×
 

Reine Vikström, lärare Bygg och anläggning

Reine heter jag! Undervisar i Bygg och anläggning med inriktning träarbetare.

Vad är din bakgrund yrkesmässigt?
Jag ”trillade” in i yrket via ett jobb som ”pinnpojke” 1985. Vi var och gjorde utsättningar i Huddinge centrum där jag råkade känna några som jobbade som snickare, blev erbjuden jobb och blev kvar. Gick alltså som traditionell lärling och på den vägen är det.

Hade ett avbrott i fem år då jag jobbade som Hyvelmästare på ett snickeri/ hyvleri som tillverkar produkter i ädelträ. Mestadels massiva trägolv men även bänkskivor och platsbyggda barer, inredningar mm. Har även en stor passion för träbåtar, gick en folkhögskola under ett år och byggde båt.

Innan jag började som Lärare hade jag eget företag i femton år med bland annat Gröna lund som återkommande kund. Har vart delaktig i ett flertal av dom attraktionerna som vi uppskattar att åka och hoppas att dom håller! Jag har alltid lyckats blanda finsnickeri med traditionell bygg vilket ger en stor variation på olika arbeten.

Varför ska man utbilda sig till (din yrkesutgång) på Movant?
Anledningen till att man skall välja snickaryrket är för att det om man hamnar rätt är väldigt varierande och utmanande. Man får dessutom som grädde på moset tillbringa väldigt mycket tid utomhus och skapa diverse projekt till förhoppningsvis nöjda kunder.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med mitt nuvarande yrke som lärare är när eleverna efter fullgjord utbildning får en lärlingsanställning som sedan leder till yrkesbevis och en fast anställning.

Mikael "Mike" Helenius, lärare Bygg och plattsättning

Hej! Jag kallas Mike men heter Mikael Helenius och är lärare i Bygg och Plattsättning.

Hur ser din yrkesbakgrund ut?
Min bakgrund är sedan gymnasiet och även innan det anläggningsjobb med såväl trädgård, gator och torg.  Mest var det betong och stensättning. Jag har alltid gillat natursten och såg mycket ”fina” jobb i banklokaler och liknande och bestämde tidigt att det där är min grej.

Jag ”sadlade” om och startade återigen som traditionell lärling inom plattsättning när chansen kom, på Bol entreprenad AB. Demontering, rivning och bilning och sedan gjuta nya golv, putsa nya väggar och så småningom sätta kakel och lägga golv. Därefter monterade vi åter porslinet och avslutade med en nylackad Tröskel.

Det var mycket varierande och roligt och man fick ju se hela vägen från risigt badrum till nytt och fräscht. Jag var då 25 år fyllda.

Idag är jag 55 och har jobbat på flertal företag och som jag ser det, så lärde jag mig fantastiskt mycket som egenföretagare. Med ca 10 år som lärare både på anstalt och gymnasium har jag nu hittat det bästa: Komvux, där fler får chansen att byta yrke precis som jag gjort.

Väl mött!

Har du frågor? Hör av dig till oss!