“Aldrig mer skolvärlden” - nu går 85% av hans elever direkt till jobb 

Ted Åsbrink hade bestämt sig för att aldrig återvända till skolvärlden, men när en före detta kollega vädjade till honom att ta ett vikariat på ett kommunalt gymnasium, bestämde han sig för att ge jobbet en chans.

Jag var rädd i början eftersom jag inte hade någon erfarenhet av att undervisa. Men jag hade i alla fall varit hockeytränare och min kollega övertygade mig om att skillnaden mellan det och att vara lärare inte är särskilt stor.  

Kollegan hade rätt, och Ted blev kvar på gymnasieskolan i fem år. Efter några år som konsult fick han fast anställning och i dag trivs han utmärkt med sitt jobb på Movant i Uppsala där han dagligen träffar mycket människor.  

Jag är stolt över mitt yrke och mitt hantverkskunnande och jag tycker om att få lära eleverna det som “gammelgubbarna” i branschen en gång lärde mig. Jag är också van vid folk. Jag är en sån kille. Arbetskamraterna är bra, men viktigast är ändå eleverna. Eleverna blir som mina ungar för mig, i princip. Och jag lär mig också mycket av dem, till exempel om andra människors kulturer, säger han.  

Efter att ha drivit VVS- och smidesföretag i nästan 20 år har Ted Åström en gedigen yrkeskunskap. Men branschen har förändrats mycket och som yrkeslärare är det viktigt att hänga med i utvecklingen och att vara lyhörd mot företagen. 

Rörmokeriet i dag är inte alls som när jag började. Yrket blir allt mer avancerat. För att nämna ett exempel, finns omkring en miljon sjuhundra rördelar att välja mellan i dag! Det gäller för oss lärare att hålla oss uppdaterade så att vi kan ge eleverna den kunskap som företagen frågar efter. Vi åker på mässor ibland och kollar vilka nya grejer som har kommit. Det kommer ständigt nya system och nya saker att lära sig, förklarar han.  

Ted uppskattar friheten som lärarjobbet innebär.  

Du bestämmer i princip själv hur du vill lägga upp ditt arbete, när du vill åka och besöka eleverna på deras APL-platser och hur du vill lägga upp kurserna. Man sköter sig själv till stor del och har dessutom en nära kollega att samarbeta med.  

Några elever väljer att hoppa av utbildningen tidigt när de förstår att den till största delen är teoretisk. Men för de som fullföljer studierna är jobbchanserna stora.  

Av de fjorton elever som blev klara med utbildningen i vintras, fick tolv arbete efteråt, avslutar Ted. 

----- 

Har du, som Ted arbetat länge inom VVS-branschen och vill ta steget mot att undervisa? Just nu finns en ledig tjänst som yrkeslärare vid Movant i Göteborg. Läs mer och ansök här: https://movant.se/lediga-jobb/