Som svetsare blir du efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete
Vill du jobba som svetsare och arbeta med att sammanfoga olika material med hjälp av olika svetsmetoder? Då är denna praktiska utbildning rätt för dig. Som svetsare arbetar du med att tillverka, montera och reparera metallprodukter och stålkonstruktioner. Du behöver ha bra kunskap om olika metaller och arbeta med säkerheten i fokus. Svetsning kan ske inom tillverkningsindustrin, vid husbyggen, installation av rörsystem eller på broar.
Som svetsare kan man använda sig av olika svetsmetoder, till exempel manuell metallbågsvetsning, MMA, gasmetallbågsvetsning, MIG/MAG, gasvolframsvetsning, TIG, och gassvetsning beroende på det arbete som ska utföras. Svetsarbeten måste ofta utföras enligt särskilda regler och föreskrifter och det krävs då att man avlagt prov enligt standarden för svetsarprövning.
Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att få anställning som svetsare.
Förkunskaper / behörighet
För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.
Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning. Du läser då svenska eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser din yrkesutbildning.
Utbildningen
Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. Inom utbildningen ingår kurser som Svets grund och Materialkunskap. Du kommer att få prova flera olika svetsmetoder som till exempel TIG, MIG/MAG och MMA. Utbildningen tar fokus på ritningsläsning, materiallära, arbetsmiljö och hälsa samt standarder för bland annat kvalitet och certifiering.
Längd
Utbildningens längd är ca 1 år men individanpassas och därför kan studielängden variera beroende på studietakt och förkunskaper.
APL (praktik)
Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena. Du tränas och förbereds för att klara lägga svetsarprövningar ute på praktikplatsen.
Säkerhetsutbildningar
Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.
Branschens egna krav
En rekommendation är att ha godkänt i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1 innan yrkesutbildningen påbörjas.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer. Resor till och från skolan bekostar du själv.
Studiemedel
Du kan ansöka om studiemedel (lån och bidrag) från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du gör din ansökan direkt på CSN:s webbplats www.csn.se. Har frågor om studiemedel kontakta CSN, telefon: 0771-276 000, måndag-fredag, kl. 08.00-16.30.
Vem kan söka?
Komvuxutbildning via Falkenbergs kommun kan sökas av dig som är folkbokförd i Falkenbergs kommun eller via interkommunal samverkan region Halland där dessutom kommunerna Halmstad, Laholm, Hylte och Varberg ingår. Utbildningen genomförs på plats hos Movant i Varberg. Läs mer om ansökan här