VVS-läraren om lyckan av att lära upp en ny generation rörläggare

Kennet Sandberg hade inte alls tänkt bli yrkeslärare. I nästan hela sitt yrkesliv arbetade han som VVS-montör på stora företag som Electrolux och HSB, men för att yrket ska leva vidare krävs skickliga yrkespersoner som tar steget upp och undervisar.

Det roligaste med yrket är att man får träffa så många nya människor. Och det är en lycka att få lära upp den nya generationen! Jag har dessutom turen att undervisa vuxenelever som är mer mogna. Många av mina elever har redan provat på arbetslivet och är därför mer självgående vilket även märks när de kommer ut i APL (arbetsplatsförlagt lärande).  APL-handledarna är mycket nöjda med eleverna, berättar Kennet. 

Att ta steget från att arbeta med sitt hantverk till att lära ut, var stort. Lite utanför bekvämlighetszoonen och inte en karriärbana Kennet hade föreställt sig från början. Före jobbet som lärare hade han aldrig undervisat, men tagit hand om lärlingar.  
Jag fick en känsla av att det skulle vara kul att få lära ut det jag själv har lärt mig en gång i tiden – att ge tillbaka till yrket. Att vara handledare för lärlingar var en bra start, även om det handlade om praktisk undervisning. Jag har också hållit vissa utbildningar via facket och haft personalansvar, vilket har varit bra att ha med sig, berättar Kennet. 

Även om Kennet har stor nytta av sin långa och gedigna erfarenhet från VVS-branschen, tycker han att det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring förändringar. 
Branschen slutar aldrig att utvecklas och det kommer hela tiden nya saker. Därför samarbetar vi med bland annat VVS-branschens yrkesnämnd (VVSYN) och utvecklar utbildningen tillsammans med dem. Att man har en vilja att själv utvecklas som lärare, är förstås också en viktig del av jobbet, tycker Kennet.  
Hade jag börjat det här jobbet tidigare, hade jag definitivt velat bli legitimerad lärare, men viktigare ändå är kanske hur du är som person – att du älskar människor och älskar att lära ut. Som lärare är det också viktigt att behandla alla lika. Och att vara lugn och sansad, tillägger Kennet. 

De allra flesta av Kennets tidigare elever har fått jobb efter utbildningen.  
Branschen skriker fortfarande efter folk och det är så roligt att kunna bidra till att vi får ut bra folk i branschen! 

Har du, som Kennet arbetat länge inom VVS-branschen och vill ta steget mot att undervisa? Just nu finns en ledig tjänst som yrkeslärare vid Movant i Göteborg. Läs mer och ansök här: https://movant.se/lediga-jobb/ 
För mer information är du välkommen att kontakta Mattias Andersson, rektor vid Movant i Göteborg:  
Tel: 076 – 103 64 24 
E-post: mattias.andersson2@movant.se