessen.Utvändig takbeklädnad.Montering av prefabricerade betongelementMontering av snickerier, till exempel inredning i kök, badrum eller förvaringsutrymmen.Ytbeläggning av golv, till exempel med massiva trägolv, lamell- eller laminatgolv.Formbyggnad och armering, däribland form för väggar, pelare, balkar, lågform, ursparningar och trappor.Montering av ytskikt och beslag på tak, till exempel av takpannor, plåt eller shingel.Underhåll och reparation av befintliga äldre byggnadskonstruktioner.Användning av personlig skyddsutrustning och ergonomiska hjälpmedel.Ansvarstagande i yrkesrollen och på byggarbetsplatsen.Nödlägesrutiner vid krissituationer och olycksfall.
Arbetsplatsförlagt lärande
APL
25 dagar
Summa 0

Arbetsmarknadsutbildning

Vad är en arbetsmarknads­utbildning?

En arbetsmarknadsutbildning är en kort, yrkesinriktad utbildning till yrken där det är brist på utbildad personal. Samtliga arbetsmarknadsutbildningar och de yrken de leder till vänder sig till alla, oavsett kön.

Vem får gå en arbetsmarknads­utbildning?

För att delta ska du vara inskriven som arbetssökande. Du kan delta om du har fyllt 25 år, om du är under 25 år och har en funktionsnedsättning som påverkar din arbetsförmåga, eller om du har fyllt 18 år och står långt ifrån arbetsmarknaden.

Hur ansöker jag till en arbetsmarknads­utbildning?

Vi rekommenderar att du besöker oss på ett studiebesök för att se få veta mer om utbildningen och om yrket. Kontakta därefter din handläggare på Arbetsförmedlingen som beslutar om du får delta på utbildningen.

Vanliga frågor

Hos oss får du

APL

För att du så snabbt som möjligt ska få kontakt med företag och komma ut i arbetslivet har vi arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Stort lokalt nätverk med företag

Vi arbetar med både branscherna och lokala företag för att ta fram den bästa utbildningen för dig.

Stora verkstäder

I våra lokaler finns stora verkstäder så att du har all utrustning som behövs för att bli framtidens yrkesperson.

Håll mig uppdaterad!

Fyll i dina kontaktuppgifter så håller vi dig uppdaterad om kommande event, studiestarter och ansökningstillfällen. OBS! Detta är inte en ansökan till utbildningen.

Välj den kommun där du är folkbokförd
Välj utbildning

Personuppgiftspolicy

Inledning
Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan, chattar med oss, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär 
När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss epost@movant.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar och uppgifterna i chattsystemet Kundo finns i 30 dagar.

Dina personuppgifter
De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här https://movant.se/hantera-personuppgifter-och-cookies/

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter
Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter
Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter
Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskyddsombud@movant.se alternativt dataskydd@academedia.se.